In dit oktobernummer van Management Kinderopvang Flexibiliteit versus stabiliteit. Wie niet werkt, heeft geen toegang tot de kinderopvang en wie geen toegang tot de kinderopvang heeft, kan niet werken. Sollicitatiegesprek, inburgeringscursus, proefperiode, ouders die flexibele of incidentele opvang nodig hebben, kunnen in de Nederlandse kinderopvang niet goed terecht. Wat kunnen we leren van het buitenland om deze ouders beter te bedienen?
Het was geen gelukkig huwelijk tussen MIKZ Kinderopvang in Waalwijk en GGD Hart van Brabant. Na een aantal rechtszaken over overtredingen besloten managers van beide partijen om het over een andere boeg te gooien. Er is een dialoog op verschillende niveaus tot stand gebracht en er komt mediation. Deze stappen geven lucht en hoop en verbeteren de relatie nu al zienderogen. MK-hoofdredacteur Marike Vroom was getuige van de dialoog op managementniveau.
Wie niet werkt, heeft geen toegang tot de kinderopvang en wie geen toegang tot de kinderopvang heeft, kan niet werken. Sollicitatiegesprek, inburgeringscursus, proefperiode; ouders die flexibele of incidentele opvang nodig hebben, kunnen in de Nederlandse kinderopvang niet goed terecht. Wat kunnen we leren van het buitenland om deze ouders beter te bedienen?
Onderwerpen zoals sociale ongelijkheid, diversiteit, #metoo en Black Lives Matter zijn continu in het nieuws. Ook in de kinderopvang vragen managers zich af: hoe doen wij het, zijn wij een open kinderopvangorganisatie waar iedereen zich veilig voelt? Pedagogen Elly Singer en Anke van Keulen namen recent het initiatief voor een praktijkonderzoek, uitgevoerd door pedagogisch medewerkers. Het resultaat: concrete stappen voor 'pedagogisch onderhoud'.
Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen wil in lijn met een recent advies van de SER op een aantal locaties twee dagen per week gratis kinderopvang gaan bieden aan alle kinderen tot en met 12 jaar. Het is een proef om te kijken of dit werkt en of het een bijdrage kan leveren aan de plannen om dit landelijk in te voeren, maakte de kinderopvangorganisatie onlangs bekend.
Simone van der Kaaij (39) is recent begonnen als locatiemanager bij BLOS Kinderopvang, een groeiende kinderopvangorganisatie met 264 locaties en 2.500 medewerkers. Van der Kaaij stuurt twee locaties aan in Amersfoort. 'Dat je deel mag uitmaken van de ontwikkeling van een kind, daar gaat mijn hart van zingen.'
De beste aanpak van kinderopvang is volgens Lara Bominaar (34) '... doen wat jou gelukkig maakt en kinderen laten doen wat hen gelukkig maakt.' Bominaar werkt bij de Stichting Kinderopvanggroep in Tilburg en heeft als artistiek directeur de locaties Cultuur BSO Studio-T en kinderdagverblijf Vrijmoet onder haar hoede. 'Niet alleen een plek voor creatieve kinderen, maar ook voor wie net even uit de pas loopt.'
Kom, loop eerst maar even met mij mee naar buiten. Zet je ratio uit en je zintuigen aan. Herfst 2021 ging 22 september al van start; het lage licht van de zon zet het verkleurde herfstblad in vuur en vlam. Ik ruik de gronderige geur van vochtige aarde waarin de paddenstoelen gedijen, en mijn smaakpapillen juichen als ik een paar bewasemde blauwe druiven in mijn mond stop. De nu nog fluweelzachte wind ritselt om mij heen en streelt mijn huid, maar zal zich binnenkort ontrollen tot de eerste herfststorm. Eekhoorntjes en Vlaamse gaaien scharrelen rond en vullen hun wintervoorraad aan met hazelnoten, eikeltjes en beukennootjes. 31 oktober gaat de klok een uur terug, worden de avonden langer en maakt alles zich klaar voor de ingetogen rust van december.
Een kinderopvangorganisatie die intensief samenwerkt en ruimtes deelt met twee naastgelegen scholen met verschillende schoolbesturen; welkom op Campus Nobelhorst in Almere. Een unieke constructie volgens de betrokkenen.
Er zijn aanzienlijke verschillen in de kostprijs van organisaties in de kinderopvang. Dat is een van de conclusies van het kengetallenrapport van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang. 'Zoek uit wat voor jou een reële kostprijs is, en probeer daarop uit te komen. Dat hoeft niet precies het gemiddelde te zijn, maar je hebt dan in elk geval een richting.'
Veel jonge kinderen brengen regelmatig tijd door op de kinderdagopvang. Veel en gevarieerd bewegen levert een essentiële bijdrage aan een goede motorische, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. Daar kun je als kinderopvangorganisatie hét verschil maken! Maar hoe pak je dat aan? Het begint met een goed beweegbeleid, alleen hoe ontwikkel je dat? En hoe enthousiasmeer je vervolgens collega's om hiermee aan de slag te gaan?
Hoewel binnen de kinderopvang groeiende aandacht is voor een gezonde leefstijl van kinderen, is het niet zo eenvoudig om die structureel te stimuleren. Ilona van de Kolk promoveerde op het leefstijlprogramma SuperFIT, dat vijf jaar lang bij peuteropvangorganisatie Spelenderwijs in Zuid-Limburg ontwikkeld en onderzocht werd. Haar advies: 'Maak het voor ouders leuk om mee te doen.'
Sinds mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AVG stelt eisen aan hoe organisaties met persoonsgegevens omgaan, bijvoorbeeld bij het uitwisselen van deze gegevens met een andere organisatie. Ook bij de overdracht tussen kinderopvang en basisschool is vaak niet duidelijk over wat er wel en niet mag worden uitgewisseld. Hiervoor is een handleiding opgesteld.
Kinderen leren de hele dag en overal. Dus waarom niet het oude concept van school loslaten, en samen met partners - zoals de kinderopvang - de pedagogische tijd en lestijd met elkaar vermengen in verlengde schooldagen en flexibele gebouwen? Dat vindt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders.
Stichting Rijswijkse Kinderopvang kreeg een nieuwe naam. Bestuurder Tineke Onink legt uit waarom. 'Wij denken dat er veel meer ruimte moet komen voor spelenderwijs leren en een brede talentontwikkeling.'
In het toezicht op de kinderopvang is het voeren van gesprekken over kwaliteit tussen toezichthouder en houder steeds belangrijker geworden. In deze bijdrage van GGD GHOR Nederland worden een toezichthouder, een teamleider en een beleidsadviseur van twee GGD-regio's aan het woord gelaten over gespreksvoering. Hun advies aan houders: 'Kom met een goed verhaal en vraag ons om verduidelijking, als je iets niet begrijpt.'
Op verschillende plekken in ons land zien we nieuwe vormen van samenwerking ontstaan: samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs, maar ook samenwerking met welzijn en jeugdhulp. Een brede inventarisatie van onderzoeksbureau Oberon in 2019 liet zien dat een kwart van de kinderopvang- en basisschoollocaties deze samenwerking vormgeeft in een integraal kindcentrum. 'Dat is meer dan alleen een bordje ophangen', zo viel te lezen in de factsheet bij het rapport. Bij de Onderwijs Research Dagen van juli 2021 was er aandacht voor deze interprofessionele samenwerking 'rondom het jonge kind': wat is er nog meer nodig dan het ophangen van een bordje?
Van de week kwam onze nieuwe burgemeester op werkbezoek bij de SKW en ze heeft, vast zonder bedoelingen, mij aan het denken gezet. Zelfs laten piekeren. Polarisatie! Een mooi woord, maar eigenlijk met een negatieve klank.