Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Over het personeelstekort: ‘Geen zzp’ers meer, geen flexibele opvang en een plaatsingsstop’

Het personeelstekort in de kinderopvang komt tot een dramatisch hoogtepunt. Kinderopvangorganisaties worden gedwongen tot desastreuze maatregelen zoals het sluiten van groepen of een plaatsingsstop. Het Expertisecentrum Kinderopvang interviewt twee (adjunct-)directeuren over dit pijnlijke onderwerp.
Afbeelding van Mammiya via Pixabay

Het

Registreren

5 REACTIES

  1. ‘Wij gaan helemaal stoppen met zzp’ers’, reageert Monique Dongelmans resoluut”

    Zo aan het begin van 2024 een goed moment om te reflecteren en evalueren op bovenstaande artikel waarin de ZZP er: lees pedagogisch medewerker in de kinderopvang, ondanks het personeelstekort, aan de zijlijn gezet wenst te worden.
    Is dit ook echt gelukt? Wat is het resultaat van het boycot en het negatief framen van ZZP ers en de door de organisaties gemaakte onderlinge prijsafspraken? Is er ook daadwerkelijk instroom terug gemeten en is het doel om geen ZZP ers in de kinderopvang meer te laten werken, bereikt?

    Dat zelfreflectie en evaluatie door de organisaties lastig is en uitblijft heeft mogelijk te maken met het feit dat het doel niet bereikt is. Hoe hard men ook roept, het enige zichtbare gegeven naast de tariefdaling gedurende 2023 is de verschuiving van het ene ZZP bemiddelende ( dure) tussenpartij, naar het andere.
    De organisatie vraagt hierbij om volledig ZZP IKK gekwalificeerde pedagogisch medewerkers, tegen een tarief van €30 per uur en de boete die eerdere bemiddelende tussenpartijen opleggen gezien het relatiebeding? die komt voor rekening van deze pedagogisch medewerker.

    Pedagogisch medewerker zul je je afvragen? Ja, want niemand kan uitleggen waarom een pedagogisch medewerker als ZZP er geschoffeerd wordt, waardering ver te zoeken is en worden afgedaan als kwalitatief minder, maar voor dezelfde pedagogisch medewerker in loondienst deze ongewenste ‘’vaardigheden’’ blijkbaar als sneeuw voor de zon verdwenen zijn zodra de term -loondienst- aan de orde is.

    Beste organisaties, de ongeloofwaardigheid en hypocrisie komt jullie inhalen. De duizenden ogen en oren die deze ongewenste ZZP pedagogisch medewerkers dagelijks een kijkje laten nemen op jullie werkvloer, zien en horen wat er daadwerkelijk aan de hand is in de kinderopvang.

    Tot slot, heb lef en maak je 2023 gestelde voornemen waar, stop met de ZZP er en zoek andere oplossingen. Laat deze pedagogisch medewerker in zijn/haar waarde .

  2. Lees alle reacties
  3. We kunnen er inmiddels niet meer omheen dat er in Nederland een enorme krapte is op de arbeidsmarkt en dat de kinderopvang hier ook enorm door geraakt wordt is een feit.

    We lezen regelmatig dat zzp’ ers duur zijn en in bovenstaand artikel zelfs schadelijk voor het moreel van organisaties. Maar is dat werkelijk het geval? De ervaring en beleving vanuit de praktijk is heel belangrijk, maar wanneer we kijken naar de daadwerkelijke getallen dan wordt de beeldvorming een stuk genuanceerder.

    Tadaah schroomt niet om deze data te delen om zo bij te dragen aan de beeldvorming.
    Wat zeggen de cijfers eigenlijk?
    Wij zien dat de gemiddelde zzp’ er 9 uur per week werkt. En dat het gemiddeld gefactureerde uurtarief 42,50 euro per uur is. Kunnen we op basis van deze data nu echt stellen dat zzp’ ers écht zo duur zijn en de oorzaak van het personeelstekort zijn?

    Hoe verhoud de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsrelaties zich tot de problemen op de arbeidsmarkt? De in werking treding van deze wet sinds 1 augustus 2022 heeft namelijk ingrijpende gevolgen voor de flexibele schil. Immers een oproepkracht (in loondienst, maar ook een uitzendkracht) dient 4 werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden op de hoogte te zijn van de dienst. Binnen 4 werkdagen mag de oproepkracht de werkzaamheden weigeren. Wordt een dienst geannuleerd of het tijdstip veranderd, dan heeft de oproepkracht recht op loondoorbetaling.
    In geval van “Piek en Ziek” een lastig struikelblok waarbij het inschakelen van een zzp-er uitkomst biedt.

    Als grootste platform van zzp’ ers in de kinderopvang doen we graag de uitnodiging aan alle partijen (kinderopvangorganisaties, brancheorganisaties, uitzendbureaus en de beleidmakers vanuit het Ministerie van SZW) om met elkaar in gesprek te gaan en op zoek te gaan naar oplossingen.

  4. Ik werk nu ruim een jaar met heel veel plezier als zzp-er in de kinderopvang. Het “nadeel” is dat ik iedere dag wel laat thuis ben. Als zzp’er krijg je meestal de late diensten. Iets dat heel logisch is als je naar de emotionele veiligheid van het kind kijkt.

    “Onze vaste collega’s denken: zij krijgen vijftig euro per uur en hoeven geen lastig en belangrijk werk te doen zoals oudercontacten. Dat is oneerlijk. Daarnaast krijgen we veel klachten van ouders. Zij hebben voor ons gekozen vanwege onze pedagogische visie; steeds een ander gezicht past daar niet bij”

    Misschien is het handig om vaste collega’s uit te leggen dat ik als zzp’er geen:
    Vakantiegeld ontvang. Geen vakantiedagen heb en geen pensioen opbouw.
    Bovendien betaal ik
    37,1 %inkomstenbelasting.
    5,46 % ZVW en 21% omzetbelasting.
    Ook vind ik het onzin dat er wordt geschreven dat ik als zzp’er geen lastig en belangrijk werk doe. Ik doe evenveel als de vaste medewerker gedurende de dag. Wat er in dit artikel onder lastig werk wordt verstaan, begrijp ik niet helemaal. Valt ouder contact hieronder, want als de vaste collega naar huis is, heb ik zeer zeker contact met alle ouders die hun kind komen halen.
    Mocht je niet tevreden zijn over zzp’ers
    dat kan inderdaad, maar hou eens op om ons over 1 kam te scheren!
    Kies de goede uit en behoud deze.
    Dat ouders klagen over verschillende gezichten, is de verantwoordelijkheid van de locatie manager.
    Deze kan er namelijk voor kiezen om de zzp’er een lange opdracht te geven.
    Er zijn voldoende goede zzp’ers en wees blij hoe wij veel bedrijven en vooral ouders uit de brand hebben geholpen.

    • Je hebt geen mentortaken, doet geen observaties, maakt geen plan van aanpak indien nodig, hoeft geen thema’s voor te bereiden, slecht-nieuws-gesprekken met ouders doe je ook niet, je bouwt geen vertrouwensband op met kinderen en ouders en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat de opsomming van je kosten betreft: je vermeldt niet de kortingen die je als zzp’er krijgt als je aangifte doet en die zijn best flink, dus het bedrag aan belasting en premies dat je jaarlijks moet afdragen is ook nog flink lager dan de inhoudingen die mensen in loondienst maandelijks op hun loonstrook zien. Dan ken je ook nog het beleid en protocollen van de organisatie waar je komt invallen niet goed genoeg waardoor er nog meer druk op de vaste mensen komt om je te begeleiden hierbij.
      Diepe buiging voor de kanjers in vaste dienst die volhouden en ons overeind houden!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.