Kinderopvang magazine nr. 10, 2019

    In het oktobernummer van Kinderopvang nemen we een kijkje bij kinderopvang Bzzzonder!, een mooi voorbeeld van een inclusieve opvang. En sommige ouders kijken vreemd op, als er geen activiteiten worden georganiseerd op de bso. Maar sommige bso’s doen dat bewust, want een bso is geen animatieteam’. En een artikel over wennen. Niet alleen het kind moet wennen, maar ook de ouder. Maar hoe zit het eigenlijk administratief? Wie betaalt de wen-uren?

    Alle kinderen welkom

    Kinderen spelen in een fijne groene buitenruimte van een kindcentrum in een voormalige Amersfoortse boerderij. Op het eerste oog niets bijzonders. Maar dan zie je een gehandicapte jongen van een jaar of acht in een rolstoel zitten. Hij lacht en speelt met de bal, samen met een blonde peuter. Welkom bij Bzzzonder!

    ‘Wennen is nodig, voor kind én ouder’

    Stapsgewijs wennen in de kinderopvang is belangrijk voor jonge kinderen. Maar wie betaalt die wen-uren? Ouders zijn er niet happig op om voor een ochtendje wennen een volle dag te betalen. Is een kind eigenlijk wel verzekerd voor aansprakelijkheid als het begint met wennen vóór de plaatsingsdatum? En moet je zelfs voor die paar uur aan de bkr voldoen? Kinderopvangorganisaties aan het woord. ‘Wennen is zo essentieel dat we dat graag voor onze rekening nemen’, zeggen sommigen.

    Ouderteam pedagogisch professionals helpen aanstaande ouders

    Als partners ouders worden verandert hun relatie op slag. Stress en vermoeidheid hebben een negatieve invloed op de relatie én het kind. Daarom heeft Hogeschool Leiden het programma OuderTeam ontwikkeld. Getrainde pedagogisch professionals begeleiden aanstaande ouders zodat zij voorbereid worden op het ouderschap. ‘Ouderschapstraining moet net zo gewoon worden als zwangerschapsgym’, zegt Carolien Gravesteijn, lector Ouderschap.

    Verveling, de pedagogische waarde van het nietsdoen

    Het leven van kinderen vandaag de dag lijkt voller en drukker dan ooit. Mogen ze zich nog wel eens vervelen of gewoon een beetje rondscharrelen? Of drijven wij ze op, van de ene activiteit naar de andere? Dan moeten ze straks -net als wij- op een cursus mindfulness of onthaasting.

    Column – Mijn bff, jouw bff

    ‘Ik vind het gewoon niet leuk als zij er bij is’. Aan het woord is Yenthe, acht jaar. Ze kijkt me met een rustige blik aan. Voor haar is het zo klaar als een klontje. De ‘zij’ staat naast haar: Sanne. Haar gezicht is rood en betraand. Sanne die als bff alles met haar vriendinnetje deelde heeft zojuist in niet al te subtiele woorden te verstaan gekregen dat ze iets ‘anders’ mag gaan doen… ctrl-alt-del.

    Training actief betrokken

    Hoe zorg je ervoor dat kinderen goed kunnen beginnen aan hun schoolloopbaan? In Arnhem krijgen pm’ers de training Actief Betrokken: die geeft ze handvatten om optimale ontwikkelingskansen te bieden aan álle jonge kinderen.

    Kinderyoga

    Marjolein Smit is auteur van het boek Yoga voor peuters en kleuters. In deze rubriek deelt ze een aantal leuke oefeningen en spelletjes die je zelf met de kinderen kunt doen.

    Kinderparticipatie op de bso

    Wat gebeurt er wanneer we kinderen een stem geven in de opvang? In al hun creativiteit bedenken ze de mooiste activiteiten! Ook kunnen ze kritisch meedenken over het beleid van een organisatie. Met de KinderKracht-koffer geeft Partou Kinderopvang praktische handvatten aan pm’ers voor kinderparticipatie binnen de organisatie.

    Tadaah! Freelance pm’ers helpen organisaties uit de brand

    Elke kinderopvangorganisatie zal het herkennen: een pedagogisch medewerker meldt zich in de ochtend ziek en de stress slaat toe om op tijd vervangend personeel te vinden. De oprichters van Tadaah werken zelf in de sector en bedachten een oplossing: een online dienstenplatform, waar freelance pm’ers diensten oppakken. Als het moet dezelfde dag nog.

    5 Tips voor gezond werken

    Werken in de kinderopvang kan fysiek zwaar zijn. Hoe laat je medewerkers op een gezonde manier werken? Kinderopvang Junis en Platform Arbeidsmarkt geven 5 tips.

    In dialoog met de pedagoog

    Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: de bso is geen animatieteam!

    Wie wordt de opvolger van Carola?

    Afgelopen april werd Carola Winter de eerste Pedagogisch Professional van het Jaar. Deze verkiezing is een initiatief van beroepsvereniging PPINK en vakblad Kinderopvang. Hoe ervaart Carola haar jaar als ambassadeur? En wat kan ze meegeven aan nieuwe kandidaten?