In het juni nummer van Kinderopvang lees je alles over ‘gezonde kinderopvang’. Hoe leer je jonge kinderen de basale hygiëneregels? Je vindt tevens een heel dossier over bewegen en je kunt aan de slag met de praatplaat. Door bewust in te zetten op meer en gezond bewegen gaat de motorische ontwikkeling met sprongen vooruit. Wil je dit stimuleren? De praatplaat helpt je daarbij.
Door de coronacrisis zijn we er allemaal nog eens aan herinnerd hoe belangrijk goede hygiëne is. Maar hoe leer je jonge kinderen de basale hygiëneregels? En waar moet je zelf op letten?
Gezondheid vindt iedereen belangrijk en bijna niemand ontkent het verband tussen gezondheid en gezond eten. Maar wat is nou precies gezond eten? Daar kunnen de meningen flink over verschillen. Bij discussies over eten lopen de emoties vaak hoog op; hoe komt dat eigenlijk?
Moet jij eens kijken wat ik gegeten heb in dat nieuwe restaurant! Hij is een negentienjarige kennis van me en steekt me meteen een telefoon onder mn neus. Ik zie een foto van het gezelschap waar hij kennelijk zo ‘superlekker’ mee gegeten heeft. Vijf blije gezichten van leeftijdsgenoten aan een tafel en ieder heeft een enorme bak gemengde rauwe groenten voor zich staan. ‘En daar mag je dan vlees of vis bij kiezen!’ Inmiddels zegt hij het op een toon dat het lijkt alsof hij het allemaal voor niks gekregen heeft, maar dat blijkt niet zo. Op de foto zoek ik naar de frietjes en mayo of gebakken aardappels. Maar nee, dat blijkt er niet bij te horen.
Water: het is misschien wel het leukste en goedkoopste materiaal dat je overvloedig beschikbaar hebt. Je kunt er de leukste activiteiten mee doen en het is ook nog eens gezond en goedkoop om te drinken. De SWKGroep wijdt er een heel themajaar aan.
Word helemaal blij van bewegen. Elke dag een paar uur actief zijn is ontzettend belangrijk, voor de kinderen én voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. In dit dossier Blij van Bewegen leggen we de nadruk op plezier. Maak het leuk en geef zelf het goede voorbeeld. Als jij beweegt, doen kinderen graag met je mee! Experts aan het woord, van pedagogisch professional tot wetenschapper.
Kinderen ontwikkelen zich in de eerste vier jaar razendsnel. Door bewust in te zetten op meer en goed bewegen gaat de motorische ontwikkeling met sprongen vooruit. Wil je die motorische ontwikkeling stimuleren? De praatplaat helpt je daarbij. Het is een eenvoudig in te zetten hulpmiddel, waarmee je een gesprek voert met je collega’s of met ouders. Tijdens dat gesprek ga je samen op zoek naar kansen om doelgericht bewegen te stimuleren in de ontwikkelingsfase die past bij het kind waarover je in gesprek bent.
Waarom is het belangrijk om de motorische ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters te stimuleren? En hoe kun je dat eenvoudig binnen de kinderopvang doen? Door te oefenen met de 10 basisvaardigheden van bewegen. Dat kan gewoon tijdens de activiteiten en spelvormen die je binnen de kinderopvang doet. Vroeg beginnen betekent vroeg winnen!
Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: Lekkerbekken en miezemuizen.
Lente, zomer, zonneschijn! Tijd om aandacht te besteden aan zonbescherming. Daarom was het eind mei weer Zonnetjesweek: jaarlijks georganiseerd door het Huidfonds. Het doel: meer bewustzijn over de noodzaak van zonbescherming en zo het voorkomen van huidkanker. We praten erover met huidtherapeut Carolien van Vliet.
Kan je kinderboeken gebruiken om kinderen op te voeden? Bijvoorbeeld om ze te leren dat ze gezond moeten eten? Sinds Jantje zag eens pruimen hangen van de eerste kinderdichter Hieronymus van Alphen (18eeeuw) zijn er heel wat opvoedende boekjes verschenen. Maar kan je daar vandaag de dag als pedagogisch medewerker nog mee aankomen?
Jong geleerd is oud gedaan! Dat geldt zeker voor het aanleren van gezond eten en drinken. Maar wat is eigenlijk gezond? Wat zijn verantwoorde tussendoortjes en gezonde traktaties? Hoe leer je kinderen – en hun ouders – spelenderwijs het verschil tussen voeden en vullen? Antwoord op deze en nog meer vragen krijg je in dit dossier Gezonde Voeding
Leerkracht Suzanne Lucas (32) weet hoe belangrijk het is om als ouders betrokken te zijn bij de wereld van je kinderen. Ze is daarom al drieënhalf jaar voorzitter van de Oudercommissie locatie Ringdijk van Kinderopvang Mundo in Rotterdam. Omdat haar man Daan (35) ook fulltime werkt in zijn eigen hoveniersbedrijf, hebben zij kinderopvang voor hun 2-jarige zoon Luuk en 4-jarige dochter Jasmijn.