Er gaat in 2015 veel veranderen in het arbeidsrecht voor flexwerkers. In de kinderopvang werken aardig wat flexwerkers, soms met een nulurencontract. Hiermee kunnen werkgevers in de kinderopvang handig inspelen op de wisselende vraag. Maar een aantal maatregelen zorgt ervoor dat de flexwerker een minder interessante optie wordt in 2015. Marjolein Kruijs, advocaat arbeidsrecht Pellicaan Advocaten & Adviseurs legt uit.
Het
Het kabinet maakt plannen, maar niet altijd is alles beter. Ik denk zeker dat de mensen nog minder snel een vaste baan zullen krijgen. Er zijn heel veel organisaties die de mensen er nog eerder uit zullen gooien. Niet omdat ze dat willen, maar omdat de kinderopvang nu nog steeds onzeker is. Het kabinet zou er goed aan doen om hier goed in te investeren. Maar blijkbaar zien ze dat niet.
Werkende moeders zijn goed voor de economie. 2 verdieners geven immers meer geld uit. Wanneer je partner alleen verdient, zul je toch meer op moeten letten.
Het kabinet denkt voor de werkgevers. Maar zo werkt de praktijk niet. Helaas.
Ben ik met je eens M.M.C.
in alle gevallen is het niet leuk voor ons.. én de betrokken werknemer.
maar ja als er geen werk is houdt het op.
Nanoq en Elise
Ik denk dat we daar niet te krampachtig onder moeten zijn. Ik heb ook een kleinschalige opvang. Maar ik werk wel met vaste mensen. Liefst geen nul uren want daar zitten volgens mij nog meer regels aan dan een vast contract. (en administratief ook ) Maar wat zegt een vast contract? Als het bedrijfstechnisch slecht gaat heb je alle reden en recht om het contract omlaag in uren te zetten (gedeeltelijk ontslag aanvragen) of te ontbinden. De medewerker kan dan bij het UWV aankloppen. Maar als je werkt met min-max contracten heb je daar al marge in. Daarbij vind ik dat net zoals werkgevers ook werknemers flexibel hierin moeten zijn. Zo is de kinderopvang en dat weet je voordat je erin gaat werken.
Herken baar KDV Nanoq.
Ik heb een ‘Basis’ van leidsters ‘vast’ maar door de schommelingen in de bezetting kunnen er niet meer ‘vaste’ contracten van af.
Gun ik het mijn leidster: JAAAA..
kan het??Neeee. đ .
En dan heeft dat dus niets te maken met mederwerker ‘uitmelken’.
De uren zíjn niet te gegarandeert in te vullen.. De nieuwe regels maken het naar mijn gevoel eerder slechter dan beter voor de medewerkers.
Door mijn kleinschaligheid, kan ik onmogelijk personeel in vaste dienst nemen. Wil zeggen dat ik steeds opnieuw andere gezichten op het kdv heb, die opnieuw ingewerkt moeten worden, en bij goed functioneren ik hun weer moet laten gaan… Komt niet echt ten goede aan de geborgen zorg die wij de kinderen willen bieden…
binnen mijn organisatie krijgt niemand een vast contract en worden door
deze regel de o-uren contracten niet verlengd.
het hele verhaal hierboven is een aanname, de werkelijkheid is nu dan ik geen werk meer heb.
bedankt namens mij en vele andere
M.M. Maat..
Natuurlijk niet… je bent niet in dienst van dat gastouderbureau.
Ze zullen het niet leuk vinden dat is wat anders.
Valt overstappen naar een ander gastouderbureau omdat het vorige niet meer aan de wensen voldeed dan ook onder het beschreven concurrentiebeding? Nu is dat nagenoeg onmogelijk voor ouders, zonder de sjaak te zijn. Terwijl bureaus er soms echt een potje van maken.
is het niet zo dat je er dan na 2 jaar al werkeloos wordt? Er zijn mensen genoeg die willen werken maar een vast contract aanbieden doen ze in deze tijd liever niet dus het wordt voor de medewerker nog slechter.
Voor wie wordt het nu beter?