In het septembernummer van Kinderopvang staat een interview met de bekende ontwikkelingspsycholoog Elly Singer. Zij legt uit wat het verschil is tussen sensitief zijn en groepssensitief zijn. Verder aandacht voor pesten op de bso, kritiek van bso’s op de nieuwe ratio vanaf 2018 en inspirerende foto’s van babyruimtes.
Het aanpakken van pesten op de bso is best lastig. Je hebt kinderen immers maar een paar uur binnen en de groepssamenstelling wisselt per dag. Bij Stichting Kinderopvang Hoorn werken ze aan een beter groepsklimaat met 'De Vreedzame Bso'.
Het groeiende personeelstekort heeft een opmerkelijke trend als gevolg. Werkgevers die bij andere organisaties medewerkers ‘weglokken’. Benadeelde kinderopvangorganisaties bestempelen deze werving als ‘onfatsoenlijk’.
Na het boek Betekenisvol werken in de Buitenschoolse tijd komt Jessica Schouten nu met haar tweede boek over kinderparticipatie. Christine ten Kate deelt een recensie van dit boek.
Je pedagogische visie vertalen naar de inrichting van de ruimte, naar je materialen en je activiteiten. Hoe je dat doet? Drie kinderdagverblijven laten hun babyruimte zien: knus, eenvoudig en functioneel. Laat je inspireren!
Elly Singer: een bekende naam in de kinderopvang. Elly doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar pedagogiek in de opvang. Ze stond aan de wieg van het Pedagogisch Kader Kindercentra 0 – 4 jaar. Geen andere wetenschapper die zoveel weet over de praktijk van de kinderopvang. Reden genoeg voor een gesprek. We hebben het over groepssensitiviteit. Wat is dat precies en hoe bereik je het?
‘De bekers zijn op!’ Hij is zeven jaar en wijst naar een leeg keukenkastje. Alles staat in de afwasmachine, alleen twee gebruikte bekers staan nog op het aanrecht. Hij kijkt me aan met een verontruste ‘wat nu?’-blik. ‘Er is er echt geen meer!’
Eten is emotie. Je voedingsbeleid van de één op de andere dag aanpassen, kan dan ook op weerstand van ouders stuiten. Alles valt of staat met een goede communicatie, weet Nicole van Asten van trainingsbureau Parenticom. Zij geeft tips hoe je ouders meeneemt als je het voedingsbeleid wilt aanpassen.
In deze rubriek vertellen managers waarom ze trots zijn op hun bedrijf en team. Mark Siep (43) en zijn partner Rob Vullings runnen samen Plukkebol Kinderopvang in Delft. Plukkebol is in dertig jaar uitgegroeid tot drie locaties met 70 medewerkers en 500 kinderen.
In de luwte van de discussie over de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s, bereiden bso’s zich ook voor op een bkr-wijziging. Vanaf 1 januari 2019 mogen bso’s twaalf 7+’ers per pedagogisch medewerker opvangen, in plaats van tien. Maar veel bso’s zien dit, om allerlei redenen, helemaal niet zitten.
Kinderen zijn gek op dieren, dus een dier nadoen zal ze zeker aanspreken. Daarom deze keer in de serie Kinderyoga: dierenyoga!
Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: Moet die tweeling (niet) uit elkaar?
Van een moestuin kunnen kinderen veel leren. Ze gaan er zelfs beter van eten als ze weten hoe groente groeit. Dit is de laatste aflevering van de serie over moestuinieren op de kinderopvang: over de laatste oogst en het winterklaar maken van de moestuin.
Hoewel PPINK de problemen van het personeelstekort niet onderschat, is de beroepsvereniging ook blij met de kwaliteitsimpuls in babygroepen. ‘Uit onderzoek blijkt dat horizontale groepen de minste stress opleveren voor nuljarigen’, zegt Anna de Lange, algemeen bestuurslid van PPINK.