In de periode van baby naar ondernemende peuter maakt een kleintje een razendsnelle ontwikkeling door. Gezonde voeding is in deze periode cruciaal. Maar in de praktijk blijkt dit niet altijd zo simpel. Iedere peuter heeft wel een periode dat hij z’n lippen stijf houdt voor wat voor een hapje dan ook!
Zien eten, doet eten
Het kinderdagverblijf is de ideale plek om te werken aan een gezonde smaakontwikkeling. Andere kinderen zien eten, maar ook de tijd en het geduld om steeds weer die wortel of biet aan te bieden, zijn hierin belangrijke factoren.
Warme maaltijden
Cayet is voorstander van een warme maaltijd tussen de middag. Wil je weten waarom? Ze geeft zeven redenen:
- Al een portie groente binnen: Door s’ middags warm te eten vergroot je de kans dat ze al één portie groente binnenkrijgen
- Knikkebollend aan tafel: s’ middags heeft een kind meer energie en zal dus gemakkelijker het bordje leegeten
- Ontdekken: Met een warme maaltijd kan je meer variëren dan een gewone boterham: meer smaken ontdekken dus!
- Pedagogisch krachtig: De medewerkers op het kinderdagverblijf weten als geen ander kinderen te verleiden een hapje te proberen
- s’ avonds geen tijd om te koken? Veel voedingsstoffen zijn al binnen, handig dus! Geef nog wat extra rauwkost bij de boterham
- s’ avonds nog een warme maaltijd? Super! Een warme maaltijd bevat niet meer calorieën, dus je kan het gerust geven
- Geen snack-en-snaai honger meer!
Bij Madaga zetten ze af en toe een groente centraal als “groenteheld”: de paprika, de courgette of mais. Bekijk hier wat je er allemaal mee kunt doen.
Tijdens het Openingsevent in de Week van het Jonge Kind (op vrijdag 5 april) geeft Ingrid Cayet de workshop ‘Werken aan smaakontwikkeling in de periode van baby naar peuter’. Bekijk deze én andere sessies die tijdens het congres plaatsvinden.