Kinderopvang magazine nr. 12, 2019

    In het decembernummer van Kinderopvang hoe om te gaan met cultuurverschillen. Hoe is het voor een jong kind om in twee totaal verschillende werelden te verblijven? Een paar dagen in de week op het kindercentrum en de andere dagen thuis. Voor sommige kinderen is het verschil erg groot. Wat kan jij als pedagogisch medewerker doen om een kind hierbij te helpen? Verder een reportage van een studiereis naar Zweden, geschreven door Carola Winter, die Pedagogisch Professional van 2019 was. Ook tref je in dit decembernummer een kerstverhaal aan om voor te lezen.

    Op studiereis naar Zweden

    Carola Winter werd begin dit jaar Pedagogisch Professional van 2019. De hoofdprijs was een Reggio-studiereis naar Zweden, beschikbaar gesteld door Werkend Leren. In haar dagboek geeft Carola een impressie van deze bijzondere reis.

    Dit willen wij

    Wie: Marlon van Dijk (28) met Senn (3). Waar: gastouder Betty Vogel (gastouderbureau Kinderoase), Hardinxveld-Giessendam. Prijs: 1 dag/week voor € 250 p/maand met € 200 toeslag.

    Binnenbos, natuur in de groep

    Het ruikt fris, het ziet er mooi uit, zorgt voor ontspanning en het brengt kinderen in contact met de natuur. Een bos, maar dan binnen! IVN Natuureducatie is begonnen met het creëren van zulke ‘binnenbossen’ op scholen. Productontwikkelaar Daan Bleichrodt denkt dat zo’n indoors mini-jungle ook heel geschikt is voor de kinderopvang. En de kinderen? Die worden Binnenboswachter.

    Omgaan met cultuurverschillen

    Hoe is het voor een jong kind om in twee totaal verschillende werelden te verblijven? Veel baby’s komen een paar dagen in de week op het kindercentrum en zijn de andere dagen thuis. Voor sommige kinderen is het verschil gigantisch, ze komen in een totaal onbekende wereld terecht. Wat kan jij als pedagogisch medewerker doen om een kind hierbij te helpen?

    ‘Gelukkig worden kan je leren’

    Hoe kan je een kind leren om gelukkiger te worden? Dat lijkt een ietwat zweverige vraag, maar de School of Understanding heeft hier een helder en praktisch antwoord op. Het begint met een dagelijkse levensles, waarmee de hele dag op school en in de opvang speels wordt geoefend. ‘Werken aan je mindset kan al vanaf 2 jaar’, zegt sociaal psycholoog en trainer Milou Segers (29).’

    Column – Gezocht: pm’ers!!!

    Bij aanmelding kans op een gratis stofzuiger…? De nood is inmiddels op bepaalde locaties in het land zo hoog dat er zelfs groepen sluiten bij gebrek aan pm’ers. Misschien levert dat voor ons bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden op als we solliciteren bij een bedrijf? Die stofzuiger is mijn bittere humor, maar het zou natuurlijk veel beter zijn als bij de huidige pm’ers de druk van de ketel zou gaan. Zowel voor hen als voor de kwaliteit van de kinderopvang. En dan krijg je die nieuwe krachten vanzelf!

    FNV

    Werkdruk: hoe lossen we het op?

    Dat de werkdruk in de kinderopvang te hoog is, daar lijkt bijna iedereen het wel over eens. Maar hoe is het zover gekomen en belangrijker nog: hoe kan het worden opgelost? We vragen het de vakbond, de branchevereniging en kinderopvanghouder Mannie Cazemier.

    In dialoog met de pedagoog

    Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: ‘Ik krijg hem niet stil.’

    Van buiklig naar kruipen

    Een kind ontwikkelt zich nooit meer zo snel als tijdens zijn eerste levensjaar. Marilou Vorsselmans is kinder- en babyfysiotherapeut en vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor die eerste twaalf maanden. ‘De motorische ontwikkeling van kinderen wordt vaak pas interessant gevonden als ze gaan lopen, lekker naar buiten gaan en activiteiten kunnen ondernemen. Terwijl dat eerste jaar zó belangrijk is.'

    Kinder yoga

    Marjolein Smit, auteur van het boek Yoga voor peuters en kleuters, deelde in deze rubriek een aantal leuke oefeningen die je met de kinderen kunt doen. Dit is de laatste aflevering.

    5 Tips voor een borstvoedingsvriendelijke kinderopvang

    Als een baby naar de kinderopvang gaat, is dat voor veel moeders aanleiding om te stoppen met het geven van borstvoeding. Als kinderopvangmedewerker kun je een aantal dingen doen om moeders te ondersteunen die wel borstvoeding willen blijven geven. Het Vlaamse agentschap Kind & Gezin stelt een uitgebreid dossier beschikbaar met informatie en eenvoudige tips om je 5tips kinderopvang borstvoedingsvriendelijk te maken.

    Mijn Locatie

    In Mijn Locatie praten managers over hun locaties, team en waar ze trots op zijn. Arnold (42) en Mascha (37) Jungerius hebben sinds 2008 Kinderopvang Purkie en BSO Jungkidz (drie locaties) in IJsselstein. Hier vangen zij per week 290 kinderen op.

    ‘Wees trots op jezelf’

    ‘Besef hoe belangrijk je baan is. En wees trots op jezelf.’ Dat zegt Myrte van Gurp, de nieuwe directeur van beroepsvereniging PPINK. Na twee jaar hard werken aan het aantal leden, wil PPINK nu vooral focussen op de inhoud. Onder de noemer PPINK 2.0 gaat de beroepsvereniging stevig aan de slag met onderwerpen die op de werkvloer spelen, van praktische IKK-obstakels tot het nieuwe Beroepsregister.