Home 2024
Laatste blogs
Blog Jeanette van Dijk – Een grote stap
Ik voel het al een tijdje aan het gewicht van de bolderkar als ik hem vooruitduw. Ligt het aan mijn spierkracht of nadert het maximum gewicht? Ligt het aan de hoeveelheid lucht in de banden of hebben de kinderen ernstig overgewicht? Ik moet het eerlijk toegeven; het is regelmatig een serieuze workout voor mij om de kar te duwen voor de dagelijkse wandelingen langs de weg. En ja het zijn wel degelijk de kinderen die letterlijk mijn bolderkar uitgroeien.
Blog peuteropvang Heerlen – Iedere ervaring heeft impact
Iemand vroeg aan mij wat dit jaar de meeste indruk op me heeft gemaakt. Omdat een jaar zo snel gaat en er zo ontzettend veel gebeurt in een organisatie als Peuteropvang Heerlen, kon ik daar niet 1,2,3 een antwoord geven. Totdat ik aan al die ouders van onze peuters dacht. En ineens schoten me ook weer alle activiteiten te binnen waar die ouders bij betrokken waren. Zo vaak hoor ik dat ouders nergens meer voor te porren zijn. Daar heb ik dit jaar weinig van gemerkt.
Blog Peuteropvang Heerlen – Limburgs, een levende taal!
Ik schreef er al eens eerder over: tweetalige kinderopvang. Het project tweetalige kinderopvang, of dialect in de peuteropvang, loopt sinds 2023 in zo’n zestal peuter- en kinderopvanglocaties in Zuid-Limburg. Drie locaties daarvan horen bij Peuteropvang Heerlen. Allereerst als pilot, naderhand als vast onderdeel van de week. Niet de hele dag, maar op afgesproken momenten.
Blog José Goes – Hocus Pocus
Onder een kleed liggen op de grond de laarzen of schoenen van de kinderen. De kinderen hebben hun schoeisel zelf onder het kleed gelegd.
Blog Niels Kooijman – Wet DBA is niet nieuw maar hartstikke welkom
Er lijkt flinke paniek te zijn ontstaan over het voornemen om per 1 januari 2025 eindelijk te gaan handhaven op de wetgeving tegen schijnzelfstandigheid. Niels Kooijman begrijpt niet zo goed waarom. Er is niks nieuws aan deze wet- en regelgeving. Sterker nog: dit is jaren geleden al aangekondigd.
Blog Sandra Veenstra – Professionele distantie en nabijheid
Wanneer professionele distantie en wanneer nabijheid? Een niet onbelangrijk vraagstuk in ons pedagogische werk op de groep en voor onze professionele verhouding tot de kinderen en ouders. Juist als het gaat om het dagelijkse handelen, is de grens soms onduidelijk.
Blog Lynn Kwaspen – Van verveling naar een plek vol ideeën
Heb je wel eens gemerkt dat de oudere kinderen op de BSO wat minder enthousiast reageren op het activiteitenaanbod? Kinderen van 8 jaar en ouder zijn vaak al echte pre-pubers. De knutseltafels en spelletjes die eerder een groot succes waren, lijken nu ineens ‘saai’ of ‘kinderachtig’. Maar wat willen ze dan wél? Met trots deel ik hoe wij daar op locatie vorm aan geven.
Blog Naomi Dessaur – Het ‘niet-pluisgevoel’
Pas geleden, tijdens een training die ik verzorgde aan beginnende aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, hoorde ik een baby huilen. Niet slechts een keer of twee, maar aanhoudend, wat mijn aandacht trok.
Blog Jeanette van Dijk – Buiten slapen
Al sinds een paar jaar staat er een prachtig houten slaaphuisje op wielen in mijn tuin. Officieel heet het Lutje Potje, maar gekscherend wordt het ook wel konijnenhok genoemd. Het maakt mij eigenlijk niet uit hoe ze het noemen. Alhoewel; ik schiet wel direct in de verdediging als dit prachtige bedje een konijnenhok wordt genoemd. Belangrijker en fijner is het dat er hier regelmatig baby’s in slapen. En dat ze er altijd heel tevreden in gaan slapen en rustig wakker worden.
Blog Sandra Veenstra – Het leven van een peuter in kindperspectief
Hij is al 3. Zijn basis ligt thuis bij papa en mama, en dinsdag tot en met vrijdag op het kinderdagverblijf. Dan gaan papa en mama werken, en hij ook. Zijn leven is goed, totdat de wereld ineens op zijn kop staat.