We weten best hoe het zit met muffe lucht in onze gebouwen, maar als we er zelf inzitten zijn we ons er niet van bewust. Een mens heeft nu eenmaal geen goede voelsprieten voor een slechte luchtkwaliteit. Vaak hoor je als er iemand binnenloopt in een volle vergaderruimte: ‘zet eens een raampje open’. En een inpandig slaapkamertje met zeven of acht kinderen waar allerlei luchtjes vrijkomen en alle zuurstof is verbruikt is niet echt gezond te noemen. Het is toch niet normaal dat we buiten een ‘frisse’ neus moeten halen om goed te blijven functioneren? Kortom, er is dus wetgeving nodig om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Daarmee worden we allemaal geholpen ons prettiger te voelen in de gebouwen, goed te presteren en nog fit weer naar huis te gaan.
In het Bouwbesluit 2012 zijn regels vastgelegd waaraan een gebouw of bouwwerk in Nederland moet voldoen. Zo ook voor ventilatie en zelfs specifiek voor de kinderopvang. Regels zijn al vanaf 2012 wetmatig vastgelegd en de kinderopvang heeft uitstel tot 1 april 2017 gekregen voor de uitvoering van deze ventilatieregels. Het is nu dus echt zover om er iets aan te gaan doen en dat is nog niet zo eenvoudig.
Gaan we het oplossen door ramen en deuren open te zetten en wie is daar dan verantwoordelijk voor? Of vullen we het met mechanische CO2-gestuurde ventilatie in? Hoe gaan we vastleggen dat we aan de eisen van de GGD voldoen? Gaan we voor budgetvriendelijke oplossingen of kiezen we een duurzame en energiezuinige aanpak? En er zijn nog veel meer vragen rondom dit onderwerp.
In deze blog ga ik niet teveel in op al deze vragen, dat doen we wel op het Jaarcongres Management Kinderopvang.
Oplossingen zijn er gelukkig volop en ik adviseer hierbij vooral goed te letten op het geluid. Want uit ervaring weet ik dat ventilatoren vaak zachter gezet worden omdat ze te veel herrie maken, terwijl ze toch eigenlijk hun werk moeten doen. Denk maar eens aan een afzuigkap die vaak niet eens wordt aangezet, omdat je elkaar in de keuken dan niet meer verstaat. Helemaal niet nodig, als je maar goed ontwerpt en uitvoert wat gemaakt moet worden.
Meten is dus weten en dat wil de GGD ook graag, daarom is het belangrijk en bespaart het veel administratief werk als de CO2-waardes van de verschillende ruimtes automatisch geregistreerd worden. Zorg er dus voor dat dit in je keuze voor de passende aanpak en oplossing wordt meegenomen. Er bestaan basic oplossingen en geavanceerde systemen, geïntegreerd in oneindig veel te monitoren parameters.
Ik ben blij te zien dat het onderwerp steeds meer aandacht krijgt; niet alleen omdat het moet maar ook omdat veel opvanghouders weten dat het gewoon noodzakelijk is om in gezonde lucht te spelen en te slapen. En ook de medewerkers hebben recht op een goede en frisse werkplek.
Zo is bijvoorbeeld KomKids Schiedam in 2017 samen met ons de uitdaging aangegaan een slimme en betaalbare oplossing te installeren. Geïnteresseerd? Bekijk deze link: https://www.youtube.com/watch?v=xJLJM36sqMY&feature=youtu.be.
Meer weten?
Bezoek het Jaarcongres Management Kinderopvang of ga naar http://zakelijk.ithodaalderop.nl/kinderopvang.
Jan Rijnbeek is manager Klasse-ventilatie bij Itho Daalderop