Als het aan de toezichthouders GGD GHOR Nederland en de VNG ligt zijn kinderopvangorganisaties in overtreding als zij vanwege overmacht niet aan het vaste gezichtencriterium kunnen voldoen. Dat betekent dat babygroepen straks alleen nog maar kunnen werken met twee fulltimers die nooit tegelijk ziek of op vakantie kunnen zijn. ‘Onwerkbaar’, zegt de Brancheorganisatie.
De
Broddelwerk versie 2.0.
Dit is en notitie van de VNG en GGD GHOR. Voor alle duidelijkheid, dat is geen regelgeving. Het is niet de 1e keer dat deze beide partijen een eigen draai geven aan de regelgeving. Is dit ook de mening van de wetgever zelf?
En wat vinden de vakbonden hiervan? De consequentie van deze wonderlijke en verscherpte uitleg is namelijk dat de andere vaste PM’er altijd oproepbaar en beschikbaar moet zijn in het geval de ene vaste PM’er met vakantie of verlof is. Minimaal 5 weken per jaar moet er dus door beide PM’ers minimaal 44 uur per week worden gewerkt. Wat was ook al weer de maximale werkweek volgens de CAO?
Niet onbelangrijk is dat deze uitleg volstrekt haaks staat op de bestendige en vaste toezicht- en handhavingspraktijk van de afgelopen jaren. Dat betekent dat het onzorgvuldig en onredelijk is om van de ene op de andere dag verscherpte eisen te gaan stellen. Als je als overheid strengere eisen wilt stellen, dan is een overgangsperiode het minste wat je kan doen.
Al jaren denkt GGD GHOR dat zij haar eigen interpretaties van de wet zonder tegenspraak kan opleggen. In dit geval is het nog erger dan de brancheorganisatie opmerkt. Het venijn zit in het bijzinnetje: ook de hele tijd fysiek op de groep aanwezig! De beroepskracht mag dus geen enkele andere taak uit haar functieomschrijving uitvoeren buiten de groep. Oudergesprek? Op de groep. Slaapkamer schoonmaken? Op de groep. Activiteiten bedenken en voorbereiden? Op de groep. Observatieverslag uitwerken? Op de groep. GGD GHOR stelt daarover simpelweg: dan moet je op zulke momenten maar een uitzendkracht inzetten. OH. In het kader van het vaste gezichten criterium?