Tussen een passage over goed werkgeverschap en het nieuwe pensioenstelsel in waren er 27 woorden – 143 tekens, exclusief spaties – voor de kinderopvang. Om precies te zijn, voor de kosten van de kinderopvang die in de loop van deze kabinetsperiode (lees 2025) bijna geheel vergoed gaan worden. Zodat ouders gestimuleerd worden om meer uren te gaan werken.
Maar hoe gaat de kinderopvang zelf om met die vraag naar extra uren kinderopvang? Werkgevers worden nou niet bepaald platgebeld door sollicitanten. Minister Karien van Gennip (SZW) maakte onlangs in een brief naar de Tweede Kamer maatregelen bekend die een groeistop moeten zetten op het oplopende personeelstekort. Zij schreef onder andere niet meer te hechten aan het criterium voor vaste gezichten op de groep. Ook de verhouding tussen het aantal beroepskrachten en aantal kinderen kan wat haar betreft versoepeld worden. Daarnaast wil zij gediplomeerde statushouders en Oekraïners een baan in de kinderopvang bieden.
Op zich wellicht effectieve maatregelen. De afgelopen tien jaar is er uit Den Haag alleen weinig anders gekomen dan meer regels, toezicht controles en eisen. Ondernemers hebben moeten investeren en kosten gemaakt om daaraan te kunnen voldoen. En nu de instroom van nieuwe medewerkers stokt, er groepen moeten sluiten en daarmee de maatschappijbrede aanpak van het personeelstekort in gevaar dreigt te komen, laten we alles los.
‘Je hoeft vandaag de dag niet raar op te kijken als een freelance-pedagogisch medewerker zonder blikken of blozen een tarief van 85 euro vraagt’
Dat is opportunistisch beleid en een hard gelag voor werkgevers. Diezelfde werkgevers hebben daarnaast te kampen met een andere bedreiging voor gezonde bedrijfsvoering: de torenhoge tarieven van freelancers. Je hoeft vandaag de dag niet raar op te kijken als een freelance-pedagogisch medewerker zonder blikken of blozen een tarief van 85 euro vraagt. En waarom? Omdat het kan. Medewerkers in vaste dienst zijn nauwelijks te vinden. Werkgevers staan met hun rug tegen de muur, terwijl voor hen het dilemma zich opdringt groepen te sluiten of dan toch maar schoorvoetend die woekertarieven te betalen.
Maar is dat the way to go? Was er niet zoiets als een collectief bewustzijn van goed en te gek? Wat is er over van onze solidariteit om samen ergens (een pensioenstelsel, een zorgstelsel) de schouders onder te zetten? Moet de overheid niet ingrijpen op het doorgeschoten individualisme van freelancers die zich puur en alleen focussen op het spekken van de eigen bankrekening zonder zich te bekommeren over de gevolgen voor het grotere geheel?
Ik realiseer me dat ik hiermee een bommetje leg onder de vrije marktwerking die ik als ondernemer hoog heb zitten. Maar als het ethisch kompas in de war is, moet je het soms een handje helpen. Daarom denk ik, met het onlangs afgekondigde energieplafond in het achterhoofd, dat het goed is als de overheid ook eens serieus gaat kijken naar een tariefplafond voor freelancers. Vanuit de gedachte van het algemeen belang voor de bv Nederland. En als ze dan toch bezig zijn, kan er dan ook meteen gezorgd worden dat meer uren werken ook daadwerkelijk loont? Dan wordt die ene zin in de troonrede over de kinderopvang een stuk realistischer.
Beste Peter,
Ook ik loop er tegenaan dat je torenhoge tarieven betaald voor ZZP personeel in de kinderopvang. Daarin vind ik dat je niets verkeerd zegt Peter. Ze lopen zelfs tegen elkaar op te bieden, waarop wij gezegd hebben dat ze dat gezellig in hun vrije tijd mogen doen ;).
Er moet echt concreet iets mee gedaan worden.
Als ZZP er met 22 jaar ervaring in de kinderopvang , waarvan 16 jaar ZZP én zelfstandig ondernemer, zonder tussenkomst van derden, doet dit wel een beetje zeer meneer Peter.
Deels eens als het gaat om het ZZP schap, maar maken we nu alle zzp ers zwart zonder het aandeel van de branche zelf erbij te betrekken ? Door het maken van onderlinge afspraken, geen eerlijke samenwerking, maar een boycot opwerpen. Dat is niet zuiver.
Kijk eens in spiegel, naar de kinderopvangorganisaties die welwillend gebruik hebben gemaakt van deze constructie en daarmee deelgenoot zijn van de marktwerking die is ontstaan.
Kortetermijnvisie loslatende op het personeelstekort, het mogelijk nalaten van onderzoeksinspanning naar bijvoorbeeld de constructie achter de club uitzendgoeroes, is mosterd na de maaltijd. Last van korte termijngeheugen is de laatste tijd een veel gehoorde uitweg, zo lijkt.
De lachende derden, die op deze markt hebben ingezet met een sterk staaltje business en verdienmodel, de loondienst verkerende uitzendkrachten, de ooit in loondienst verkerende pedagogisch medewerker en nu dan ook door alle tussenkomst , de ‘’ZZP’’ pedagogisch medewerkers, alles zit op slot.
Deze laatste groep is mede de dupe, slachtoffer van mismanagement en gelokt met een aanbod wat de branche zelf niet heeft kunnen betekenen voor haar werknemers.
Maar Peter zal daar niks over zeggen, Quebble regelt het graag zelf, als tussenpartij Quebble ”Together” is dan in deze iets minder toepasselijk….
Dagelijks zie ik als loopbaanbegeleider voor het pedagogisch werk in het POP, de doelen van de studenten .Zij kiezen voor het kind, zie kiezen voor het mogen bijdragen in de ontwikkeling, zij kiezen voor kinderopvang.
Na verloop van tijd, als deze student een tijdje meelopen in de kinderopvang, vragen ze een extra coachgesprek aan, de reden kan de branche misschien zelf bedenken.
Is het dan niet de branche zelf die er mede debet aan is? Goed werkgeverschap, een eerlijk beeld van dit schitterende vak vormen, vanuit het hart voor kinderen!
In de cao werd ook een prijsplafond opgenomen. Te weten: je wordt betaalt naar je werkervaringsjaren. Als je die eruit haalt en mensen die omscholen en meer verdienden een goed salaris gaf had je wellicht die zzp ers niet nodig.
Beste Peter,
Dank je wel Peter, je slaat de spijker op zijn kop!! De tarieven (ex BTW overigens) die Steven van Tadaah! noemt zijn toch niet meer zo gangbaar als een jaartje geleden. De door Amelia genoemde tarieven? Ik vind geen ZZP-er voor 25 euro.
De nog enigszins betaalbare ZZP-ers zijn in rap tempo schaars aan het worden.
Voor een BSO aanvraag mag je toch zeker wel hoofdprijzen dokken, anders komen ze niet voor die paar uurtjes.
Ik heb wel degelijk tarieven van 80 euro voorbij zien komen en kijk er niet van op wanneer er binnenkort nog wel meer wordt gevraagd. Steven geeft aan het belangrijk te vinden dat verschillende partijen elkaar gaan versterken. Ik vraag me af hoe?? Door de steeds hogere tarieven te blijven toestaan en vaste medewerkers, waar de organisaties veel geld in hebben geïnvesteerd, te zien vertrekken om ze vervolgens tegen een belachelijk tarief weer als ZZP-er te moeten inhuren? Ik zeg een prijsplafond erop, en wel nu!
Beste Peter,
Bedankt bedankt voor je bijdrage. Het verruimt het creatieve denken in oplossingen.
Gelukkig kunnen we jou, en de lezers, gerust stellen: het gemiddelde van de (overeengekomen) uurtarieven van Zzp-ers in de Kinderopvang via het Tadaah platform ligt gemiddeld tussen de € 30 en € 50. Dat enkele zzp-ers een hoger tarief vragen is iets anders, immers het zijn vrije ondernemers die zelf hun tarief mogen vaststellen. Datzelfde geldt overigens ook voor de Kinderopvangorganisaties, deze kunnen diensten plaatsen tegen een tarief wat men zelf vaststelt.
De troonrede geeft aan dat het kabinet wil werken aan een nieuwe balans tussen vaste en flexibele arbeid. Met de invoering van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden per 1 augustus jongstleden is een flexibele poule, in de kinderopvang, op basis van arbeidsovereenkomst of uitzendcontract praktisch onwerkbaar omdat invaldiensten lang voor aanvang moeten worden afgesproken. Dit in tegenstelling tot opdrachtovereenkomsten met Zzp-ers die bij piek en ziek kort voor aanvang kunnen worden aangegaan of geannuleerd.
Om de personeelsuitdagingen binnen de kinderopvang aan te gaan is het belangrijk dat de verschillende partijen elkaar gaan versterken. Vaste medewerkers, uitzendkrachten en freelancers leveren allemaal op hun eigen manier en binnen eigen mogelijkheden een bijdrage.
Het is belangrijk dat we met een ruimere en vernieuwende blik naar de arbeidsmarkt gaan kijken. En ook gaan denken in bijvoorbeeld hybride oplossingen waarbij medewerkers naast hun vaste dienstverband een dagje als freelancer de kinderopvang gaan ondersteunen. Een arbeidsmarkt zoals we deze nu kennen vraagt om innovatieve oplossingen.
Hartelijke groet, Steven Lenderink
Beste Peter,
Is de prijsplafond alleen voor pm ers freelancers of ook voor bedrijven die dik verdienen aan deze sector. Net zoals jou bedrijf bijvoorbeeld. En je noemt overigens tarieven die nooit voorkomen het hoogste geboden tarief is 50 euro. Maar de norm is eerder 25-45 euro per uur. En vergeet de hoge parkeer kosten op dure locaties niet.Wellicht kun je kijken wat jou tarieven zijn misschien kan de kinderopvang daar ook op bezuinigen. Want wat heb je immers aan software binnen de kinderopvang als er geen pm ers zijn?
Ik begrijp jou redenering echter wel want als kinderopvang faiiet gaan of moeten bezuinigen door hoge personeelskosten kunnen ze jou niet meer betalen. Dus een prijsplafond voor software binnen de kinderopvang sector lijkt mij geen slecht idee! Want deze is uiteraard een stuk hoger dan de pm er uurloon!
Peter het is wel zo hoor dat er mensen 65 of meer vragen per uur.
Er moet iets mee gedaan worden!