'Als alle praktische oplossingen slechts een druppel op de gloeiende plaat blijken, wordt het tijd om te zoeken naar oplossingen met daadwerkelijke impact', stelt Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) in een opiniestuk. Maar wat dan?
07 jun 2022
Artikel bewaren
Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan
Login of Maak een account aanReacties2
Aan de ene kant ben ik het wel eens. Aan de andere kant, opvang is voor ouders om te kunnen werken, waarom onderscheid maken arm of rijk? Waarom bepaald hoeveel geld je hebt, hoe goed je kind opgevoed is? Ik ken de cijfers van de invloed van armoede op opvoeding maar het is gewoon niet zwart op wit waar dat kinderen van rijke ouders beter opgevoed worden. Sociale of emotionele armoede is van alle lagen van de bevolking. En daarbij, kinderopvang is niet overal een soort voorschool van de basisschool. Het is een fijne plek voor alle kinderen om te zijn, om opgevangen te worden omdat papa en mama werken. Niet een plek waar alleen kinderen heen moeten kunnen om ervan te profiteren. Zo verleg je problematiek uit het onderwijs naar de kinderopvang. Er zijn maatschappelijke problemen waarvan ik mij afvraag of het passend/eerlijk/nodig is dat een bepaalde sector die oplost.
Blij met de genuanceerde visie vanuit de BK. We willen niet terug naar de cowboy-tijd, maar een aantal eisen zijn zo stringent dat ze zorgen voor krapte. Dat we nu rijke ouders subsidiëren is absoluut waar, en wij vragen er ook nog een extra bijdrage naast.
Goede opvoeding is iets waar we ons allemaal hard voor maken, juist voor de gezinnen die dat het hardst nodig hebben!