Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) liet het zondagavond weten: de reguliere kinderdagopvang en basisscholen kunnen maandag 8 februari weer open, na een tweede lockdown sinds het uitbreken van COVID-19 in 2020. De heropening is voor veel ouders een opluchting, maar er zijn ook zorgen. Wij zetten informatie en tips op een rij, zodat jij (weer) zo veilig mogelijk aan het werk kan in de kinderopvang.
Veel
Je zou bijna blij worden van deze maatregel, maar vergis je niet. Zoals ook staat in het artikel moet een hele klas of hele groep kinderopvang in quarantaine op het moment dat er iemand besmet is. Dus: een kind in een peutergroep (16 kinderen per dag, ongeveer 35 kinderen over de gehele week en vier pedagogisch medewerkers per week) blijkt positief getest te zijn op Covid-19. Stel dat het kind 3 dagen per week kwam dan moeten er dus 35 kinderen én vier pedagogisch medewerkers in quarantaine. Daar zit géén medewerkers, géén ouder, geen kind op te wachten. Minimaal 5 dagen, dan testen, weer 24 tot 48 uur verder dus 7 dagen!! Ik word hier écht niet blij van. Dat is alleen maar slechter voor alle ouders. Voor de ouders die gebruik maken van de noodopvang helemaal. Alhoewel ik echt vind dat kinderen zo snel mogelijk weer naar de opvang moeten en scholen zo snel mogelijk weer open moeten, denk ik dat deze quarantaine maatregel niet uitvoerbaar is. Tenminste niet in deze vorm. Er wil straks niemand meer op de groep staan of in de klas staan wanneer je weet dat je bij een besmetting gelijk 7 dagen in quarantaine bent. Dus laten we hopen dat er nog wat aanpassingen komen op deze maatregel.
Klopt Ilse,
En dan hebben we het nog steeds over het feit dat intussen dus een besmetting heeft plaatsgevonden. Er wordt ineens zo luchtig over gedaan. Het enige belangrijke lijkt dat er dan verdere besmetting beperkt wordt. Maar wat nou met die leidster of dat kind dat heel erg ziek is. Nu lijkt het of de overheid het behandeld als een normaal griepje. Iets waar ze in het begin zo op hamerden dat het dat niet is. Een leidster is doodziek, ligt misschien wel op de IC te vechten voor haar leven. Daar wordt gewoon overheen gestapt. gewoon testen, quarantaine, en door. Dat er collegae en jonge kinderen doodziek zijn. Dat het heel gevaarlijk is voor hen. Dat het grote gevolgen heeft, misschien nog maanden lang…. dat wordt niet eens benoemd. Wij moeten gewoon zonder enige bescherming de frontlinie in. (met mondkap ben je namelijk nagenoeg alle communicatie met hele jonge kinderen kwijt. Die kijken naar je gezicht en begrijpen nog niet helemaal wat je zegt) En maar hopen dat het virus ons overslaat.
Een PM-er meer of minder lijkt niet uit te maken. Hoeveel levens is het waard dat ouders weer fijn thuis kunnen werken zonder kinderen?
Vervangen testen de beademing op de IC? Ligt iemand fijner op zijn buik in een bed als er meteen contactonderzoek gedaan wordt?
Zo wordt het namelijk wel gebracht. Wij zijn veilig want als er een besmetting is, dan doen we snel testen en contactonderzoek en quarantaine. opgelost !klaar!
Zijn onze mensen wisselgeld?