Home Artikelen
Laatste artikelen
Dit is wat zzp’ers zelf vinden van handhaving op de Wet DBA
De kinderopvangsector neemt sinds 1 januari afstand van zzp’ers, in een strijd tegen schijnzelfstandigheid. Wat vinden de zzp'ers daar eigenlijk zelf van? 'Ik probeer een afwachtende houding aan te nemen en kijk rustig hoe het gaat lopen de komende maanden. Volgens mij kan de sector niet zonder zzp’ers.'
Kijk op kinderopvang. Jan Latten: ‘Gratis kinderopvang alleen voor werkenden’
Het is de overheid die iets kan doen om mensen de mogelijkheid te geven kinderen en werk te combineren. Dat vindt Jan Latten, sociaal demograaf – vroeger bij het CBS, nu spreker over demografische trend en de gevolgen. Gratis kinderopvang is volgens hem één van de opties om ouders te verleiden meer uren te werken. ‘Dat heeft de economie en de samenleving nodig.’
Jongensbesnijdenis: hoe gaan we daar in Nederland mee om?
Als pedagogisch medewerker werk je vaak met kinderen uit diverse culturen. Hierdoor ben je waarschijnlijk wel eens een jongetje tegengekomen dat besneden is. Dit kan vragen oproepen, vooral als je ziet dat de ingreep er misschien niet helemaal goed uitziet. Wat doe je dan? Uroloog Bart van Bezooijen zegt vooral geen voorbarige conclusies te trekken: ‘Het ziet er vaak heftiger uit dan het is, maar meestal trekt het na verloop van tijd bij.’
Opinie: ‘Overheid bedenkt regeltjes die nergens op slaan’
Ilse Raasing, directeur van Stichting Kinderopvang Waterland, is de regels die de overheid bedenkt voor de kinderopvang meer dan zat. Onder het mom van verbetering van de kwaliteit en verlaging van de werkdruk wordt er van alles uit de kast gehaald. Regels die de sector meer kwaad dan goed doen, volgens Ilse.
Zzp’ers inhuren via uitzendbureau maakt kinderopvang betaalbaar én toegankelijk
Het inhuren van uitzendkrachten in de kinderopvang, de zorg en in het onderwijs zou btw-vrij moeten worden. Dat is het idee is van ABN AMRO-sectoreconoom Mario Bersem. Op die manier kosten uitzendkrachten voor de instellingen minder geld en kunnen zzp’ers via de uitzendconstructie goedkoper binnen komen. Kan dit de zzp-inzet in de kinderopvang vervangen?
Bar en boos winterweer? Hup, naar buiten!
Dat buitenspelen goed is voor kinderen, is algemeen bekend. Toch kan het verleidelijk zijn om vaker binnen te blijven, zeker wanneer het buiten nat en koud is. IVN Natuureducatie wil met de campagne Hartje Winter buitenspelen stimuleren – ook in de koude maanden – en komt met een reeks winterse buitenactiviteiten voor de kinderopvang.
Hoe werkt veilige hechting bij kinderen en wat is de rol van de kinderopvang hierin?
Als we het hebben over hechting bij kinderen, dan gaat het over de emotionele, affectieve en duurzame band tussen een kind en de ouder. Vooral in tijden van stress: wanneer het kind bang, gespannen of verdrietig is. Waar vaak niet stil bij wordt gestaan is de rol van de pedagogisch medewerker bij het hechtproces.
Een kijkje bij de peuterconsulent
Het is vrijdagochtend, en ondanks de kou bruist het in de Schilderswijk van leven. De geur van kibbeling en exotische specerijen komt je op de Haagse markt al van verre tegemoet. Iets verderop, in het warme wijkcentrum, begroet Esen Pamay de buurtbewoners met een vriendelijke glimlach. Aan de lange koffietafel worden koekjes gegeten en klinken zachte gesprekken. Esen overhandigt een folder. ‘Welkom!’ zegt ze enthousiast. ‘Ik ben hier de peuterconsulent.
Zo ondersteun je ouders met een postpartum depressie: ‘Oordeel niet’
Maar liefst tien tot vijftien procent van de moeders krijgt na de bevalling van haar kind een postpartum depressie (in de volksmond: postnatale depressie). En misschien nog wel minder bekend: ook vijf tot tien procent van de vaders krijgt dit. Grote kans dus dat je zo’n ouder treft op jouw kinderopvanglocatie. Hoe kun je deze ouders ondersteunen?
Zo kan het ook – ‘Ook tieners blijven komen’
Een kind dat van zijn sport afgaat om geen bso te hoeven missen? Waargebeurd bij de Noord-Drentse organisatie Skidkinderopvang. Hoewel op veel bso's de kinderen rond hun negende afhaken, gebeurt hier het tegenovergestelde: kinderen blijven graag én langer naar de buitenschoolse opvang gaan. Hoe doen ze dat?