Kinderopvang magazine nr. 6, 2017

    De executieve functies, weet jij wat dit zijn en waarom ze zo belangrijk zijn? In het juninummer vind je een artikel hierover. Verder aandacht voor stress bij baby’s en de ultieme test: beoordeel jij collega’s op uiterlijk?

    Dit willen wij

    ‘Ik werk vier dagen, mijn partner fulltime. In het begin was het vooral praktisch vanwege onze drukke banen, maar inmiddels krijgt Daniël steeds meer vriendjes en zien we ook de meerwaarde.’

    Hoe neem je de leiding?

    ‘Speels leren, lerend spelen’ is een scholingstraject voor pedagogisch medewerkers. De training gaat uit van drie ‘pedagogische posities’; drie manieren van om het spelen van kinderen te begeleiden: nabij zijn, meespelen en leidinggeven. In deze serie belichten we ze één voor één. Dit is derde en laatste aflevering: leidinggeven.

    Stressssss!!!

    Net als volwassenen kennen kinderen ook stress. Die ogenblikken van spanning horen bij de ontwikkeling en het opgroeien; daar is niets mis mee. Het wordt een ander verhaal als jonge kinderen te vaak en te lang stress ervaren. Wat kun je doen om kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen bij stress? En hoe verminder je stress op de groep?

    Zo blijft de bso leuk!

    Vanaf een jaar of acht willen veel kinderen niet meer naar de bso. Te saai, wordt vaak gezegd. Maar het kan ook anders. De Nederlandse organisatie Childcare International (CCI) hield onlangs twee seminars over dit onderwerp en concludeerde dat tien factoren bijdragen aan een succesvolle bso voor het oudere kind.

    Kan dit? Beoordelen op uiterlijk

    Gastouders en pm’ers die er onverzorgd uitzien zijn niet in trek bij ouders. Te dikke verzorgers of mensen met piercings zijn ook niet gewild. Voor zeker 65 procent van de ouders is het uiterlijk van doorslaggevend belang, bleek uit een onderzoek van Oudermatch.nl. Waar ligt de grens?

    6 Tips voor verbondenheid in het team

    Een sfeer van verbondenheid is even belangrijk voor het welzijn van kinderen in een groep als voor het team. Hoe kun je die verbondenheid met elkaar creëren? Zes tips uit het Pedagogisch kader diversiteit in kindercentra 0 - 13 jaar.

    ‘Met mijn spw3 krijg ik geen baan’

    Hbo’ers zijn erg in trek in de kinderopvang. Onder andere doordat de nieuwe wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) vanaf 2018 het aannemen van meer hbo’ers op de groep stimuleert. Ook mbo 4-opgeleide pm’ers zijn gewild. Maar hoe zit het met de pm’ers met een mbo-opleiding op niveau 3? Krijgen zij nog wel een baan?

    Groepsgevoel

    In de kinderopvang maakt een kind voor het eerst onderdeel uit van een groep leeftijdsgenootjes. Maar die groep verandert continu, evenals de bezetting van pedagogisch medewerkers. Het creëren van een groepsgevoel schiet er zo nogal eens bij in. Jammer, want groepsgevoel is belangrijk voor het welzijn van kinderen. Dit ontdekte Mireille Aarts, pedagoog bij KION, in haar promotieonderzoek Group Functioning in Child Care Centers.

    Jut en Jul

    Elke leidster heeft wel een of meerdere kindjes die erg naar haar toe trekken. Ik heb dat ook, en wel met dreumes Lotte.

    Groepsgevoel

    Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

    ‘Stimuleer die verkeerstoren in het peuterhoofd’

    ‘Executieve functies’: dat zijn allerlei zaken die in je hoofd worden geregeld om je gedrag in goede banen te leiden. Ze zorgen ervoor dat je verstandige beslissingen neemt, je op je werk kan concentreren of de impuls onderdrukt om de hele koektrommel leeg te eten. Professionals in de kinderopvang kunnen die functies bij kinderen stimuleren, maar weten er nog te weinig van. Organisatie Sardes probeert daar met haar aanbod De Kleine Kapitein verandering in te brengen.

    Baby’s op ontdekkingsreis

    In de tiendelige serie De Babyspecialist haken we in op alle facetten die komen kijken bij het werken met de allerkleinsten in de kinderopvang. Dit is aflevering 2: over de interactievaardigheid ‘respect voor autonomie’

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.