‘Maak een hitteprotocol’ voor een gezond binnenklimaat| Discussie over vaccinatiebeleid| Oase in de Utrechtse binnenstad| Blije en tevreden medewerkers door te investeren in opleiden en coachen| De Vindplaats; een inclusief centrum van de wijk| Voor- en vroegschoolse educatie: effectief of niet? Hoe stimuleer je avontuurlijk spelen?| Vacaturebank kinderopvang
Er is veel te doen over de dalende vaccinatiegraad en de toename van besmettingen met mazelen en kinkhoest. Landelijke problemen, maar ze raken de kinderopvang direct, omdat het de vraag oproept: hoe gaan we hier als organisatie mee om?
Je kind zal maar jonger zijn dan 14 maanden en de mazelen gaan rond. Dan loopt je baby risico's, ook op de kinderopvang. De discussie over het al dan niet weigeren van ongevaccineerde kinderen bereikt inmiddels een kookpunt. Wat kun je doen in je kinderopvangorganisatie?
Steeds meer kinderopvangorganisaties stimuleren kinderen om avontuurlijker te spelen, door andere keuzes te maken in inrichting en spelmateriaal. Bij de één leidt dat tot een rustig, esthetisch houten interieur met een spannende buitenruimte, bij een ander juist tot een ‘ongeregeld zootje' met tweedehands spullen. Een kijkje in de keuken bij Forte Kinderopvang, De Tweeling in Nijmegen en bij Mowgli Kinderopvang in Vught.
Sinds 2020 doen wij mee aan het programma Best4kids in Caribisch Nederland. Wij helpen daar de kinderdagverblijven om te voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Daarbij ondersteunen we op Bonaire meerdere kinderdagverblijven en bso's. Soms mag ik daarvoor met mijn collega's afreizen naar Bonaire om workshops te geven en de ondernemers te ondersteunen. Een bijzonder proces!
Grote trekpleister en kloppend hart van Kinderopvang Het Stoerwoud, gelegen in het oude centrum van Utrecht, is de natuurtuin. De drie locatiemanagers Alexis Jordan, Charlie Muller en Selma Hot zijn samen met directeur Kim van Swelm eigenaar. ‘In de zomer léven we buiten.'
Mieke Nederhof is locatiemanager van twee locaties van BLOS in Nieuwegein. BLOS is onderdeel van Babilou Family Nederland. De organisatie heeft 300 vestigingen verspreid door het land, met 2500 werknemers en dagelijks 18.000 kinderen.
De Groene Agenda Kinderopvang is een gezamenlijk initiatief van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang en Stichting Groen Cement. Ze hopen in een aantal stappen duurzaamheid binnen de kinderopvang op de kaart te zetten. Eén van die stappen is aandacht voor het binnenklimaat, een onderwerp dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Terwijl het toch heel belangrijk is: voor de gezondheid van kinderen én die van de medewerkers.
De publicatie Wiegendood; Kennis en praktijk is uit in een geheel nieuwe editie. In de inleiding is een tragische anekdote te lezen: ‘Toen Guusje stierf, was ze twaalf weken en twee dagen oud. Ze had een dag eerder haar vierde bezoek aan het kinderdagverblijf gebracht en daar werd ze 's ochtends levenloos in haar bedje gevonden. Na een succesvolle reanimatie is ze met de traumaheli naar het UMC gebracht, maar hier overleed ze een dag later in de armen van haar ouders.
Voor- en vroegschoolse educatie (VVE): het zou de oplossing moeten zijn voor het voorkomen van onderwijsachterstanden en het vergroten van kansengelijkheid. De overheid besteedt jaarlijks vele honderden miljoenen aan VVE. Maar hebben VVE-programma's echt effect? Onderzoeker Geert Driessen denkt van niet: ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs.'
De instroom in de kinderopvang is op recordhoogte: in het eerste kwartaal van 2023 begonnen 21.000 nieuwe medewerkers in de kinderopvang. Maar het moet wel gaan om kwaliteit en niet om kwantiteit. Dat benadrukt Christine ten Kate, docent, trainer en pedagogisch coach. ‘Zowel werkgevers als medewerkers in de kinderopvang mogen de lat heel hoog leggen.'
Hoe zorg je voor blije en tevreden medewerkers? Bij kinderopvangorganisatie Eigen&Wijzer doen ze dat door veel te investeren in het (intern) opleiden en coachen van medewerkers en teams. Zo veel mogelijk op maat, zodat ieder een traject kan volgen dat past bij de eigen ontwikkeling en belangstelling. Manager Kwaliteit en Opleiding Mariëlle Hettinga vertelt hoe dat in zijn werk gaat.
‘Wij bouwen het systeem om een kind heen.' Dat dit geen holle frase is, zie je goed terug bij Kindcentrum De Vindplaats in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Alle kinderen zijn welkom; ook kinderen met achterstanden of gedragsproblemen. Zij worden niet naar het speciaal onderwijs gestuurd, maar in de reguliere groep bijgestaan. Kinderopvang, onderwijs en wijkvoorzieningen werken veel samen om een veilige en een fijne plek te creëren voor de kinderen uit de wijk.
In de podcast Pedagogiek in de kinderopvang bespreekt host Elisa Somsen elke maand een onderwerp uit de kinderopvang met een wetenschapper en een collega uit het vak.
Een groot deel van de leerlingen begint met een ontwikkelingsachterstand aan de basisschool.
Arbeidskrachten worden als bulkgoed naar Nederland gehaald. Dat constateert Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie, onlangs in De Volkskrant (7 mei). Deze mensen worden groepsgewijs vervoerd, gehuisvest en aan het werk gezet. ‘Werkgevers hebben arbeidskrachten nodig, maar vergeten dat ze mensen krijgen', zegt De Boer.