In het aprilnummer van Kinderopvang lees je hoe kinderopvang Solidoe een zomerfestival organiseert voor alle 17 vestigingen. Met een praktisch stappenplan zie je hoe zij dit vormgeven.
Verder beschrijven we hoe kinderopvang TintelTuin de kwaliteit van hun babyopvang een flinke impuls hebben gegeven. Vorig jaar startte zij een experiment op één groep met een nieuwe inrichting en een nieuwe manier van werken. Dat beviel zo goed dat TintelTuin nu bijna alle babygroepen hebben omgevormd naar de nieuwe stijl. Lees wat zij hebben veranderd.
En geef een prentenboek cadeau. Vanaf 10 april ligt dit boek voor 2,50 in de boekwinkel. Een mooie kans om alle peuters of kleuters op de groep het boek cadeau te geven. Hoe maak je een groot zeeroversfeest met Woeste Willem? Lees de tips!
Het is elk jaar weer een uitdaging voor een bso: leuke zomeractiviteiten bedenken. Kinderopvang Solidoe in Aalsmeer/Uithoorn pakt het sinds twee jaar groots aan met een Solidoe Festival. Een zomerspektakel voor alle 17 vestigingen, waar dagelijks tot wel 250 kinderen op afkomen. ‘Plezier staat voorop, zonder de pedagogische kwaliteit uit het oog te verliezen. We willen de kinderen een vakantiegevoel geven.’
‘Fijn dat je er bent! En je uren mag je natuurlijk schrijven’, zegt ze en ze glimlacht er vriendelijk bij. Meteen geneer ik me een beetje voor m’n uitspraak de vorige dag in aanwezigheid van m’n collega-pm’ers: ‘Ik wil best m’n groep morgen komen verhuizen en alles verslepen naar die andere groepsruimte, maar dan wel kassa hoor! Het is wel m’n vrije dag’. Mogelijk heeft mijn baas, die me zo vriendelijke begroette,via via opgepikt dat ik niet van plan was om me in het zweet te werken zonder daar ‘tot aan de laatste minuut’ voor betaald te worden! Ik verbaas mezelf; wie is dat duiveltje in mijn hoofd? Die kende ik eigenlijk nog niet. Sinds wanneer maakt het mij wat uit om me vrijwillig in te zetten voor m’n fijne groep?
‘21ste-eeuwse vaardigheden’: is dat weer iets nieuws wat we erbij moeten leren in de kinderopvang? Dat valt mee, de 10 vaardigheden die Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) heeft opgesteld zijn ‘gewone’ vaardigheden, die belangrijk zijn om goed te functioneren in de maatschappij van vandaag. Het gaat erom dat je ze herkent in je groep: bij de kinderen, je collega’s en bij jezelf. In dit nummer nemen we de sociale en culturele vaardigheden onder de loep.
Kinderopvang TintelTuin wilde de kwaliteit van hun babyopvang een flinke impuls geven. Vorig jaar startte een experiment op één groep met een nieuwe inrichting en een nieuwe manier van werken. Dat beviel zo goed dat TintelTuin nu bijna alle babygroepen al omgevormd heeft naar de nieuwe stijl. Wat is er veranderd?
In deze rubriek praten managers over hun locatie en team. Chris Beek (49) stuurt een bijzonder kinderdagverblijf aan. Prinses Irene in Amsterdam bestaat honderd jaar en begon ooit als ‘bewaarplaats voor het gezonde kind’. Het kinderdagverblijf is onderdeel van IJsterk, een organisatie met tien vestigingen in Amsterdam.
Als peuterspeelzaalleidster begon Janneke Dijkema (61) ooit in een buurthuis. Daarna werkte ze vanuit de kerk en een verzorgingshuis en sinds vorig jaar in een nieuw kindcentrum in het Groningse dorp Loppersum. Een bewogen loopbaan, waarin ook aardbevingen een rol spelen.
Vanaf 10 april ligt het prentenboek Woeste Willem in de boekwinkel, voor maar € 2,50. Een mooie kans om alle peuters of kleuters op de groep het boek cadeau te geven. Hoe maak je een groot zeeroversfeest met Woeste Willem? Lees deze tips!
De seksuele ontwikkeling van kinderen is één grote ontdekkingsreis, die al bij de geboorte begint. We praten erover met Christel van der Horst. Zij is trainer en mede-eigenaar van FABRIEK69, een organisatie die trainingen geeft op het gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit in de zorg, de welzijnssector en het onderwijs. Ze vertelt hoe de seksuele ontwikkeling verloopt, wat seksueel gezond gedrag is bij jonge kinderen en hoe we kinderen hierin kunnen begeleiden.
Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: ‘Waarom moeten wij Nederlands spreken?’
Dat rijmpjes en versjes helpen om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren is bekend. Als je rijmpjes en versjes aanbiedt met de uitgangspunten van de Kodâly-werkwijze sluit je aan bij de manier waarop een kind leert praten. Zo wordt jouw aanbod nog veel effectiever.
Groen kindercentrum ’t Werkel in Zwolle heeft geen enkel probleem om de oudercommissie in te vullen met enthousiaste ouders. Projectontwikkelaar Milou van Rijn (52) raakte betrokken nadat zij ’t Werkel hielp bij het realiseren van een duurzaam pand. ‘Het zorgde er meteen voor dat mijn 12-jarige zoon Tim een leuke bso vond.’
Een goede groepsruimte zorgt ervoor dat kinderen met meer plezier naar de bso komen en zich beter ontwikkelen. Maar hoe ziet zo’n aantrekkelijk en uitnodigend vertrek eruit? Esther Vastenouw en Jojanneke Kromme geven tips.
De ene pm’er is echt een buitenmens, de ander meer een boekenmens. Prima. Zeker in combinatie met de prachtige boekenserie Lemniscaat Natuurlijk. Daarin gaan boeken en natuur uitstekend samen. Je kan met een klein groepje naar buiten gaan en je collega met een boek en een ander groepje op de bank achterlaten. Maar wat ook kan: met een boek naar buiten!