ZZP’ers
Help, hoe behoud ik medewerkers in loondienst?
Veel personeel in de kinderopvang kiest ervoor om als zzp’er verder te gaan. Daardoor is het moeilijker om vaste teams te vormen, en dat komt de pedagogische kwaliteit niet altijd ten goede. Wat kunnen werkgevers in de kinderopvang eraan doen om deze uitstroom te voorkomen?
Van onze partner
Altijd de juiste bezetting door innovatieve personeelsoplossingen
Innovatieve oplossingen voor een structureel tekort Nicolette Noordanus is organisatieadviseur en procesbegeleider bij Kind&co ludens, waar zij zich richt op het ontwikkelen van strategische oplossingen voor personeelstekorten. “Het probleem van een tekort aan gekwalificeerd personeel speelde al vóór Covid en zal naar verwachting de komende 10 jaar blijven bestaan. De grootste uitdaging is hoe je […]
Hoe zit het nou precies met zzp’ers in de kinderopvang?
Zzp'ers in de kinderopvang: de ultieme oplossing tegen de krapte op de arbeidsmarkt of juist een van de vele oorzaken? En wat verandert er ook alweer op 1 januari 2025? Wat betekent dit voor zzp'ers en kinderopvangorganisaties?
Arbeidsinspectie doet onderzoek naar schijnzelfstandigheid in kinderopvang
Het zijn flinke beschuldigingen aan het adres van zzp-platform Tadaah: vakbond FNV vermoedt dat zzp’ers die via Tadaah als pedagogisch professional worden ingezet, eigenlijk als onderbetaalde uitzendkracht aan het werk zijn. Op verzoek van de vakbond is de Arbeidsinspectie een onderzoek gestart.
Zzp’ers binnen de sector zorg en welzijn werken vooral in de kinderopvang
Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat dat de meeste zzp-uren binnen de sector zorg en welzijn in de kinderopvang worden gemaakt. Gemiddeld werken zzp’ers in zorg en welzijn 32 uur. In de kinderopvang wordt met bijna 42 uur gemiddeld de meeste uren per week gemaakt door zelfstandigen.
Kwaliteit onder druk?
Steeds meer inzet van zzp'ers en invalkrachten, een toenemend aantal klachten bij de Geschillencommissie, pedagogisch medewerkers die aangeven dat ze vaker incidenten zien gebeuren: staat de kwaliteit onder druk in de kinderopvang? En zo ja: wat kunnen we hieraan doen?
Bestaan als zzp’er wordt onaantrekkelijker: wat zijn de gevolgen?
Door 'schijnzelfstandigheid' tegen te gaan, wil de overheid het zzp-schap met nieuwe wetgeving onaantrekkelijker maken. Wat betekent dat voor de toekomst van zelfstandigen in de kinderopvang? 'Ik denk dat we na de opkomst van de zzp'er in een periode van bezinning terechtkomen', zegt Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
De toekomst van de zzp’er
Terwijl het aantal zzp'ers blijft groeien, probeert de overheid de flexmarkt met nieuwe wetgeving onaantrekkelijker te maken. Wat betekent dat voor de toekomst? 'Ik denk dat we na de opkomst van de zzp'er in een periode van bezinning terechtkomen', zegt Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK).
In loondienst, zzp’en, gastouder of nanny: wat past het beste bij jou?
Ben je klaar met je opleiding? Dan kun je als pedagogisch professional op verschillende manieren aan het werk. In loondienst of als zzp'er, als gastouder, als nanny bij een gezin thuis, op de dagopvang of op de bso. Maar wat past het best bij jou? Wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen van elke werkvorm? Wij zochten het voor je uit.
Werken in de kinderopvang: wat past bij jou?
Als pedagogisch professional kun je op verschillende manieren aan de slag. In loondienst of als zzp'er, als gastouder, als nanny bij een gezin thuis, op de dagopvang of op de bso. Je hebt dus wat te kiezen. Maar wat past het best bij jou? Wat houden de verschillende werkvormen in de praktijk in en wat zijn de voor- en nadelen? We zetten de belangrijkste opties voor je op een rijtje.
Over zzp’ers
Alles over en voor zzp'ers in de sector kinderopvang
ZZP'ers in de kinderopvang: doo de jaren heen zijn het er steeds meer geworden. Maar per januari 2025 wordt de controle op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) strenger en dat betekent dat er voor zowel werkgevers als ZZp'ers in de sector veel gaat veranderen.