In het oktobernummer van Management Kinderopvang aandacht voor de voors en tegens van de maximum uurprijs. Net zoals de sector verdeeld is over de voor- en nadelen van ‘gratis’ kinderopvang, geldt dat ook over het vraagstuk: moet de uurprijs gereguleerd en gemaximeerd worden? De meningen en conclusies hierover lopen enorm uiteen.
Daarnaast een artikel over de roep om stevige voorschoolse ondersteuning. De wachtlijsten bij jeugdzorg nemen toe en ook de kosten. Vroegsignalering is een belangrijk wapen in de strijd om grotere problemen te voorkomen en kosten te drukken. Maar hoe wordt de kinderopvang hierbij betrokken? In elke gemeente gebeurt dat op een andere manier.
De route naar 2025 zal onze branche voorlopig wel even bezighouden.
Net zoals de sector verdeeld is over de voor- en nadelen van 'gratis' kinderopvang, geldt dat ook over het vraagstuk: moet de uurprijs gereguleerd en gemaximeerd worden? De meningen en conclusies hierover lopen enorm uiteen. Een inventarisatie van de voors en tegens.
Shell maakt 250.000 euro winst per werknemer, Unilever 40.000, Douwe Egberts 33.000. Het zijn cijfers afkomstig uit een column van Mirjam de Rijk in weekblad De Groene Amsterdammer (25 augustus). Dat geld gaat trouwens niet naar die werknemers, maar zit bij bedrijven en hun eigenaren.
De wachtlijsten bij de jeugdzorg nemen toe en ook de kosten. Vroegsignalering is een belangrijk wapen in de strijd om grotere problemen te voorkomen en kosten te drukken. Maar hoe wordt de kinderopvang hierbij betrokken? In elke gemeente gebeurt dat op een andere manier. Een impressie.
Je bent directeur-eigenaar van een landelijk gastouderbureau en een kinderopvangorganisatie, en duurzaamheid staat hoog in je vaandel. Je ambitie is om de meest circulaire gebouwen voor kinderopvang en scholen te maken. Dan begin je toch gewoon zelf een bouwbedrijf? Dat deed Sebastiaan Dekkers met twee studievrienden. Het doel: aansprekende circulaire gebouwen maken voor de kinderopvang, het onderwijs en de woningmarkt!
In de kinderopvang zeggen we geen nee tegen ouders.
Smallsteps heeft tussen de tachtig en negentig locaties in de regio Zuid-Holland, van Den Haag tot de Bollenstreek. Bart Reinking (32) is locatiemanager van twee bso's en een peuteropvang. 'Kinderen stoeien eerder met de meester dan met de juf.'
Werving van zijinstromers voor de kinderopvang is een veelgebruikte methode om personeel aan te trekken. Maar wie zijn die zijinstromers en welke talenten brengen zij mee? Hoe ervaren zij hun opleidingsperiode en daarmee hun eerste stappen in de kinderopvang? Na de opleiding is ondersteuning op de werkvloer essentieel. Kans Kwadraat geeft zes tips voor een goede introductie op de werkvloer.
De uitspraak 'Eten is weten en eten is geweten' van Louise Fresco zette mij aan het denken.
Zestien jaar geleden begon Carla van den Breemer vlak bij het dorp Soestdijk haar agrarische kinderopvang De Boerderij. Een oase in het groen, met royale buitenruimten voor elke groep. Regelmatig worden de stallen om de hoek bezocht. 'Vorige week hebben we met z'n allen op keukentrapjes appels geplukt.'
Leiderschap en de manier waarop hier vanuit een organisatie invulling aan wordt gegeven, is cruciaal voor diens voortbestaan. Een duidelijke visie op leiderschap geeft richting aan de manier waarop dit in de praktijk kan worden vormgegeven. MIK & PIW Groep - een organisatie actief op het gebied van kinderopvang en sociaal werk in Zuid-Limburg - zet in op inspirerend leiderschap. Een proces vanuit de organisatie beschreven.
Samenwerken in de Zomerschool en mede-organiseren van kunst- en cultuur- weken; het zijn twee activiteiten die kinderopvangorganisatie Junis en onderwijspartijen gezamenlijk organiseren om kinderen meer kunst en cultuur aan te bieden. Creativiteit als een van de pijlers onder de doorgaande ontwikkelingslijn.
Veel kinderen in Tilburg-West kampen met taalachterstand, armoede en een gebrek aan ervaringen die hun leeftijdgenoten vaak wél hebben. De Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc gooide het roer om en trok ouders en andere samenwerkingspartners de school binnen, zodat die kinderen nieuwe kansen krijgen. Saskia Brock van Humankind: 'Je zou dit alle kinderen in de wijk gunnen.'
Eind juni werd de sector verrast met de aankondiging dat de Kinderopvanggroep, actief in Tilburg en Zuidoost-Brabant, zichzelf wil opsplitsen en gaat fuseren met vier onderwijsbesturen. De zomermaanden zijn gebruikt om te onderzoeken of deze fusie er daadwerkelijk komt. Geert de Wit, een van de bestuurders van de Kinderopvanggroep, geeft uitleg en achtergronden bij deze opmerkelijke stap.
De pedagogiek van Reggio Emilia is wel bekend bij veel mensen uit de Nederlandse kinderopvang en het onderwijs. Maar Pistoia mag er ook zijn! De afgelopen tien jaar zijn er vanuit Nederland, België en Frankrijk veel contacten geweest met de jongekindvoorzieningen in deze stad in Toscane. Uit die internationale contacten is een Frans boek voortgekomen, dat - vertaald en bewerkt door Vlaamse en Nederlandse experts - begin 2022 in de Nederlandse taal is verschenen.
Grote veranderingen en transities en de snelheid waarmee deze gepaard gaan, doen een steeds groter beroep op de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van organisaties en werknemers. Zo ook in de continu veranderende kinderopvangbranche. Deze flexibiliteit om mee te veranderen wordt ook wel wendbaarheid genoemd. Organisaties die dit kunnen, zijn aantoonbaar succesvoller dan degenen die niet wendbaar zijn. Jan Tjerk Boonstra van de Human Capital Group nam in een webinarreeks de leden van de bdKO mee in de realisatie hiervan.
De kranten repten afgelopen zomer veel over thuiswerken en hoe dat bijdroeg aan het succes van slimme ondernemers.
Steeds strengere wet- en regelgeving, veel geregel en gedoe rondom het coronavirus en het personeelstekort dat steeds ernstiger wordt: veel bestuurders zijn de afgelopen jaren opgestapt omdat het werk te stressvol werd of geen voldoening meer gaf om bovenstaande redenen. Arno Dielesen, overnamespecialist kinderopvang bij Match Plan Fusies en Overnames, herkent deze trend én voorspelt dat deze zich komende jaren voortzet.
Marianne Fenech en collega's hebben alle Australische studies samengevat die ons iets leren over een belangrijke persoon in de kinderopvang: de pedagogisch medewerker.