Het aantal kindplaatsen in de gastouderopvang neemt drastisch af. Uit cijfers van het Landelijke Register Kinderopvang blijkt dat er sinds 2019 50.000 opvangplekken verdwenen, doordat meer dan 12.000 gastouders stopten. Waarom stappen gastouders massaal uit het vak? ‘Wil gastouderopvang toekomst hebben, dan moeten beklemmende maatregelen worden afgeschaft.’
Met
Beste Poppedeintje,
Vervelend dat er zo naar de gastouderopvang wordt gekeken. Onze gastouders hebben allemaal eigen Algemene Voorwaarden of Huisregels en een Pedagogisch Werkplan. We bezoeken onze gastouders en gaan in gesprek over hoe ze bepaalde pedagogische punten weergeven en hoe de kinderen zich ontwikkelen. Wij houden daarin ook de verslaglegging bij. Gastouders hebben een eigen onderneming en volgen bij ons de thema-avonden, e-learnings en webinars. We hebben een pedagogisch beleidsmedewerker in dienst die de gastouders op de hoogte brengt van alle wet- en regelgeving en wij faciliteren de gastouders hierin zodat alles goed op orde is.
We bewaken middels onze bezoeken en risico-inventarisatie de kwaliteit bij de gastouder. Ook spreken wij ieder jaar de ouders en wordt dit vastgelegd middels een door ouders ondertekend verslag. Kinderen worden gezien door de gastouders doordat er tijd en ruimte is voor hen. Juist voor baby’s is het fijn dat het altijd dezelfde persoon is die het de fles geeft, troost en naar bed brengt. En met de ouders zijn er korte lijntjes, doordat het altijd dezelfde persoon is die voor hun kind zorgt.
Wij zien onze gastouders niet als oppas en zo gedragen zij zich ook niet. Tijd dat zij worden erkend als professionals binnen de kinderopvang.
De kwaliteit van de kinderopvang is niet te vergelijken met het gastouderschap. Minder opleiding, Geen specialiteit voor baby’s en peuters mogelijk, geen kennisopbouw door gehele lerende organisatie, geen vier-ogenprincipe mogelijk. In een organisatie van de kinderopvang zijn hoger-opgeleiden een Lokatie-manager die samen met de medewerkers en de houder de kwaliteit bewaken en verslagleggen naar de ouders en zo meer. Het lijkt me verder logisch dat je eigen kinderen ook meetellen. Bij de kinderopvang is dat ook. Kortom je kan je afvragen of gastouderschap eigenlijk wel bestaansrecht heeft als we met ze allen de kwaliteit van de kinderopvang willen borgen en verhogen als voorbereiding op de basisschool en niet als oppas.