Kindermishandeling
Traumasensitief werken: ‘Professionals kunnen voor het kind het verschil maken’
Je kunt kinderen op de groep hebben die afwijkend en extreem reageren, zoals snel schrikken, erg teruggetrokken zijn of agressief gedrag vertonen. Traumatische ervaringen kunnen een oorzaak zijn, maar hoe kom je daar achter? En belangrijk: hoe reageer je daarop? Klinisch psycholoog Leony Coppens over traumasensitief werken: het belang van veiligheid en vertrouwen.
Het oudergesprek: ‘Wij zijn geneigd te helpen, je moet juist op je handen zitten’
‘Het moeilijkst voor professionals in de kinderopvang is om op de handen te zitten. Dat is ook wat we trainen met de gesprekmethode SPARK’, zegt Ingrid Staal, grondlegger van SPARK. De methodiek is vooral bruikbaar om ook de moeilijke onderwerpen in het gesprek met ouders aan de orde te stellen. Tot signalen van kindermishandeling aan toe.
Van onze partner
Dansvoorstelling over huiselijk geweld
Ervaar de impact van huiselijk geweld door de kracht van dans.
Kinderen die je bijblijven – ‘Mijn vader doet dat zelf ook’
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Patrick en Nina (niet de echte namen).
Blog Sandra Veenstra – De meldcode, beschermingscode voor kinderen
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn onderwerpen waar we het liever niet over hebben, ook niet in de kinderopvang. En toch zouden we het er vaak en diepgaand over moeten hebben, in het belang van de kinderen. De wettelijke meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, helpt ons professionals dit onder ogen te zien en onze verantwoordelijkheid te nemen.
Week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los!
Het is een aangrijpend thema van de Week tegen Kindermishandeling 2024: 'Laat me niet los!'. We hebben allemaal een rol in het creëren van een omgeving waarin kinderen veilig en gelukkig kunnen opgroeien en ouders zich gesteund voelen en om hulp durven vragen. Ook aan jou als pedagogisch professional.
Blog Naomi Dessaur – Het ‘niet-pluisgevoel’
Pas geleden, tijdens een training die ik verzorgde aan beginnende aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, hoorde ik een baby huilen. Niet slechts een keer of twee, maar aanhoudend, wat mijn aandacht trok.
Autisme of ADHD? Een onterecht label kan leiden tot verkeerde hulp
Veel kinderen die thuis te maken hebben met huiselijk geweld, mishandeling of chronische stress, krijgen ten onrechte het label ADHD of autisme opgeplakt. Zij worden daarmee niet alleen met een extra probleem opgezadeld, maar lopen ook de juiste behandeling mis. ‘We moeten alerter zijn op de rol van trauma.’
6 tips om met emotionele verwaarlozing om te gaan
Emotionele verwaarlozing is een vorm van kindermishandeling. Van alle soorten kindermishandeling komt deze het meest voor. De schade op de lange termijn kan zelfs groter zijn dan bij fysieke mishandeling. Wat kun jij doen als je vermoedens hebt van emotionele verwaarlozing?
Vertrouwensinspectie: opnieuw meer meldingen over kinderopvang
Het aantal meldingen over de kinderopvang bij vertrouwensinspecteurs steeg in 2023 opnieuw. Er waren in totaal 271 dossiers voor de kinderopvang, 38 meer dan in 2022. De grootste stijging zit in de categorie fysiek geweld. Reden tot zorg? ‘Het zou het topje van de ijsberg kunnen zijn.’
Over kindermishandeling
De aanpak van kindermishandeling blijft een lastig en gevoelig thema. Nog altijd worden veel kinderen in Nederland mishandeld. Professionals in de kinderopvang zijn een belangrijke groep om misbruik, verwaarlozing of mishandeling te signaleren, herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Alle kinderopvangorganisaties werken inmiddels met de Meldcode Kindermishandeling.