In dit herfstnummer laten we zien dat je altijd met kinderen naar buiten kunt, ook als het regent. We delen tips wat je dan zoal kunt doen. Verder is er aandacht voor antroposofische kinderopvang, hulp bij zindelijkheid en de gezonde kinderopvang. En hoe zorg je ervoor dat kinderen net zo moeidig worden als Pippi….?
Kinderen worden geboren met een sterke drang om te ontdekken. Vol overgave leren zij eten, lopen en praten - zonder angst om fouten te maken en zonder op te geven. Vreemd genoeg verdwijnt deze passie voor leren vaak. Hoe zorg je als pm’er dat kinderen hun groei-instelling behouden?
Kersverse ouders zijn vaak onzeker en bang om iets verkeerd te doen. Ook pedagogisch medewerkers hebben regelmatig vragen over baby’s. Kun je al zinvolle activiteiten doen met zulke jonge kinderen? De Gelderse kinderopvangorganisatie Zonnekinderen stelde een speciale coach aan om ouders en pm’s hierbij te ondersteunen en om inspiratie te geven voor activiteiten met 0- tot 2-jarigen. Mirjam Monninkhoff (44) is Bolle Buiken en Babycoach. Zij zet de meest voorkomende vragen op een rij.
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.
Baby Anna heeft een zus, Iris van drie, die op de peutergroep zit. Anna is een actieve baby, die lekker van zich laat horen. Haar zus is meer timide, heel sensitief en stil op de groep. Hoe drukker het is op de groep, hoe meer zij zich terugtrekt. De zusjes zijn duidelijk erg gek op elkaar:
Wie: Bas Huisman (39) met Ruben (5) en Iris (3). Waar: BuitenGewoon van Wiedewei/Kibeo, Barendrecht. Kosten: vier dagen bso/kdv voor twee kinderen € 1800, kinderopvangtoeslag € 900
Steeds meer kindcentra hechten belang aan een doorgaande leerlijn van opvang naar basisschool. Kun je de woordenschat van jonge kinderen op de opvang vergroten? En zo ja, hoe doe je dat? Ellen Huijberts onderzocht het en geeft zes aanbevelingen.
PPINK is net een maand in de lucht. Op de Dag van de Leidster liet de kersverse beroepsvereniging voor pedagogisch professionals voor het eerst van zich horen. Sinds die dag is de inschrijving geopend en staat PPINK flink in de belangstelling. Anna de Lange, senior pedagogisch medewerker én bestuurslid van PPINK: ‘Het is bijzonder om te merken dat zoveel collega’s zich herkennen in onze visie. En het toejuichen dat we ons sterk maken voor de beroepsgroep.’
In een tijd waar alles steeds sneller gaat, groeit de belangstelling voor antroposofische opvang. Een plek waar het nog ouderwets huiselijk en rustig is. Oude verhalen, liedjes, materialen, feesten en ambachten staan er centraal. Alsof de tijd heeft stilgestaan.
Werken aan de zindelijkheid van peuters, hoe doe je dat eigenlijk? Wat is de beste timing hiervoor en hoe pak je het aan? Kinderopvangpedagoge Inge van Rijn geeft advies.
De herfst heeft flink ingezet en het ziet er niet echt appetijtelijk uit buiten. Wind, regen, guur. Kan je in het najaar en de winter toch groene (buiten)activitei- ten doen? ‘Zeker!’ zegt trainer Elizabeth Binsbergen van Natuurlijk In Beweging. ‘De kinderen willen wel, het zijn vaak de pedagogisch medewerkers die aarzelen’ Hoe zetje je over die aarzeling heen? Tips voor leuke, groene activiteiten, ook als de zon niet schijnt.
In de kinderopvang zitten en wachten kinderen te vaak en te lang. Het programma Gezonde Kinderopvang helpt om daar verandering in te brengen. ‘Bewegen hoeft niet altijd buiten’
In de tiendelige serie De Babyspecialist haken we in op alle facetten die komen kijken bij het werken met de allerkleinsten in de kinderopvang. Dit is aflevering 5: over de interactievaardigheid ontwikkelingsstimulering.