In dit nummer opnieuw aandacht voor dat wat de sector in zijn greep houdt: de Wet IKK en de bkr-maatregelen in de babyopvang. Verder doken we in het Buitenhek-onderzoek naar de kosteneffecten van de nieuwe bkr. En er is aandacht voor de stagnatie van achterstandspeuters in de grote steden.
Er is niemand tegen een kwaliteitsverbetering van de babyopvang. Maar leiden de IKK-maatregelen zoals de aangepaste bkr, de inzet van een pedagogisch coach en verplichte scholing voor pm'ers die met baby's werken tot de gewenste kwaliteitsimpuls? Of zien we andere - effectievere - maatregelen over het hoofd?
'Verplicht vaccineren voor toegang tot kinderopvang', 'Wie brengt nu een baby naar de kinderopvang?': koppen uit de Volkskrant en Het Parool. Niet van decennia geleden, maar van afgelopen weken.
Uit het praktijkonderzoek naar het kosteneffect van de bkr-maatregel voor baby's komt, net als in het SEO-onderzoek, naar voren dat kinderopvangaanbieders duurder uit zullen zijn. Gemiddeld 7,3 procent, berekende Buitenhek.
Een kindercentrum middenin de bruisende mediawereld van Hilversum met bovendien een speciale groep voor kinderen met beperkingen. Nina Hogenboom (47) zet met haar Media Kinderopvang geen doorsnee-kinderopvang neer.
Uit de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang van 2017 blijkt dat de educatieve kwaliteit van de kinderopvang te wensen overlaat. Net als elders in de wereld, overigens. Dit komt erop neer dat beroepskrachten kansen onbenut laten om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.
Tanja de Moet (50) maakte twee decennia geleden de switch van de reclamewereld naar de kinderopvang. Ze begon als pedagogisch medewerker bij Triodus in Den Haag en klom via diverse functies naar haar huidige rol als senior locatiemanager.
Vorig jaar verscheen het 'Pedagogisch curriculum'. Hoe kunnen kinderopvangorganisaties hiermee in de praktijk werken? Pedagoog Inge van Rijn ging op onderzoek uit en bezocht Marijke de Waal van Stichting Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk Culemborg. 'Het pedagogisch curriculum verrijkt ons pedagogisch beleidsplan.'
Wie thuis de ramen zeemt, terwijl de partner dat niet ziet, krijgt zelden een compliment. De huisgenoten ervaren het als volstrekt vanzelfsprekend dat ze door schoon glas naar buiten kunnen kijken. Herkenbaar?
In Hoorn is een integraal kindcentrum én expertisecentrum van start gegaan, gericht op kinderen met een speciale behoefte. Ingewikkeld, want er waren maar liefst zes partijen bij betrokken. Het is work in process. 'We zouden nog veel sneller willen gaan.'
Er komen berichten uit Amsterdam en Rotterdam dat de instroom van achterstandspeuters stagneert. Niet alleen is de aanvraag van kinderopvangtoeslag een obstakel, ook zouden veel ouders de eigen bijdrage te hoog vinden. Hoe groot is het probleem en wat is de oplossing? 'Dit is een overgangsfase. Straks zijn er nieuwe ouders die alleen de nieuwe situatie kennen.'
Net als BOinK zullen veel kinderopvangaanbieders zich hebben afgevraagd wat het nieuwe kabinet hen te bieden heeft. Inmiddels ligt een aantal zaken een stuk duidelijker. Directe financiering (DF) is afgeblazen; wat inzicht biedt over wat er bedoeld werd met het begrip 'kansrijk' in het regeerakkoord.
'Werken doet wat met mensen. Als ik zie hoe de deelnemers aan ons re-integratietraject begonnen en hoe ze gegroeid zijn.' Kinderopvangorganisatie Berend Botje uit Hoorn en omstreken en arbeidsbemiddelaar WerkSaam zetten een opleidingstraject op en hielpen zo achttien mensen aan een baan. Meer volgen.
Voor kinderen is de betrokkenheid van hun vader bij de opvoeding belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar in contacten met professionals worden meestal alleen of vooral de moeders aangesproken. Het landelijke onderzoeks- en adviesbureau Sardes heeft een handreiking gemaakt om vaders meer bij de kinderopvang te betrekken.
Het Nederlandse kinderopvangbeleid is niet onbekend in het buitenland. Zo verdedigde de Engelse minister Truss, in 2010, haar voorstellen voor de kinderopvang in Groot-Brittannië door te wijzen op de Nederlandse kinderopvang: zo moest Engeland het ook gaan doen. Waar kwam dit geluid eigenlijk vandaan?
Met de stijgende vraag in de kinderopvang is het verleidelijk om te kiezen voor capaciteitsuitbreiding. De nieuwe beroepskracht-kindratio van de Wet IKK zet extra druk achter de vraag: wel of niet groeien? Jaap Tulp adviseert: laat je niet sturen door de waan van de dag.
Een kind dat vandaag wordt geboren, kan wel honderd jaar worden. Om dit kind een betekenisvol leven te bieden, moeten de achterhaalde grenzen tussen kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp flink op de schop. De Korein Groep heeft haar naam begin dit jaar veranderd in Wij zijn JONG. Doel is om met een gezamenlijke visie jeugdontwikkeling te verrijken, vertelt Ton Leeggangers, voorzitter van de Raad van Bestuur.
Mannenwerk. Wat is eigenlijk mannenwerk? Wanneer wij als vrouw zeggen dat je partner de vuilcontainer aan de weg zet, dan ben je gelijk ongeëmancipeerd. Maar als een man in de kinderopvang werkt, roepen wij zonder enige schaamte dat het geen mannenwerk is.
Vanaf 25 mei is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Er is al veel over gezegd en geschreven, maar er zijn nog steeds veel vragen. Zeker in de kinder- opvang, waar veel met persoonsgegevens wordt gedaan, leeft het onderwerp.
Hoewel er wel wordt gesproken over stagnerende instroom van achterstandspeuters sinds de harmonisatie, is het nog te vroeg voor conclusies. ‘Dit is een overgangsfase. Straks zijn er nieuwe ouders die alleen de nieuwe situatie kennen.’