Jij als ervaren rot in het vak valt het wellicht op. Of je oudere collega zegt het regelmatig: ‘Wat zijn die kinderen tegenwoordig toch druk!’ Is het echt zo dat kinderen zoveel meer hyperactief zijn dan vroeger? En waar zou dat door kunnen komen?
Een
Goed artikel. Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed, want de groepen worden in de kinderopvang (en op scholen) inderdaad als bewerkelijk ervaren ten opzichte van een aantal jaar geleden.
Een aantal factoren zijn genoemd, die zeker van invloed kunnen zijn.
Wat ik nog mis is de invloed die het heeft dat opgroeiende kinderen in deze tijd ook niet meer de volle aandacht krijgen, die ze nodig hebben. Aangezien hun ouders, maar ook in de kinderopvang ze veel te vaak zien dat er door volwassenen naar een scherm wordt gekeken. Zelfs baby’s die aan de borst/uit de fles drinken, zien hun moeder/verzorger al scrollend op hun mobiel. (Still-face-experiment).
Veel kinderen moeten dus letterlijk schreeuwen om aandacht.
Corona, de maatregelen en het gegeven dat mensen zich onveilig(er) voelen, meer trauma’s hebben, zal zeker ook van invloed zijn op hoe kinderen opgroeien in de huidige samenleving.
Meer 1 ouder en samengestelde gezinnen.
Adolescenten, jonge ouders en pedagogisch medewerkers die minder veerkrachtig lijken en dus meer/eerder met een burn-out komen te zitten.
Met daarbij de personeelstekorten en in tegenstelling tot jaren geleden, dus met meer wisselende collega’s op de groep staan. Hierdoor is het moeilijker om een eenduidige aanpak te hebben en de kinderen de ondersteuning te geven, die ze nodig hebben.