Veel kinderen eten te weinig groente. In de groep tot 12 jaar geldt dit voor 80 procent. Het kost veel tijd en geduld om jonge kinderen aan samen te laten wennen. Een kind moet gemiddeld 10 tot 15 keer iets proeven, voordat een smaak wordt geaccepteerd.
Passie voor echt eten
Kinderopvangorganisatie Smallsteps, één van de grootste aanbieders in Nederland, wil ouders en kinderen helpen bij het meer eten van groente. In een persbericht legt de organisatie uit waarom ze dit belangrijk vinden. ‘Passie voor echt eten, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Gezonde voeding is een belangrijk speerpunt voor Smallsteps. We zijn dan ook ontzettend trots op de Smaaksafaribox die Madaga voor ons ontwikkelde. De hele ontdekkingsreis met de dieren door de moestuin en het speelse karakter van de box sluit perfect aan bij onze visie.’
Focus op groenten
Magada is de vaste voedingspartner van Smallsteps. De afgelopen tijd zijn beide organisaties in overleg geweest met Dr. Koen Joosten, kinderarts van het Erasmus MC. Hij pleit voor een gezonde lunch met een focus op groenten bij alle kinderdagverblijven in Nederland. Met de Smaaksafaribox worden kinderen meegenomen op een groente-avontuur. Als kinderen namelijk eerst een verghaal hebben gehoord over (bijvoorbeeld) een wortel, dan willen ze deze ook eerder proeven.
Leeftijdgenootjes stimuleren
Maar de omgeving speelt misschien nog wel een grotere rol. Leeftijdsgenootjes hebben een hele grote invloed. Kinderen proeven sneller een hapje dat enthousiast wordt aangeprezen of dat ook door de andere tafelgenoten wordt gegeten. Chef-kok Freek van Noortwijk introduceerde de methode in een filmpje. Hierin ging hij een Smaaksafari- battle aan met kinderen van Smallsteps. Zo was er een blind-tasting, deden ze een wedstrijdje wie de gaafste groenteraket kan bouwen en streden ze tegen elkaar in een heuse cook-off. In onderstaand filmpje kun je meer zien:
Het valt pedagogisch medewerker Susanne op dat Daan van 3 jaar oud precies weet wat hij wel en niet wil eten. Susanne heeft geleerd dat een kind gewoon met de pot mee eet en is van mening dat kinderen altijd in ieder geval even moeten proeven. Wat vindt pedagoog Marieke Grijpink?