Gjalt Jellesma van BOinK begrijpt de financiële zorgen van de vijf kinderopvangondernemers over de nieuwe bkr voor baby’s. Ook hij wil, als belangenbehartiger van ouders, dat kinderopvang betaalbaar blijft. Toch staat Jellesma nog steeds volledig achter een nieuwe ratio voor baby’s. ‘Als we de kwaliteit van onze babyopvang kunnen verhogen, moeten we dat met beide handen aangrijpen.’
Met
Gjalt miskent de keuzevrijheid van ouders. En de mogelijkheid van ouders om in gesprek te gaan met de kinderopvangondernemer, juist de kleinere.
Daar waar grote landelijke organisaties als Smallsteps, GGD en Boink de boel standaardiseren en discussies platslaan, gaat juist de kleine organisatie in gesprek met de ouders en past het beleid aan aan de wensen.
Zo is de Wet Kinderopvang in 2005 ook tot stand gekomen. Boink zou zich druk moeten maken over die dialoog. Hoe goed worden ouders betrokken bij de opvang? Is de opvang eerlijk als het gaat over de effecten? Bij ons mogen kinderen maximaal 2 dagdelen komen, omdat we het anders onverantwoord vinden qua belasting. We ontraden onze opvang soms in het belang van het kind. Daardoor kunnen we een heel specifiek aanbod in stand houden dat voor ándere kinderen juist heel waardevol is.
Kinderen zijn individuen, met allemaal andere persoonskenmerken. Als je niet in staat bent om de kwaliteit vanuit dat perspectief te bieden krijg je eenheidsworst, die voor niemand goed is.
BoinK -een organisatie die een prijspeiling als representatief aandraagt waaraan landelijk slechts(!) 150 ouders hebben deelgenomen- heeft dat nog wel bestaansrecht zou Gjelt zich eerder af moeten vragen.
Ik vind het op zn minst gezegd raar dat één persoon zo’n spreekbuis krijgt. Enkel en alleen omdat het de enige ouderbelangenpartij is. De vraag is wiens belangen behartigd Gjelt nu eigenlijk? Die van de ouders van NL? Of enkel en alleen de zijne? Ik vermoed dat laatste.
Mocht het eerste het geval zijn, laat het BoinK dan maar eens gedegen aantonen met representatieve onderzoeksresultaten.