Het kabinet wil dat er een gelijker speelveld komt tussen zzp’ers en werknemers. Regels of iemand wel of niet schijnzelfstandig is worden verduidelijkt, maar ook worden financiële verschillen tussen werknemers en zzp’ers verkleind. Zo wordt de zelfstandigenaftrek jaarlijks afgebouwd. Wat betekenen de maatregelen voor zzp’ers in de kinderopvang?
Het
Om te voorkomen dat appels met peren worden vergeleken heeft Tadaah een extern adviesbureau de kostprijs (per uur) van een Pedagogisch Medewerker in loondienst (beloning volgens de CAO) laten berekenen. Deze komt neer op € 32,00 per uur (zonder rekening te houden met onrendabele uren). Een zzp-er kostte via Platform Tadaah in 2022 gemiddeld ongeveer € 40,00 per uur.
Zowel voor als na de coronaperiode zetten vrijwel alle grote, middelgrote en kleine kinderopvangorganisaties invaldiensten op het platform welke ontstaan door ondermeer ziekteverzuim. Het zijn invaldiensten en derhalve geen vervanging van vaste medewerkers of van vaste gezichten. Opdrachten worden 1 of 2 dagen voor aanvang overeengekomen (maar kunnen tot 24 uur voor aanvang weer kosteloos worden geannuleerd).
Met ruim 7.000 freelancers, zijn er daarom voldoende mogelijkheden wanneer gezocht wordt naar een oplossing voor inval als gevolg van Piek en Ziek. Iets wat in praktijk vrijwel niet mogelijk is met medewerkers in loondienst (omroepovereenkomst of 0-urencontract) of via een uitzendconstructie, sinds de invoering van de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsrelaties van 1 augustus 2022. Deze wet schrijft immers voor dat een flexpool medewerker met een arbeidsovereenkomst of uitzendcontract minimaal 4 werkdagen voor aanvang op de hoogte moet zijn gesteld van de dienst en dat is bij inval door ziekte onwerkbaar.
Voor de kinderopvang is het van belang de flexpool in te regelen zonder voorbij te gaan aan de wettelijke bepalingen van het arbeidsrecht.
Ik mag hopen dat een zzp’er die 45 euro per uur krijgt niet meer kost dan een kinderopvangmedewerker in loondienst. Een werkgever is immers bijna het dubbele kwijt dan het netto loon van de werknemer. Daarbovenop moet hij ook nog vakantiedagen en ziektedagen doorbetalen.
Een goede zzp’er die je uurtje-factuurtje betaald is m.i. dus zeker die 45 euro per uur waard.