Kinderen van 8-plus enthousiast houden voor de bso is best lastig. Vanaf deze leeftijd krijgen kinderen meer behoefte aan vrijheid en uitdaging en ze voelen zich vaak te groot voor de opvang. De oplossing: laat de kinderen zelf meedenken en meeslissen. De 11-jarige Eline staat op de cover van dit aprilnummer. Bij kinderopvang ZON! werken ze met kinderdirecteuren. Eline bedenkt en organiseert leuke activiteiten, o.a. eigen kleding voor de opvanglocatie en een slaapfeest voor de jongere kinderen.
‘Het is erg leerzaam voor de kinderdirecteuren’ ervaart pedagogisch coach Tom Lindt. Hij ziet de kinderen echt groeien in hun rol.
Na alle schandalen over grensoverschrijdend gedrag die na de uitzending van BOOS naar buiten kwamen over de misstanden bij The Voice Of Holland, bleek al snel dat zulk gedrag in alle sectoren voor kan komen. We zouden eens moeten kijken naar waar pedagogisch medewerkers mee te maken krijgen. Maar ook: laten we kinderen meer weerbaar maken en aandacht besteden aan seksuele vorming. Dat betoogt Kirsten Fröhlich, blogger en locatiemanager bij kindercentrum 't Kickertje in Den Hoorn.
Kinderen van 8-plus enthousiast houden voor de bso is best lastig. Vanaf deze leeftijd krijgen kinderen meer behoefte aan vrijheid en uitdaging en ze voelen zich vaak te groot voor de opvang. De oplossing: laat de kinderen zelf meedenken en meebeslissen.
Ben je er voor mij? Zie je mij ? Hoor je mij? Voel je aan wat ik nodig heb? Kan ik op je vertrouwen? Help je me om mezelf te leren kennen en mee te doen in deze groep? Ieder kind in je groep wil persoonlijk gekend worden en zoekt jouw persoonlijke nabijheid. Jullie vertrouwensband bepaalt of een kind zich veilig genoeg voelt om de wereld om zich heen te verkennen. Daarmee bepaal jij mede de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang. Paul Leseman, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, doet veel onderzoek naar de kwaliteit van de kinderopvang. Hij vertelt hoe wetenschap en praktijk elkaar kunnen versterken bij het bevorderen van de pedagogische kwaliteit.
Amy is bijna acht en ze hoort nu bij het clubje. Haar zesjarige broertje Len ook. En zo zijn er nog meer 'groepsleden'. Door de jaren heen lijken het er steeds meer te worden.
Spelen, op zo'n manier dat je helemaal de tijd en alles om je heen vergeet. Dat is waar de speeldeskundigen van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk naar streven. Ze brachten daarover onlangs twee nieuwe publicaties uit: Gids tot intens spelen en Intens spelen in de praktijk. Speelexpert Bert Breugelmans van VDS vertelt over de juiste 'aanbodcocktail' die kinderen intens plezier geeft. Eigenlijk is het simpel: 'Het draait om keuze en variatie'.
Wie kiest voor gastouder José Goes weet: mijn kinderen blijven niet schoon. José is dol op natuur, en neemt haar gastkinderen dan ook enthousiast mee om buiten te spelen en te leren.
Diversiteit is een actueel, maar soms ook best beladen onderwerp. Daarom is het goed om er oog en aandacht voor te hebben op je groep en in je organisatie. En om kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs bekend te maken met diversiteit: iedereen hoort erbij en mag er zijn. Hoe je die inclusie op een luchtige manier vormgeeft, weet cultureel antropoloog Monique Tekstra.
Veel medewerkers in de kinderopvang ervaren een hoge werkdruk. In deze korte serie een aantal manieren om die werkdruk te verlagen. Deel 1: lean werken. Kom je op jouw werk niet voldoende toe aan de kinderen - en hun ouders? Bespreek dan eens in het team of jullie lean kunnen gaan werken. 'Dat maakt je werk een stuk aangenamer en efficiënter', weet lean-deskundige Hans Crampe.
Het lijkt zo vanzelfsprekend, het hele weekend met de kinderen op pad. Maar op maandag loopt de kinderopvang vol met oververmoeide en overprikkelde peuters. Hoe ga je daar als pedagogisch medewerker mee om? En spreek je de ouders aan op hun volgeplande weekenden? Arianne van der Werf, pedagogisch coach: 'Het is belangrijk om het kind niet te overvragen op zo'n dag.'
De coronamaatregelen zijn gelukkig voorbij en moeder Annemiek brengt haar anderhalfjarige dochter Lotte voor het eerst naar de dagopvang. Het afscheid is dramatisch. Lotte huilt tranen met tuiten en hoe lief de pedagogisch medewerker ook is, de dreumes klampt zich gillend aan haar moeder vast. Een lachend eerste afscheid, kan dat eigenlijk wel? Acht tips.
In Mijn Locatie praten managers over hun locaties, team en waar ze trots op zijn. Mariëtte de Vrieze begon 34 jaar geleden bij Kinderopvang Haarlem, dat na een fusie met Kinderorganisatie Spaarne veranderde in Hero kindercentra. Als clustermanager heeft ze acht locaties onder zich: drie VVE-peuterdagverblijven, vier bso's en een kinderdagverblijf. Zelf zit ze op locatie Noordestraat in Haarlem-Oost.
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Anne-Fleur (niet haar echte naam).