Vloeken, schelden en ongepaste uitspraken. Vroeg of laat krijgen alle kinderen ermee te maken. Soms horen ze het thuis, op straat of op sociale media. Het lijkt alsof kinderen steeds eerder grof taalgebruik gaan gebruiken. Is dat ook zo? En hoe kunnen pedagogisch medewerkers hierop reageren? Wat werkt wél en wat juist niet?
Marcel
Wij hebben als team enorm veel opgestoken van Positive Discipline, een benadering gebaseerd op het werk van Adler en Dreikurs. Wat ons aanspreekt, is hoe het gedrag van kinderen benaderd wordt vanuit begrip en verbinding in plaats van controle.
Positive Discipline richt zich op vier belangrijke aspecten:
De behoefte achter het gedrag – wat probeert het kind ons eigenlijk te vertellen?
Communicatie – hoe praten we met kinderen op een bemoedigende manier, in plaats van straffend of belonend?
De omgeving als leermeester – hoe richten we die zo in dat niet de volwassene ‘de baas’ is, maar de routine of norm leidend wordt?
Gemeenschapsgevoel – hoe bouwen we aan een community waarin we regelmatig op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek gaan?
Er is sinds kort een Nederlandse tak van Positive Discipline actief waar ook opleidingen gevolgd kunnen worden. Daarnaast zijn er veel toegankelijke filmpjes online en is er inmiddels ook Nederlands materiaal beschikbaar, waaronder boeken.
Een echte aanrader voor iedereen die werkt met kinderen!