Elk voorjaar weer kleuren Nederlandse akkers geel door het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat, zo begint het artikel van Follow The Money dat onlangs verscheen. Het onderzoeksplatform bracht in kaart waar de 'gele hotspots' zijn en trof minstens 176 basisscholen aan vlakbij akkers waarop glyfosaat wordt gebruikt. Wat betekent dat voor kinderopvang en dan vooral de agrarische? De Vlaamse regering keurde onlangs plannen goed voor "bufferzones" rondom kinderopvanglocaties. Spelen tussen de dieren, blote voetjes in het gras: is de idylle nog wel zo idyllisch?
Glyfosaat
Triest dat kinderopvangtotaal zich laat verleiden artikelen te plaatsende welke berusten op aannames van Follow the Money journalisten.
Ik nodig de redactie van kinderopvangtotaal graag uit gesprek met rondleiding op een Agrarische Kinderopvang!
Allereerst dank voor de uitnodiging voor een rondleiding en gesprek bij een agrarische kinderopvang. Wellicht maken we daar als redactie in de toekomst gebruik van.
Zoals in het artikel naar mijn mening heel duidelijk is, laten we ons als redactie niet ‘verleiden door aannames van Follow The Money’. Ten eerste is Follow The Money een gerespecteerd platform voor gedegen onderzoeksjournalistiek. Ten tweede nemen wij als KinderopvangTotaal nooit klakkeloos berichten over. Collega Sophie van Asperen, die ons artikel geschreven heeft, is twee weken bezig geweest met eigen onderzoek en het interviewen van allerlei betrokkenen.
Zoals te lezen in bovenstaande artikel heeft zij bijvoorbeeld gesproken met onder meer Monique Litjes van de Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK), met Silvia Nikamp van agrarisch kinderdagverblijf ’t Schoapie, met Gerrit Stam van kinderopvang De Vossebelt en met hoogleraar neurologie aan het Radboudumc Bas Bloem.
Kortom: we behandelen dit onderwerp wel, want het speelt nu eenmaal en we zijn er als vaktitel niet om allee de leuke berichten te delen, maar doen dat, zoals we altijd doen, uiterst zorgvuldig.
Met vriendelijke groet,
Sophie van Hogendorp
Hoofdredacteur KinderopvangTotaal
Verschrikkelijk vind ik dit. Dat rondscharrelende kippen giftige eieren leggen. Dat er microplastic in honing zit en pfas in moedermelk. Een opmerking als “slecht voor de biodiversiteit”, daarvan denk je: Oh dat is niet goed. Maar als je inzoomt, en leest hoe er bv bij vlinders alleen nog misvormde larven uit de eieren komen, dan krijg ik een steek in mijn hart. Mensen, zo willen wij de wereld toch niet doorgeven aan de kinderen? Stop met wegkijken!