Combinatiefuncties| De peuterconsulent| Bestuurder versus RvT| Opvang op Texel| Zzp’ers in de opvang| Doorgaande leerlijn voor kleuters| Is glyfosaat een risico voor agrarische kinderopvang?| Hulp bij verduurzaming
Een nieuw jaar, een nieuwe bestuurder of een nieuwe president: het is vaak aanleiding voor verandering. Zo nemen massa's mensen in januari een abonnement op de sportschool, halen nieuwe bestuurders vaak de bezem door de organisatie en maakt een nieuwe regering een nieuw beleid met nieuwe of aangepaste wetten en regels.
In Nederland wordt vaak gesproken over alle kansen die statushouders krijgen om zich te integreren en een plekje in de maatschappij te vinden. Maar wat als wij, als werkgevers, ook eens kijken naar de krácht die deze mensen meebrengen? Bij Kindernet hebben we inmiddels vijf statushouders in dienst die, ondanks de vele uitdagingen die zij zijn tegengekomen, de weg hebben gevonden naar een waardevolle plek in ons team.
De Olmenhoeve Kinderopvang is de enige kinderopvangorganisatie op Texel met meerdere locaties. De geringe concurrentie betekent allerminst dat directeuren Marleen Keijser en Marike Westerlaken achterover leunen. Integendeel: ze investeren in kleine groepen en nemen de tijd voor zij-instromers en stagiaires. En ze willen hun ervaring gaan delen met andere groeiende kinderopvangorganisaties.
Het is vrijdagochtend en ondanks de kou bruist het in de Schilderswijk van het leven. De geur van kibbeling en exotische specerijen komt je op de Haagse markt al van verre tegemoet.
Hoe zorg je ervoor dat peuters zo soepel mogelijk overgaan naar de basisschool? Dat was een van de onderwerpen op het symposium Overgangen: kwetsbaar of kansrijk? Deelnemers vertelden over hun ervaringen en leerden meer over de doorgaande leerlijn en het theoretisch kader hierachter.
De schrijver van deze column heeft geschiedenis gestudeerd en probeert daarom toch vooral de ontwikkeling op middellange en lange termijn te overzien. En aan het begin van een nieuw jaar is er altijd de neiging om het afgelopen en het aankomende jaar te beschouwen. Het meest in het oog springend is de belofte om in 2027 een nieuw financieel stelsel in te voeren. En het meest verrassende daarbij is nog wel het voornemen dat de dienst Toeslagen dat nieuwe stelsel gaat uitvoeren.
Combinatiefuncties in een IKC maken de samenwerking tussen de kinderopvang en onderwijs gemakkelijker. Denk aan vaste gezichten en het creëren van een doorgaande leerlijn. Ook voor de mensen zelf is het een verrijking. André Lourens, directeur van kindcentrum Buitenrijck in Rijswijk, vertelt hoe het in de praktijk werkt. Hij is enthousiast, ook al levert het ook wel gedoe op.
Kinderopvangorganisaties en basisscholen werken steeds meer en vaker samen. Zo'n samenwerking kan ook een oplossing bieden voor de personeelstekorten in beide sectoren. Een mogelijkheid daarbij is het inzetten van combinatiefuncties. Een mooie, maar soms ook ingewikkelde optie. Daarom is er een handreiking uitgebracht met alle praktische informatie rondom combinatiefuncties.
Verduurzamen is nodig, maar kost geld. Martin van Osch, directeur van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang, vertelt hoe kinderopvangorganisaties hun verduurzaming kunnen financieren. En hij geeft toelichting op de Routekaart Verduurzaming Kinderopvang; het vervolg van de Groene Agenda.
Gemeenten liggen op ramkoers met de rijksoverheid. Al jaren stoot het Rijk taken af naar gemeenten zonder voldoende geld. De bekendste voorbeelden zijn de decentralisaties van de jeugdzorg, de wmo en de participatiewet in 2015.
Dorothé Eikelenboom is manager van Kinderopvang Hiep Hooi in Elsendorp, een agrarische kinderopvang met twee 0-3 groepen, een peutergroep, peuterwerk en 2 bso-groepen. ‘We zijn hier zo in het bos en dat is niet alleen voor de kinderen fijn, maar ook voor onze medewerkers.'
Glyfosaat is een veelgebruikt, maar ook omsteden landbouwbestrijdingsmiddel. Onderzoeksplatform Follow The Money bracht het gebruik in kaart trof minstens 176 basisscholen aan vlakbij akkers waarop glyfosaat wordt gebruikt. De Vlaamse regering keurde onlangs plannen goed voor ‘bufferzones' rondom kinderopvanglocaties. Spelen tussen de dieren, blote voetjes in het gras: is de idylle nog wel zo idyllisch?
Ingunn Størksen en collega's geven in hun recent gepubliceerde artikel Quality in Norwegian Early Childhood Education and Care een mooie beschrijving van de ontwikkelingen in hun kinderopvang.
Slechts zes procent van de medewerkers in de kinderopvang is man. Geert van Thull is locatiemanager bij KomKids in Rotterdam en wil daar verandering in brengen: ‘Voor hun rol is meer ruimte nodig.'
Meestal werken directeuren/bestuurders goed samen met hun Raad van Toezicht. Soms ook is die relatie moeizaam of ronduit slecht. Wat betekent dit voor de soms kwetsbare positie van de bestuurder?
De aangescherpte regels voor zzp'ers per 1 januari betekenen voor veel kinderopvangorganisaties een hele puzzel. Hoe gaan de organisaties nu met flexibele werknemers om? En hoe zorgen we ervoor dat zzp'ers de branche niet helemaal verlaten?