Mag je als kinderopvangorganisatie een mannelijke zzp’er weigeren voor een invaldienst, enkel omdat hij man is? Nee, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens onlangs. Toch gebeurde het twee keer bij een mannelijke zzp’er die is aangesloten bij Tadaah. ‘Organisaties hebben geen idee dat dit in strijd is met de wet’, vertelt Tadaah-directeur Steven Lenderink.
Dat
Mooi verhaal van Tadaah, maar mosterd na de maaltijd….
“Ook digitaal platform verantwoordelijk
Eerder dit jaar oordeelde het College in een andere zaak al dat het digitale platform waar de man de invalklus heeft gevonden meer had kunnen doen om discriminatie tegen te gaan. Toen het platform Tadaah B.V. de klacht binnenkreeg van de man, heeft zij alleen tegen de kinderopvangorganisatie gezegd dat zij niet wil dat mensen op discriminatoire gronden uitgesloten worden.
Het College oordeelde in die zaak dat van Tadaah meer verwacht had mogen worden. Tadaah heeft als digitaal platform het gezag en de mogelijkheid om maatregelen te treffen en kan bijvoorbeeld een waarschuwing geven en, in het uiterste geval, (tijdelijk) de toegang tot het platform ontzeggen ”
bron: https://www.kinderopvangtotaal.nl/kinderdagverblijf-weigert-man-op-babygroep-oordeel-college-discriminatie/
ZZP’ers op de groep is het begin van het einde; ouders zijn uiteindelijk de dupe… prijzen gaan dan omhoog en vaste medewerkers kunnen de “shit” oplossen… bij Hoera kindercentra weigeren we principieel ZZP’ers op de groep. Voor een Intrim klus of iets dergelijks is dit wat anders maar structureel op de groep is een NO GO bij ons…we sluiten nog liever een groep dan dat we ons laten “gijzelen” door medewerkers die misbruik maken van de huidige situatie! Iedereen een vast contract met Pensioenopbouw en zekerheid daar gaan wij voor??
Beste Rudie,
Dagelijks wordt door duizenden succesvolle kinderopvangorganisaties gebruik gemaakt van de inzet van zelfstandig PM-ers om zo sluiting van groepen te voorkomen. Vanzelfsprekend maken organisaties daarin een eigen keuze.
Bij Tadaah zijn pedagogisch medewerkers aangesloten die invaldiensten invullen, er is dan ook geen sprake van het vervangen van vaste medewerkers. Invaldiensten die worden veroorzaakt door Piek en Ziek dienen zich vrijwel altijd soort voor aanvang aan. Daarom zijn deze diensten, onder werking van de regels van het arbeidsrecht (Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsrelaties), vrijwel niet in te vullen met een eigen flexpool (in loondienst). Met de plannen van het Ministerie zal een eigen flexpool sowieso lastig worden omdat 0-urencontracten worden uitgesloten.
Gelukkig kunnen we uw zorgen, over het uurtarief van een zelfstandig PM-er, ook wegnemen: deze is zeer aantrekkelijk ten opzichte van de kostprijs van een PM-er in loondienst. Wilt u hier meer over weten, laat het ons weten: we beschikken immers over de grootste data-bank van Nederland op dit gebied.