In het zomer- en dubbelnummer van tijdschrift Kinderopvang besteden we aandacht aan kinderen die buiten de groep vallen. Kinderopvangorganisatie Humanitas deelt leuke rekenactiviteiten uit hun programma Wiskids en we nemen een kijkje bij BSO De heksenketel die kinderen een cursus zelfvertrouwen gaf.
De kwaliteit van voorschoolse educatie (VE) moet een boost krijgen. Minister Slob is daar druk mee bezig en per 1 juli zijn de voorwaarden weer flink aangescherpt. Werk jij op een VVE-groep en vraag je je af waar je nu precies aan moet voldoen? De eisen helder op een rij.
Kinderen vinden rollenspel vaak leuk. Hoe kun je dit spel verrijken? En hoe stimuleer je tegelijkertijd de taalontwikkeling? Annerieke Boland (lector Jonge Kind bij iPabo) en Aafke Bouwman (expert Jonge Kinderen en Taal bij CPS) geven uitleg en tips.
Wie: Evi Weijand (29) met Storm (4). Opvang: gastouderopvang Happy Kids van Silvia van Oevelen in Leiden Kosten: € 1.100 voor gastouderopvang/kinderopvang circa 28 uur/week, € 980 toeslag.
Voor jezelf opkomen, grenzen aangeven, maar ook ‘gewoon’ leren vallen. De oudste kinderen van BSO De Heksenketel in Capelle a/d IJssel leerden het tijdens de training Voel je sterk. ‘Nu kan ik iemand die vervelend doet laten stoppen.’
In de eerste drie afleveringen van deze serie over moestuinieren hebben we het gehad over het planten van de zaadjes, het inrichten van de moestuin en het onderhouden van de moestuin als de plantjes aanmaal gaan groeien. Dit keer aflevering 4: we kunnen oogsten! En daarna zaaien we gewoon opnieuw…
Selma is een rustig kind. Zo rustig dat je haar soms bijna vergeet. Ze zit ’t liefst aan tafel te puzzelen en buiten rijdt ze rondjes op de fiets. Ze heeft nauwelijks contact met de andere kinderen.
Of je nu een dreumes bent of al naar groep 1 gaat, spelen in een uitdagende omgeving en zelf op ontdekking gaan, is superleuk. En ja, daar houdt een kind af en toe een blauwe plek of geschramde knie aan over. Maar dat weegt niet op tegen het plezier, het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid die kinderen op deze manier ontwikkelen.
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang. dit keer over waarom het voor kinderen belangrijk is om met risico's op te groeien.
Ze was ontwapenend spontaan, kwam altijd met een stralende blik in haar ogen na school de groep binnen om me eerst te omhelzen. Daarna was het tijd voor een tussendoortje en dan ging het mis. Een opmerking van wie dan ook kon meteen een aanleiding zijn voor een woede-uitbarsting die z’n weerga niet kende.
Rekenvaardigheid stimuleren is niet direct het eerste waar je aan denkt in de kinderopvang. Bso’s doen dan ook weinig met rekenactiviteiten, bleek uit de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang. Een uitzondering is Kinderopvangorganisatie Humanitas. Daar werken pedagogisch medewerkers al acht jaar lang met een eigen methode: Wiskids.
Grammatica van de fantasie is een boek over spelen met woorden, verbeelden en verhalen vertellen. De schrijver, Gianni Rodari, is een Italiaanse onderwijzer, kinderboekenschrijver en pedagoog uit de jaren ‘90.
Leuk voor de vakantieperiode: verschillende manieren van op vakantie gaan nadoen met yoga-oefeningen. Stap maar in de helikopter, de roeiboot en op de fiets!
Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: ‘Is dit kind zielig?’
Het is hartje zomer. Dus halen wij de tips weer uit de kast om huidverbranding bij kinderen te voorkomen. Omdat ze zo belangrijk zijn!
In Mijn Locatie vertellen managers waar ze trots op zijn. Tanja de Moet (50) maakte twintig jaar geleden de overstap van de reclamewereld naar de kinderopvang. Haar nieuwe werkgever Triodus gaf haar een opleiding en ze begon onderaan: als pedagogisch medewerker. Nu is ze senior locatiemanager en stuurt vijf locaties aan in de regio Den Haag. ‘Fantastisch aan mijn baan? Het beste uit mensen halen.’
Er moet meer aandacht komen voor de bso, vindt PPINK. Er is behoefte aan talentontwikkeling en (bij)scholing van bso-medewerkers. Kinderopvang-opleidingen zouden ‘bso’ als specialisatie kunnen aanbieden en het aanbod van gerichte cursussen moet worden uitgebreid. Kortom: de bso is aan de beurt.