Kindermishandeling
Week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los!
Het is een aangrijpend thema van de Week tegen Kindermishandeling 2024: 'Laat me niet los!'. We hebben allemaal een rol in het creëren van een omgeving waarin kinderen veilig en gelukkig kunnen opgroeien en ouders zich gesteund voelen en om hulp durven vragen. Ook aan jou als pedagogisch professional.
Blog Naomi Dessaur – Het ‘niet-pluisgevoel’
Pas geleden, tijdens een training die ik verzorgde aan beginnende aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, hoorde ik een baby huilen. Niet slechts een keer of twee, maar aanhoudend, wat mijn aandacht trok.
Autisme of ADHD? Een onterecht label kan leiden tot verkeerde hulp
Veel kinderen die thuis te maken hebben met huiselijk geweld, mishandeling of chronische stress, krijgen ten onrechte het label ADHD of autisme opgeplakt. Zij worden daarmee niet alleen met een extra probleem opgezadeld, maar lopen ook de juiste behandeling mis. ‘We moeten alerter zijn op de rol van trauma.’
6 tips om met emotionele verwaarlozing om te gaan
Emotionele verwaarlozing is een vorm van kindermishandeling. Van alle soorten kindermishandeling komt deze het meest voor. De schade op de lange termijn kan zelfs groter zijn dan bij fysieke mishandeling. Wat kun jij doen als je vermoedens hebt van emotionele verwaarlozing?
Vertrouwensinspectie: opnieuw meer meldingen over kinderopvang
Het aantal meldingen over de kinderopvang bij vertrouwensinspecteurs steeg in 2023 opnieuw. Er waren in totaal 271 dossiers voor de kinderopvang, 38 meer dan in 2022. De grootste stijging zit in de categorie fysiek geweld. Reden tot zorg? ‘Het zou het topje van de ijsberg kunnen zijn.’
Protocol kindermishandeling gewijzigd: aangifteplicht en meldplicht gastouder toegevoegd
Het Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang is op meerdere punten gewijzigd. Zo staat nu expliciet vermeld dat ook gastouders verantwoordelijk zijn voor wel of niet melding doen bij Veilig Thuis. Ook ontbrak op een aantal plekken de overleg- en aangifteplicht.
Extra aandacht voor preventie meisjesbesnijdenis
Rondom de vakantie lopen meisjes uit sommige landen het risico om besneden te worden wanneer zij op vakantie zijn in het land van herkomst (van hun ouders). Zaak voor pm'ers om extra goed op te letten op signalen van meisjesbesnijdenis.
‘De kinderopvang is ook een veilige haven voor kinderen die zijn misbruikt’
Een kindje schrikt heel snel zonder reden, of reageert extreem als je de luier verwisselt. Als pm’er ben je al geïnformeerd over het trauma dat dit kind heeft opgelopen door seksueel misbruik. Hoe kun je de hulp en de zorg rondom het kind en met de ouders opbouwen?
Medewerker gewoon aan het werk na haren trekken dreumes: werkt een VOG wel?
Medewerker trok dreumes aan het haar, werd ontslagen maar raakte haar VOG niet kwijt dus kan rustig elders solliciteren. Werkt de VOG nog voor onze sector?
7 tips voor omgaan met trauma’s bij een kind
Trauma's kunnen veel impact hebben op de ontwikkeling van een jong kind. Of het nu komt door misbruik, oorlogssituaties of andere heftige gebeurtenissen in het leven van een kind. Hoe herken je een getraumatiseerd kind en wat kan je doen als pedagogisch professional?
Over kindermishandeling
De aanpak van kindermishandeling blijft een lastig en gevoelig thema. Nog altijd worden veel kinderen in Nederland mishandeld. Professionals in de kinderopvang zijn een belangrijke groep om misbruik, verwaarlozing of mishandeling te signaleren, herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Alle kinderopvangorganisaties werken inmiddels met de Meldcode Kindermishandeling.