De bezuinigingen op de kinderopvang hebben niet alleen consequenties voor de kosten voor ouders. Ook de pedagogische kwaliteit en de werkgelegenheid worden er negatief door beïnvloed. Dat blijkt uit een onderzoek van Abvakabo FNV onder 2233 medewerkers in de kinderopvang.
94%
Ik ben het met Esther eens…
Door de bezuinigingen is het kinderdagverblijf/Bso failliet gegaan waar ik werkzaam was als draagster van de Bso en waar ik inviel indien nodig bij de baby en peutergroepen, een prachtig nog maar kort gestart bedrijf wat het ondzettend goed deed, door de plotselinge veranderingen door de bezuinigingen zodat het te duur werdt voor de ouders dus hun kinderen noodgedwongen bij ons weg moesten halen met tranen in hun ogen omdat ze het niet meer konden betalen, en wij onze baan verloren omdat het niet meer te redden viel doordat we iets meer dan een jaar bezig waren en na alles op alles te hebben gezet om het bedrijf te redden toch met z’n allen op straat kwamen te staan, en ik als een van de alleenstaande moeders gewoon niet meer aan het werk komt omdat ze geen vaste uren meer geven en ook nog eens een schandalig laag uurloon bieden omdat er veel keuze is door de crisis. om dan nu te horen dat er 300 miljoen over is gehouden uit de kinderopvang tsjonge daar wordt je toch triest en boos tegelijkertijd van, Als er meer moeite was gedaan om de bedrijven in nood te steunen hadden ik en nog veel meer collega’s hun baan nog kunnen hebben!!!! Ziek ben ik er van!
Mijn mening is dat de kwaliteit zeker in het geding is. Zoals iedereen weet worden er momenteel praktisch geen vaste contracten meer gegeven en meer dan anders met oproepkrachten en tijdelijke contracten gewerkt.
Hoe goed een oproepkracht ook is dit is nooit te vergelijken met een vaste collega. Ook voor de kinderen e ouders zijn al deze wisselende gezichten niet goed. Economisch gezien kan ik mij voorstellen dat een ondernemer er voor kiest om geen vast contract te geven, echter als er geen of weinig vaste leidsters overblijven zal een ouder sneller geneigd zijn jouw opvang te verlaten en elders zijn heil zoeken.
Buiten de bedoeling om, of dit propaganda is voor de nieuwe CAO, maakt een dergelijk nieuwsbericht niet dat de kinderopvang als een goed ‘produkt’ gezien wordt. Weer een ‘kop’ waarin staat dat er aan de kwaliteit getornd wordt. ‘Dat helpt de sector echt weer op de been, zulke berichten :-(‘
Waar blijven de berichten dat kinderopvang zoveel verbeterd is en dat deze geronnen kwaliteit niet zomaar verdwijnt? Kwaliteit zit niet in kwantitiet zoals we weten, maar in de mens, die goed haar of zijn vak uitoefent.
Gaat het bericht nu over de teruglopende kwaliteit in de kinderopvang… of is het sluikse FNV propaganda voor een nieuwe CAO? Dat die gewenst is, is helder. Alleen moet de FNV zich niet zo conservatief ouderwets opstellen en werkgevers meer ruimte geven om via andere (flexibelere) manieren (en regelingen welke van deze tijd zijn), mensen te behouden en alsnog de ruimte geven om in de tussentijd de kwaliteit hoog te kunnen houden. De CAO kinderopvang is een van de beste CAO’s die ons land rijk is!! Meer is niet altijd beter!