Kinderopvang magazine nr. 11, 2022

    Het novembernummer van Kinderopvang besteedt aandacht aan de wenperiode op het kinderdagverblijf. Jonge kinderen zouden hier meer tijd voor moeten krijgen, en hun ouders meer begeleiding. Sanne de Vet onderzocht stress bij baby’s bij het (opnieuw) wennen op het kinderdagverblijf.
    Verder een leuk artikel over ‘vertelkunst’. In kindercentrum Blauwkapje in Rijswijk hangt  een portret van een kabouter met een blauwe puntmuts. Dat is Blauwkapje, de mascotte van het kindercentrum. Hij speelt de hoofdrol in de verhalen die elke ochtend worden verteld. Astrid Groenewegen vertelt over deze inspirerende manier om je pedagogische visie in de praktijk te brengen.

    Een fijne start voor kind en ouder

    Jonge kinderen zouden meer tijd en aandacht moeten krijgen bij hun wenperiode op het kinderdagverblijf. En hun ouders meer begeleiding. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van promovenda Sanne de Vet. Zij onderzocht stress bij baby's bij het (opnieuw) wennen op het kinderdagverblijf.

    Vanavond is van jou…

    Tijdens zijn performance kijkt Len zijn publiek bloedserieus aan, terwijl hij met zijn handbewegingen wat heeft van een hiphop-artiest. Het publiek bestaat, naast mij, uit acht peuters, waarvan een deel in roze prinsessenjurken en spidermanpak.

    Stop derdehands rook

    We weten al lang dat roken en meeroken schadelijk is voor ieders gezondheid. Inmiddels is ook gebleken dat zelfs rookrestanten gevaarlijk zijn: dit zijn de schadelijke stoffen die achterblijven in bijvoorbeeld de kleding van een roker. We noemen dit ook wel 'derdehands rook'. Het is goed als kinderen zo min mogelijk met rook in aanraking komen, óók met derdehands rook. En daar kun je als kinderopvangorganisatie wat aan doen.

    ‘Kinderopvang is broedplaats voor burgerschap’

    In het project de Magische Maakfabriek gaan kinderen aan de slag met thema's als burgerschap en duurzaam leven. Het idee komt uit de koker van Juliette de Wette, oprichtster van Back for Good. Haar organisatie ontwikkelt educatieve projecten, waarbij burgerschapsvorming steeds een belangrijk thema is. Op basisscholen is dat inmiddels een begrip, maar dat moet het ook zijn in de kinderopvang, vindt Juliette. 'Wat ik mooi vind om te zien, is dat de sector daarin nu al verantwoording begint te nemen.'

    Baby Ravi wordt gendervrij opgevoed

    De documentaire Ryan is zwanger gaf een intiem kijkje in het leven van Ryan en David. Het stel kreeg heel wat media-aandacht, omdat hun situatie vrij uitzonderlijk is. Ryan is trans non-binair, oftewel transgender en geen man of vrouw. Mét een kinderwens. Die wens ging in vervulling: afgelopen februari werd Ravi geboren.

    ‘Ieder kind mag zijn eigen tempo hebben’

    Gastouder Miranda van den Berg uit Noordwijk werkt volgens de principes van natuurlijk en bewust ouderschap. Het is haar grote passie om kinderen te begeleiden tot liefdevolle, sterke mensen die stevig in hun schoenen staan.

    Hoe help je een kind daarbij?

    Vriendschappen tussen jonge kinderen vormen een stevige basis voor hun ontwikkeling. Het geeft kinderen niet alleen een fijn en veilig gevoel, maar vriendschappen zijn ook een enorme leerschool. Kinderen leren wat voor reactie hun gedrag oplevert bij andere kinderen, wat wel en niet werkt om te verbinden. Bovendien geeft het ze zelfvertrouwen. Ze voelen zich gesteund en gezien. Hoe kun je als pm'er vriendschappen stimuleren?

    Kinder boeken

    Kinderboeken

    ‘ Coronamaatregelen druisen in tegen alles waar ik als pedagogisch professional voor sta’

    Corona: ook de kinderopvang heeft daar flink onder geleden. Lockdowns, hygiënemaatregelen en afstand houden hebben er flink ingehakt bij de pedagogisch professionals. En net als in de rest van de maatschappij, waren er ook onder pedagogisch professionals grote verschillen in hoe ze hiermee omgingen. De een was erg bang om ziek te worden en de ander had grote kritiek op de maatregelen. In dit artikel aandacht voor deze laatste groep.

    fnv-cao-partijen-zijn-het-niet-eens-over-loonstijgingen-kinderopvang

    voor mediteren met kinderen

    Er komt best veel op een kind af op een dag. Je gehaaste ouders brengen je naar opvang of school, je dag zit propvol spelen, leren, andere kinderen en volwassen. En wie komt je straks ophalen? Zo'n druk leven laat je veel denken en voelen. Meditatie kan kinderen helpen dat alles te verwerken. Op sommige scholen gebeurt het al. De dag begint met ademhalingsoefeningen, zodat de kinderen een heerlijk rustgevoel van binnen krijgen en prettiger leren. Waarom zou je dat ook niet doen in de kinderopvang? Het kan ook jou als professional een innerlijke kalmte geven, zodat je een stressmoment makkelijk kunt hanteren. Zes tips.

    Elke dag een nieuw verhaal

    Als je kindercentrum Blauwkapje in Rijswijk binnenkomt zie je een portret hangen. Niet van de vestigingsmanager, maar van een kabouter met een blauwe puntmuts. Dat is Blauwkapje, de mascotte van het kindercentrum. Hij slaapt in de vertelhoek van de grote ronde hal en speelt de hoofdrol in de verhalen die elke ochtend door de pedagogisch medewerkers worden verteld. Astrid Groenewegen is locatiehoofd van Blauwkapje. Ze vertelt over deze inspirerende manier om je pedagogische visie in praktijk te brengen.

    ‘we zijn oudhollandse spellen zoals hinkelen verleerd’

    Een buitenspel met de bal wordt al gauw een potje voetballen, onder het mom van 'ze zijn lekker bezig'. En dat terwijl er zoveel meer simpele en leuke spellen zijn te doen in de buitenruime. 'Als je als pm'er goed kijkt, kun je telkens weer nieuwe uitdagingen en prikkels toevoegen', zegt Paulien van den Hee. Ze gaf een aantal clinics aan pm'ers van Kiekeboe in Zeewolde.

    Thema: binnen & buiten

    In november is het eerder donker, en waarschijnlijk ook kouder en natter dan in de maanden ervoor. Het is daarom een perfecte periode voor binnen-activiteiten. Puzzelen, kleien, knutselen en natuurlijk pepernoten bakken!

    Pepernoten-Party

    Tegenwoordig liggen ze al vanaf augustus in allerlei soorten en maten in de supermarkt. Maar de lekkerste pepernoten maak je nog altijd zelf. Veel pepernoten zijn eigenlijk kruidnoten, maar voor de smaak maakt het niet uit hoe je ze noemt. Zelf bakken is trouwens niet moeilijk. We gaan er met de 8-plussers een Pepernoten-party van maken!

    Penvriendinnen

    Ze houden zich ieder vanuit hun eigen rol bezig met de kinderopvang. Myrte van Gurp is directeur van PPINK, de beroepsvereniging voor pedagogisch professionals in de kinderopvang. En Marjet Winsemius is directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders. En ze vinden het leuk om met elkaar te mailen over wat hen bezighoudt in de kinderopvang.

    ‘Vang dat kind lekker zelf op’

    Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Kyona (niet haar echte naam).