Nederlandse peuters die naar het kinderdagverblijf gaan scoren tot op 6-jarige leeftijd iets beter op taaltestjes dan peuters die thuis blijven. Dit ontdekten Maartje Luijk en collega's van de Generation R-studie van (onder andere) de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij volgen duizenden kinderen in Rotterdam die geboren zijn tussen 2002 en 2006.
Het
Taaltoetsjes op die leeftijd zijn complete onzin. Zeker als je de ontwikkeling van de hersenen bekijkt. Verschillen op die leeftijd zijn er vaak en bovendien zijn die heel natuurlijk. De norm om kinderen continue te vergelijken is doorgeslagen.
De vergelijking van een test voor de taalontwikkeling met een test van het gehoor vind ik niet opgaan.
Ze noemen het in het artikel taaltoetsjes, maar voor zulke jonge kinderen zijn dit geen toetsen zoals op school. Het is meer het vastleggen van reacties van het kind op vooraf afgesproken prikkels, zoals woorden of zinnetjes. Vergelijk het maar met de gehoortest met 9 maanden op het consultatiebureau
Dat is niet wat er in het artikel staat.
Dat zijn natuurlijk geen toetsen, maar observaties. Zoals iedere PM ook observeert of de dreumes al woordjes zegt, misschien wel 2 of 3 achter elkaar plakt, of nog geen enkel woord. En begrijpt het kind wat tegen hem gezegd wordt? Gebaseerd op een groot aantal van deze observaties (gemiddelden) kun je wel zeggen of er mogelijk zorgen zijn voor het individuele kind.
Bestaan er serieus taaltoetsen voor kinderen tot anderhalf jaar oud? Toetsen op die leeftijd lijkt mij de reinste onzin.
Geen peuters op peuterspeelzaal in dit onderzoek? Of vallen zij ook onder de noemer kinderdagverblijf?