Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prinsjesdag: organisaties in de kinderopvang waarschuwen het kabinet Schoof

‘We verzoeken het kabinet Schoof dringend de maximum uurprijs in 2026 wél te indexeren.’ ‘De plannen moeten uitvoerbaar zijn en niet verzanden in bureaucratie.’ Deze dringende oproepen doen de gezamenlijke partijen in de kinderopvang aan het kabinet Schoof.
Prinsjesdag
foto: GettyImages

Om positief te beginnen: de partijen in de kinderopvang zijn blij met de erkenning van de kinderopvang als belangrijke sector in de samenleving. Maar…. ze hebben zorgen over de betaalbaarheid en toegankelijkheid. Dat staat in het persbericht van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK), Stichting Nysa, Pedagogisch Professionals in Kinderopvang (PPINK) en de Stichting Voor Werkende Ouders.

Maximum uurprijs

De partijen willen dat het kabinet Schoof de maximum uurprijs in 2026 indexeert. Dat betekent de prijs in overeenstemming brengen met de inflatie. Door de voorgenomen bezuinigingen in 2026 op de vergoeding voor ouders (het niet-indexeren van het maximale uurtarief dat geldt bij de kinderopvangtoeslag) komt de betaalbaarheid onder druk te staan, vooral voor de laagste inkomens, vinden de brancheorganisaties. En daarmee is de toegankelijkheid voor kinderen uit alle inkomensgroepen een probleem.

Nieuwe financiering

In het regeerprogramma van het kabinet Schoof – gepresenteerd op vrijdag 13 september – wordt het hoofdlijnenakkoord tussen de vier coalitiepartijen nader uitgewerkt. Over de kinderopvang staat er dit: “Het kabinet wil de kinderopvangtoeslag vervangen door een nieuw stelsel van financiering.” Hoe is nog niet duidelijk. Er zou een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding voor alle werkende ouders meten komen. De overheid betaalt de vergoeding rechtstreeks aan kinderopvangorganisaties. In het nieuwe stelsel vordert de overheid dat dus niet meer terug bij ouders.

Betaalbare kinderopvang

De branche-partijen willen graag dat de kinderopvang beter betaalbaar wordt voor alle ouders. En daarmee ook dat de kinderopvang voor alle lagen van de samenleving toegankelijk is. Dat heeft een groot effect op de vraag naar kinderopvang en dus ook op de vraag naar personeel. De gezamenlijke partijen in de kinderopvang vinden dat deze groei in fases moet verlopen, zodat er ook daadwerkelijk plek is voor alle kinderen. Hoe die fases ingevuld moeten worden weet nog niemand. De organisaties in de kinderopvang willen graag samenwerken om deze plannen uitvoerbaar te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.