Het anders inrichten van de kinderopvangtoeslag leidt niet direct tot grote verschuivingen op de arbeidsmarkt. Dit ontdekte het Centraal Planbureau (CPB). Dat onderzocht in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken de effecten van alternatieve vormgevingen van de kinderopvangtoeslag, zoals een inkomensonafhankelijke toeslag of een aparte tabel voor kinderdagverblijven en bso’s.
Het
Vakantie-opvang kan prima uit het aanbod worden gelaten. MAAR: Iedereen -inclusief T Beuving en J. Out-van Veggel- dient zich wel te realiseren dat de vakantie-afname in de afname van Buitenschoolse Opvang evenveel uren beschrijft als alle schoolweken bij elkaar. Dat betekent dat exploitatiekosten (bv huur en verzekeringen) gewoon doorlopen terwijl locaties de helft van de tijd leeg zullen komen te staan. Iedereen wil opvang in de buurt; woonwijken, scholen en ander A-locaties; dure vierkante meters binnen-, buiten-, sanitaire en parkeerruimte midden in een woonkern. Buitenschoolse opvang rendeert excl. vakantie-opvang slechts 40 weken x 3 uurtjes/dag. U kunt allen narekenen dat alleen de huur al niet kostendekkend te krijgen is met een uurprijs van max € 6,84 x 3 uurtjes, laat staan alle kosten incl. de hoge personele kosten. Het uurtarief zal dus logischerwijs moeten verdubbelen, is dat de oplossing om kostenverlagend te werken? Zeggen wat men niet wil is eenvoudig, maar ik zie geen oplossingen. En iedereen heeft ondertussen ook wel in de gaten dat er geen bakken met geld in de Branche achterblijven; organisaties vallen met bosjes om.
Afgedwongen vakantieopvang vind ik totaal niet kunnen. Inderdaad zonde van al dat geld dat veel beter besteed kan worden. Ik zou direct voor een andere organisatie kiezen. Niet iedereen werkt op die manier namelijk. De meeste organisaties hebben keuzepakketten.
Opmerkelijk dat met geen woord wordt gerept over door opvangorganisaties ‘afgedwongen’ afnemen van vakantieopvang.
Bergen opvangtoeslag die onnodig wegsijpelen aan niet afgenomen opvangdagen in vakantieperiodes – omdat het voor de ouder nu eenmaal voordeliger is of zo goed als even kostbaar om een contract -met- ipv zonder vakantieopvang af te nemen.
Mocht dit fenomeen rechtgetrokken worden dan zou de overheid hier een winst van enkele honderden miljoenen kunnen behalen.
Dit zou ze dan terecht als ‘minder verlies’ kunnen zien, maar ook terug kunnen investeren in de opvang.
Een 100% te rechtvaardigen oplossing, nu wordt er uit de pot gesnoept waardoor in paniek het cpb voor de zoveelste keer weer aan het rekenen wordt gezet en komt met vage flutoplossingen die geen zoden aan de dijk zetten.