In dit nummer een interview met Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Marike vroom sprak hem over zijn visie op kinderopvang, het rapport ‘Kijk op kinderopvang’ en de reactie van staatssecretaris Van Ark. Daarnaast aandacht voor de manier waarop GGD GHOR omgaat met het vaste gezichtencriterium en de 3-uursregeling. Gaat het orgaan zijn boekje te buiten? En bij IKC De Bosmark kunnen in de toekomst kinderen van 0 tot 16 jaar terecht. Het centrum werkt samen met de buren, een school voor voortgezet onderwijs, aan deze volgende, bijzondere stap.
Dit najaar publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) het rapport 'Kijk op kinderopvang' waarin ouders bevraagd worden over hun gebruik van en mening over kinderopvang. Marike Vroom vroeg Kim Putters nog eens naar zijn visie op het rapport, de kinderopvang en op de reactie van staatssecretaris Van Ark.
Goed nieuws voor integrale kindcentra. Een kostenverhogend obstakel in de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang is van de baan. Het btw-probleem is opgelost. Een publiek-gefinancierde school en een privé-gefinancierde kinderopvangorganisatie kunnen een bestuurlijke fusie aangaan. Ze vormen dan een fiscale eenheid en hoeven onderling geen btw door te berekenen.
Wij hebben in Nederland de gelukkigste kinderen van de wereld. En toch wordt ook dit jaar weer een recordbedrag uitgegeven aan jeugdzorg. Net als vorig jaar.
Ben je up-to-date met het mediabeleid van jouw organisatie? Nooit! Hoe zorg je ervoor dat binnen jouw organisatie het gebruik van media voor en door jonge kinderen goed geregeld is?
'Ik ben het helemaal eens met de doelstellingen van de IKK, maar de overheid is te gemakkelijk over de praktijk heengestapt.' Annelies Zoomers (65) neemt zich doorgaans geen blad voor de mond. Ze staat aan het roer van Stichting Kinderopvang Spaarne (SKOS), die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert. Maatschappelijke betrokkenheid staat voorop, zowel bij de SKOS als haar directeur.
Een kwart van de leerlingen heeft moeite met de overstap naar de middelbare school. De Bosmark, een IKC waarin kinderopvang en basisschool één team vormen, wil daarom een volgende stap zetten. Samenwerking met de buren, een school voor voortgezet onderwijs, om te komen tot een IKC voor 0 tot 16 jaar.
2018 was in de ogen van Helder & Van Pas een bijzonder jaar; anders dan andere binnen de kinderopvang! Vanuit het wettelijk kader is begin dit jaar een aantal IKK-maatregelen ingevoerd. Maatregelen die in meer of mindere mate invloed hadden op het werk in de kinderopvang.
Ruim 6,5 jaar geleden schreven juristen Reinoud Kroese en Peter Kuijper mede naar aanleiding van een belangrijke uitspraak van de Raad van State over de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang een artikel in Management Kinderopvang met de nu nog steeds passende titel 'Knellende Regels'. Ook toen gaven ze een overzicht van de onduidelijke regelgeving. Nu is het de hoogste tijd voor deel twee.
In zijn rol als bedenker van softwareoplossingen voor kinderopvang en scholen spreekt Peter van Zijl zowel met kinderopvangmanagers als pedagogisch medewerkers. Hij bespeurt de laatste tijd bij beide een duidelijke regelmoeheid.
Kleine organisaties hebben grote problemen om te voorzien in een pedagogisch beleidsmedewerker/coach. De eigenaren die zelf die functie willen vervullen, hebben vaak een vooropleiding die daar niet voor kwalificeert. Of ze weten niet in hoeverre dat zo is. Vervolgens moeten ze kiezen tussen een omslachtig EVC- traject of een kostbare verkorte opleiding. 'De manier waarop dit gaat, is erg frustrerend.'
Leonie Wesseling (48) stapte elf jaar geleden over van de financiële wereld naar de kinderopvang. De bedrijfskundige wilde in een branche werken 'waar je hart sneller van gaat kloppen'. Ze is nu directeur van Zo Kinderopvang, een organisatie die 40 locaties telt in de regio Den Haag, West-Brabant en Zeeland en met 344 medewerkers 2.500 kinderen opvangt.
Bij de inrichting van een IKC past een uitdagende buitenruimte, omdat daarmee de pedagogische doelen ondersteund worden. Maar hoe pak je dat aan? Vijf tips van BTL, specialist op het gebied van de inrichting van buitenruimten.
Jullie zijn van mij gewend dat ik de afgelopen jaren de juridische rubriek vul. Ik heb ditmaal al weken het gevoel dat ik het onderwerp 'Stint' niet kan vermijden. De gedachte 'het zouden je kinderen maar geweest zijn' maakt zich niet van mij los.
De inrichting van de ruimte, de beschikbare oppervlakte en de aanwezigheid van spelmateriaal maken altijd deel uit van de beoordeling van de kwaliteit van de kinderopvang. Toch is nog weinig bekend over hoe ze van invloed zijn op het gedrag van kinderen. Ine van Liempd deed promotieonderzoek naar vrij spel en zag dat jonge kinderen vooral de vrije vloer gebruiken, om te rennen, springen, staan, lopen, en soms om te spelen.
Op 22 november werd het rapport van de taskforce Samenwerking onderwijs en kinderopvang besproken. Gjalt Jellesma beschouwt de uitkomsten.
Soms lijkt een oudercommissie een noodzakelijk kwaad. Helemaal wanneer ouders zich gaan bemoeien met zaken die hen niet aangaan. Hoe los je dat op? En - nog belangrijker - hoe zorg je voor een goede samenwerking met jouw oudercommissie? Die vragen stonden centraal bij de bdKO-Parenticom workshop 'Stel je focus scherp met de oudercommissie'.
Sinds de val van de muur is de kinderopvang in Duitsland flink uitgebreid. Dit heeft het land veranderd. Maar zijn de ouders ook veranderd?
Ilse Rasing, directeur van Stichting Kinderopvang Waterland, vraagt zich af of de minister zich heeft afgevraagd wat het effect was van het verbieden van de Stint.