Verschillende kinderopvangorganisaties zijn, onder de leiding van KIK en KINDwijzer, bezig met het ontwikkelen van een toekomstvisie voor de kinderopvang. Vijftien vertegenwoordigers vanuit de kinderopvang gaan plaatsnemen in een Koplopersgroep Kinderopvang. Het is de bedoeling dat zij, in nauw overleg met gemeenten en het onderwijs, de visie de komende negen maanden verder vorm gaan geven.
De
Geachte lezer,
Er wordt gesproken over een aantal GO en GOB’s die gaan meedenken in de visievorming. Is het mogelijk te horen welke GO dit zijn en welke GOB’s. Ik en nog een aantal zeer betrokken GO zoeken juist een aansluiting om mee te denken en mee te werken bij deze visie vorming. Juist omdat het kind hoog in ons vaandel staat. Verder ben ik van mening dat wij met elkaar deze visie moeten gaan ontwikkelen en niet dat de GO aan de zijlijn staan. Zeker omdat wetenschappelijk bewezen is dat het juist voor de zeer jonge kinderen wenselijk is om binnen een kleine setting opgevangen te worden en dat voor kinderen vanaf circa 2 1/2 jaar het van belang is dat zij in contact komen met meerdere mensen om zich heen. Graag ontvang ik nader bericht hierover. Alvast hartelijk dank voor jullie medewerking. Met vriendelijke groet,
Rieneke Heesen-van Ee. Kinderopvang Rozemarijntje. Mijdrecht
Op zich een mooi streven, maar ik mag dan hopen dat er dan ook één eindverantwoordelijke is. Slechts één directie, één directeur/directrice, dus één eindverantwoordelijke voor de gehele basisvoorziening.
Als ‘de schotten’ verdwijnen, lijkt het mij dat ook het onderscheid in organisaties moet verdwijnen. Dus geen basisschool én een kinderopvangaanbieder meer.
Geen verschil in pedagogische visies, VVE-methodes, leerlijnen, teams, etc….
Slechts één team medewerkers die allen onder dezelfde eindverantwoordelijke vallen!
Overigens vind ik de term ‘kindontwikkelaars’ een erg negatieve smaak bij mij oproepen. Een kind ontwikkel je niet, die ontwikkelt zichzelf. Je kan wél de ontwikkeling helpen en (bij)sturen.
De visie luidt kortgezegd als volgt:
Binnen KIK en KINDwijzer is het initiatief ontstaan om gezamenlijk na te denken over de lange termijn. Hoe zien kindvoorzieningen er na 2020 uit? Wat ons betreft zo: in 2020 is er sprake van een basisvoorziening voor alle kinderen van nul tot twaalf jaar, geregeld in de WPO, de Wet op de Primaire Ontwikkeling. Kinderen van nul tot twaalf jaar gaan dan naar integrale kindcentra ‘plus’ waarin professionals werken vanuit het belang van de kinderen. Deze professionals – ‘kindontwikkelaars’ – werken multidisciplinair, met kennis vanuit de verschillende disciplines en door de wijk heen (bijvoorbeeld ter ondersteuning van de opvoeding). De schotten tussen kinderopvang en onderwijs zijn vervallen, kinderopvangorganisaties, ongeacht de organisatie- en rechtsvorm, en onderwijs gaan samen in een voorziening voor Primaire ontwikkeling – op gelijkwaardige basis – en er is sprake van één wettelijk en financieel kader: een basisvoorziening, de ‘Kindercampus’. De centra groeien uit tot ‘communities’ die een centrale positie in de wijk innemen, waar intensief wordt samengewerkt met zorg en welzijn. De ‘Kindercampus’ vormt het cement van de samenleving. Het kind staat centraal en niet de organisatie(s). Organisatorische en bestuurlijke ontschotting moeten hieraan bijdragen. Aanvullend op deze basisvoorziening blijft kinderopvang als arbeidsmarktvoorziening bestaan.
Maaike Vaes, secretaris van KIK en betrokken bij de oprichting van de koplopersgroep
Is die eerste versie van de visie van de Koplopersgroep Kinderopvang ergens te lezen of op te vragen?
met vriendelijke groet,
Lysbeth Beels