Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Duizend kinderen met diabetes zitten thuis

Kinderen met diabetes kunnen vanwege hun ziekte veelal niet naar de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers zijn niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren, zoals het toedienen van insuline. Op een medisch kinderdagverblijf kan dit wel, maar die zijn niet overal beschikbaar of kinderen met diabetes krijgen geen indicatie voor medische kinderopvang. In totaal kunnen een kleine duizend kinderen onder de 4 jaar daarom niet naar de kinderopvang.
Duizend kinderen met diabetes zitten thuis
Foto: ANP

Niet

Registreren

5 REACTIES

  1. Een gastouder bij ouders thuis kan kinderen insuline toedienen via een pompje, mits er maar een uitgebreid protocol voor is toegevoegd bij de risico-inventarisatie en de ouders of een diabetesverpleegkundige achter de hand zijn die gebeld kan worden als er vragen zijn. De ouders moeten dan bereid zijn om naar huis te komen als er iets met de pomp aan de hand is en de verzorging van de pomp invoer (verwisselen van pleister etc) is ook de verantwoordelijkheid van de ouders. Kortom het kan wel, maar er moet kritisch naar gekeken worden en een wat hoger uurtarief voor de extra verantwoordelijkheid is ook een logische zaak.

  2. Lees alle reacties
  3. Bij Kinderopvang Wageningen geven ouders middels een medicijnverklaring toestemming aan de PM om een medicijn toe te dienen. Voor voorbehouden handelingen (waarvoor PM’s en gastouders in beginsel niet bevoegd zijn), kunnen zij geautoriseerd worden na een instructie van een arts of verpleegkundige. Bij een kindje dat insuline nodig heeft, hebben de PM’s bij ons instructies gekregen van een diabetesverpleegkundige. De insuline kan worden toegediend via een apparaatje dat aan het lichaam bevestigd is, er hoeft dus niet te worden gespoten. Jaarlijks bezoekt de verpleegkundige deze locatie om de kennis weer op te frissen en eventueel nieuwe PM’s uitleg te geven. Dit werkt goed. Bij bijzonderheden is er altijd direct contact met de ouders voor overleg. Met dit beleid kunnen PM’s of gastouders op een verantwoorde manier deze taak van de ouders overnemen.De ouders (en de school) zijn erg blij dat wij deze zorg op ons kunnen nemen. Anders had een van beide ouders moeten stoppen met werken.

  4. Het is gewoon de wet: alleen personen die geautoriseerd zijn voor medische handelingen mogen injecties geven. Als een gastouder geautoriseerd wordt, mag zij de injectie toedienen.
    Wij hebben als gastouderbureau altijd het beleid gehad dat we gastouders niet verplichten tot zich laten autoriseren. Het is een hele grote verantwoordelijkheid om medische handelingen te doen, maar als de situatie zich zou voordoen bij gastouders die bijvoorbeeld verpleegkundige zijn, dan zou het natuurlijk onzin zijn om van hun kennis geen gebruik te maken.

  5. Kunnen deze kinderen niet terecht bij een gastouder? Een gastouder die ervaring heeft met diabetes en die de diabetesverpleegkundige achter de hand heeft voor vragen/problemen.
    Ik ben zelf gastouder, mijn zoon heeft al 6 jaar diabetes en ik zou best een gastkindje met diabetes op willen vangen. Uiteraard maak ik dan eerst goede afspraken met de ouders en de diabetesverpleegkundige en/of kinderarts.

  6. toch vreemd dat dit soort kinderen niet naar de regulere kinderopvang kunnen Ik heb toevallig vandaag een kind met een handicap langs gehad en bij mij is hij wel welkom. op scholen is het al jaren de gewoonte zoveel mogelijk alle kinderen op te nemen eventueel met ondersteuning van een ‘rugzakje’ mijn inziens zou dit ook mogelijk moeten zijn in de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.