Borstvoeding en kinderopvang| De pedagogische visie van Loris Malaguzzi| Groeten uit Ierland| Wiegendood in de kinderopvang| Kun je als introvert in de kinderopvang werken?| Spelen is ontwikkelen| Jenaplan Kindcentrum De Ontdekking in Den Bosch| Opvang in een oeroud bos| Kinderen die je bijblijven
Het is vaak het eerste dat mensen zeggen als je vertelt dat je in de kinderopvang werkt: ‘Wow, dat zou ik niet kunnen hoor, al die gillende kinderen.' Een inkopper, maar zeker als je gevoelig bent voor prikkels en drukte, kán het ook best veel zijn: de hele dag werken met een grote groep kinderen met diverse karakters. En dan moet je ook nog met collega's en ouders communiceren.
Een kind dat uitsluitend borstvoeding krijgt: dat is vrijwel altijd maatwerk voor pedagogisch medewerkers. Wat als de baby de fles niet accepteert, de melk na een tijd vies vindt smaken of maar weinig drinkt? Lactatiekundige Teddy Roorda geeft tips. ‘Ga bij borstvoeding anders te werk dan bij flesvoeding.'
Een kinderopvang met verruimde openingstijden: Polderpracht biedt uitkomst voor ouders die vroege of late diensten werken, bijvoorbeeld in de Westlandse tuinbouw of in de zorg. Binnen korte tijd wierf de UN1EK-locatie een flink aantal medewerkers met kleine, grote, flexibele en vaste contracten. Het aanbieden van ontbijt, avondeten, een kinderkapper, fysio en logopedie moet ouders tijd en energie besparen.
Kinderopvangmedewerkers vinden meer loon in 2024 belangrijker dan het verlagen van de werkdruk.
In de nieuwste KinderopvangTotaal-podcast spreken redacteuren Frida Noordzij en Carmen Felix met zedenrechercheur Pieter Melsen en klinisch psycholoog Iva Bicanic over hun recent verschenen prentenboek: Charlie. Een verhaal over een jongetje dat wordt misbruikt.
De eerste zes levensjaren van een mens zijn onvervangbaar. Er worden in die periode zoveel essentiële hersenverbindingen gelegd, dat die bepalend zijn voor de rest van het leven. Spel vormt daarin een rode draad. ‘Spel is niet alleen leuk tijdbedrijf, het is ontzettend wezenlijk', zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras.
Hoogsensitief, hooggevoelig of introvert: een hoop termen die we de laatste jaren veelvuldig voorbij horen komen. Er zitten zeker verschillen tussen, maar feit is dat iemand die introvert of hoogsensitief is, vaak even moet opladen na veel prikkels. Kun je als ‘intro' of hsp'er dan wel in de kinderopvang werken?
Wat houdt pm'ers zoal bezig en hoe ziet hun team eruit? Sinds haar pensionering werkt Anne Corputty twee dagen per week op haar oude groep bij De Tuimelaar van Akros in Amsterdam West. Hoewel ze niet dol is op veranderingen, gaat ze die toch regelmatig aan.
Een ogenschijnlijk gezonde baby die overlijdt in zijn slaap. Het is de nachtmerrie van iedere ouder, kinderopvangmedewerker en andere betrokkene. Gelukkig komt wiegendood in Nederland maar heel weinig voor. Toch blijken jonge baby's op de kinderopvang een iets grotere kans te hebben op overlijden dan thuis. Hoe komt dit en wat kunnen pedagogisch professionals doen om baby's zo veilig mogelijk te laten slapen?
Deze maand een vraag over een verticale groep met kinderen van 0 tot 4 jaar.
Stel: je werkt op een bso die gekoppeld is aan een school met een bijzondere visie, zoals een Montessori- of een vrije school. Neem je de pedagogische visie van de school over? Of hou je vast aan jullie eigen pedagogische visie en werkwijze? In het zesde en laatste deel van deze serie gaan we op bezoek bij het Jenaplan Kindcentrum De Ontdekking in Den Bosch.
Zodra kinderen bij elkaar iets doen waarbij er tranen vloeien, bloed stroomt óf iemand op de vlucht is geslagen, grijpen we in. We doen dan ons best om de schade te beperken en we maken er ook vaak meteen een leermomentje van.
Weten hoeveel je salaris nog kan groeien?
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Enzo (niet zijn echte naam).
Waar vroeger kinderopvang werd gezien als een ondersteunende dienst voor werkende ouders, staat het tegenwoordig veel meer in het teken van de ontwikkeling van het kind. De pedagogisch professional van tegenwoordig heeft niet alleen een begeleidende rol, maar wordt beschouwd als expert in de opvoeding en begeleiding van jonge kinderen. Maar hoe neem je die rol overtuigend aan?
Tegenover mij staat Marvin, 8 jaar oud. Ik vraag hem of hij onze nieuwe fiets zo hard heeft laten vallen - lees: tegen de grond gesmeten - dat onder meer de bel niet meer bruikbaar is. Met deze vraag hoop ik ergens nog op een redelijke verklaring, al heb ik het van een afstandje zien gebeuren.
In deze rubriek bespreekt Mique van Gorp een casus uit haar praktijk.
Loris Malaguzzi is de Italiaanse grondlegger van de Reggio Emilia-benadering. Hij heeft met zijn pedagogische visie wereldwijd invloed in het denken over kinderopvang en opvoeding. Zijn benadering benadrukt dat kinderen actieve deelnemers zijn in hun eigen leerproces, waarbij hun nieuwsgierigheid en creativiteit centraal staan. Hij daagt pedagogisch professionals uit tot ‘opvoeden door te luisteren' in plaats van ‘opvoeden door te vertellen'.
Leuke nieuw verschenen boeken voor kinderen vanaf 3 jaar.
Het wordt wel het mooiste geheim van Putten genoemd: landgoed Schovenhorst. Dit landgoed staat bekend om zijn exotische, eeuwenoude bomentuinen en prachtige bos. Midden in dat bos, verscholen tussen de indrukwekkend hoge dennenbomen, ligt groene kinderopvang het Schovenhofje, een locatie van Kindcentrum Putten.
Een mooi verhaal om voor te lezen!
Leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen. Voor kids van heel jong tot ouder. Werk samen aan alle de vaardigheden die ze hierdoor ontwikkelen.