Alles wat je moet weten over baby- en peuterpoep| De pedagogische visie van Lev Vygotsky| Groeten uit Spanje| Wat doe je bij agressief gedrag van ouders?| Traumasensitief werken| Kinderen die je bijblijven| Geroddel op de bso; hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?
De tijd vliegt. Het is alweer januari. En een nieuw jaar betekent voor mij vaak ook een frisse start. Dit jaar helemaal. Want er is voor mij persoonlijk iets groots veranderd. Op 23 augustus 2024 ben ik moeder geworden van een tweede zoon. Ik hoef jullie vast niet te vertellen dat de overgang van 1 kind naar 2 kinderen echt even wennen is.
Lev Vygotsky was een Russische psycholoog uit de vroege twintigste eeuw. Hij was een van de meest invloedrijke denkers in de pedagogiek. Zijn theorieën over leren en ontwikkeling zijn tot op de dag van vandaag van grote waarde in de kinderopvang. Vygotsky benadrukte de rol van sociale interactie, taal en cultuur in het leerproces van kinderen.
Kakken, drukken of een grote boodschap doen: wat voor naam je er ook aan geeft, een luier verschonen of een peuter helpen met afvegen is niemands favoriete klusje. Tóch is het belangrijk die luier of die drol in de wc even te inspecteren, want poep zegt veel over de (darm)gezondheid van een kind. Waar moet je op letten en wanneer moet je ouders informeren?
Er zijn kinderen die je bijblijven - zie onze vaste rubriek die al jarenlang een hit is - en er zijn locaties die je bijblijven. Van kinderopvang Bij de Boerderij kan het niet anders dan dat de kinderen én de locatie je bijblijven. Op dit unieke kinderdagverblijf met speciale zorggroep werken kinderverpleegkundigen en pedagogisch medewerkers nauw samen.
Tapas, paella, sangria én natuurlijk heel veel zon: dan hebben we het over… Spanje! In Barcelona woont en werkt de 28-jarige Anouk op het tweetalige kinderdagverblijf Kidzz. Hier komen kinderen uit alle windstreken.
Een kind dat wegloopt van de kinderopvang of zonder toestemming door iemand anders wordt opgehaald. Niemand zou dit persoonlijk willen meemaken. Toch gaat het weleens mis, ondanks alle zorg van pedagogisch medewerkers. Wat doe je als een kind vermist raakt en wat kun je doen om dit te voorkomen?
Het verspreiden van geruchten, praten achter iemands rug om en fluisteren in gezelschap: roddelen begint vaak onschuldig en subtiel, maar kan grote impact hebben. Ook op kinderen. Voor bso-medewerkers is het daarom belangrijk om hier alert op te zijn. Maar hoe ontstaat dat geroddel precies, en wat kun je doen om het te voorkomen?
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Hana (niet haar echte naam).
Maartje Mermans is pedagogisch coach en pm'er bij Kinderopvang Hiep Hooi in Elsendorp. Deze agrarische opvang heeft twee 0 tot 3-groepen, een peutergroep, peuterwerk en twee bso-groepen. Er werken 22 mensen. ‘In ons team tellen de boeren ook mee.'
‘Ik weet jou wel te vinden.' Dit soort agressief gedrag door ouders ervaren pm'ers en locatiehouders vaker dan je denkt. Uit onze poll blijkt dat 55 procent van de deelnemers weleens agressie op de werkvloer heeft meegemaakt. Docent en trainer Christine ten Kate zette een training op over omgaan met grensoverschrijdend gedrag. ‘Luister, maar ga niet in op boze aantijgingen.'
Buitenschoolse opvang Mirakel in Hilversum haalt alles uit de kast om kinderen met trauma's of chronische stress binnenboord te houden. De training in traumasensitief werken die een groepje pedagogisch medewerkers volgde, heeft effect. ‘Ze maken enorme stappen.'
Selma Özkan won afgelopen najaar de Changemaker Award 2024. Ze kreeg de prijs vanwege haar ‘buitengewone inzet voor het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving aan kwetsbare vluchtelingenkinderen in Nederland'. KinderopvangTotaal sprak met haar.
We werken in de kinderopvang met kinderen. Natuurlijk, daarom heet het ook kinderopvang. Maar het is méér, want we werken niet alleen met kinderen, maar ook met hun ouders. En dit is voor een deel van kinderopvangmedewerkers (om het zacht te zeggen) niet het favoriete onderdeel van hun werk. Kinderen zijn leuk, de ouders een noodzakelijk kwaad dat er nu eenmaal bij hoort. Toch hebben we geen keus. Hoe goed kinderen het bij ons kunnen doen, hangt namelijk ook af van de kwaliteit van de relatie die we met de ouders hebben.
In deze rubriek vind je een korte beschrijving van nieuw verschenen kinderboeken.
Een kind dat van zijn sport afgaat om geen bso te hoeven missen? Waargebeurd bij de Noord-Drentse organisatie Skidkinderopvang. Hoewel op veel bso's de kinderen rond hun negende afhaken, gebeurt hier het tegenovergestelde: kinderen blijven graag én langer naar de buitenschoolse opvang gaan. Hoe doen ze dat?
Hoe voorkom je een voorkeurshouding bij een baby? En hoe stimuleer je met beweging het kinderbrein?
Alisha van 11 komt als eerste na schooltijd de groep binnenlopen. Al puffend, met haar tas nog in haar hand, ploft ze op de bank en zakt meteen onderuit. Misschien moeten ze maar eens speciale banken maken voor pubers met korte rugleuningen en lange zittingen, denk ik even…
In de rubriek Vraag aan de coach bespreekt Mique van Gorp een casus uit haar praktijk.
Opvoeden zonder genderstereotypen. Je hoort het steeds vaker en het roept uiteenlopende reacties op. Sommige mensen juichen het toe, anderen hebben hun twijfels.
Leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen. Voor kids van heel jong tot ouder. Werk samen aan alle de vaardigheden die ze hierdoor ontwikkelen.
We starten dit jaar met een vernieuwd magazine, een nieuw logo en een frisse nieuwe cover. Met natuurlijk nog steeds leuke, interessante en nuttige artikelen, columns, activiteiten en tips die jullie werk nóg leuker kunnen maken en die ook jullie helpen om fris te beginnen met dit nieuwe jaar!