Het gebeurt op alle groepen wel eens: er zijn kinderen ziek of er wordt op het laatst geschoven waardoor je met te veel beroepskrachten staat. Wat veel pedagogisch medewerkers niet weten is dat ze, als ze om die reden naar huis worden gestuurd, niet mogen inleveren op hun uren.
Ruim
Mag je zonder overleg extra ingezet worden? Dus bovenop je basisrooster extra uren ingezet worden, de 20% schil van de JUS, of gaat extra inzetten altijd in overleg?
Vraag:
Je bent op je eigen locatie niet meer nodig qua kindaantal, je wilt zelf overuren inzetten om deze te compenseren en bent graag onverwacht deze dag vrij, maar je werkgever wil je inzetten op een andere locatie waar eenzelfde dienst openstaat.
Ben je dan verplicht je ingeroosterde uren op deze andere locatie te werken?
We hebben een contract waarop niet specifiek staat op welke locatie je werkt, contract is voor de gehele stichting.
Dat vraag ik mij ook af
Hoe zit dit als je elke week in je vaste rooster te weinig wordt ingezet (vast aantal uren op contract, te weinig elke week ingeroosterd) waardoor je min uren opbouwd die je later (ergens wanneer het de werkgever wel uitkomt) moet inhalen?
Dit word bij onze organisatie ook zo gedaan zodat je inzetbaar bent tijdens vakantie of vrije dagen van een collega
Dit heb ik ook. Standaard minuten in de week. Al ruim jaar geef ik aan dit niet prettig te vinden nu geregeld vooral einde van het jaar 3 dagen ipv 2,5 dagen.
Maar hoe verdedig je eigen als je dus naar huis zou moeten… ?!
Ik ben hier ook benieuwd naar. Worden onze vragen door iemand beantwoord of?