Hoe ziet de toekomst van de ouderparticipatiecrèches eruit? De opvanglocaties waarvan er slechts zeven bestaan, zijn gedoogd tot en met 31 december 2014. Minister Lodewijk Asscher zoekt uit of het mogelijk is om binnen de Wet kinderopvang ruimte te bieden aan deze categorie kinderopvang waarvan het gebruik door de overheid niet wordt gefinancierd.
In
Ik zou graag een ouder kinderdagverblijf willen hebben in Amsterdam (nieuw west/Slotervaart). Ik vind het een geweldig initiatief en zeker in deze tijd dat we in crisis zitten een uitkomst. Van mij hoeft de overheid zich er ook niet mee te bemoeien. Ouders kunnen het zelf onderling heel goed regelen en als je als ouder op de groep staat hoef je niet ook nog eens de inspectie langs te laten komen voor een goed inspectie rapport. Als ouder zit je er immers ‘bovenop’ omdat je zelf regelmatig op de groep staat. De subsidie die je nu nog krijgt hoeft van mij ook niet. Je betaald zo rond de twee euro per uur. Bij een normaal kdv is dat het driedubbele. Ik hoop op een ouderparticipatiecreche in Amsterdam nieuw west en wil er graag een opstarten.
Toch vervelend als een brancheorganisatie voor je spreekt maar je niet vertegenwoordigd. Ik vraag me af waarom de mening van de branchevereniging er hier toe doet. Vraag het de OPCs zelf eens. De groepsstabilietit op een OPC is vele malen hoger dan regulier. Maar niet op week maar op jaarbasis. de kinderen hechten zich uitstekend. En pedagogisch opgeleid? De eisen zijn nu niet van dien aard dat je met droge ogen kunt beweren dat ouders niet hetzelfde niveau van pedagigische kwaliteit kunnen halen. Maar u hoeft me niet op mijn woord te geloven. Iedereen die daar serieus onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar wil doen is van harte welkom. Elke professional in deze sector weet ook dat kwaliteit van pedagogisch handelen niet van een diploma afhangt. Wat telt is wat er op de groep gebeurt.
Mark sanders. (belangenvereniging ouderparticipatiecreches i.o)