In de hygiënerichtlijn Kinderopvang staan normen en tips die bijdragen aan het voorkomen van infecties in de kinderopvang. ‘Nagelbedekking’ is een van de vele onderwerpen waaraan aandacht wordt besteed. In de richtlijn wordt uitgelegd dat nagelbedekking niet past bij hygiënisch werken. Onder gellak, nagellak en andere nagelbedekkingen kunnen namelijk ziekteverwekkers gaan zitten die kunnen leiden tot verspreiding van infectieziekten.
Verschil tussen norm en streven
In de hygiënerichtlijn staat het doel om geen nagelbedekking te dragen voortaan omschreven als ‘streven’ in plaats van, zoals in de eerdere versie van de richtlijn, als ‘norm’. Er is voor het woord streven gekozen, omdat het vanuit hygiëneoogpunt het beste is om geen nagelbedekking te dragen in de kinderopvang. Thijs Veenstra, beleidsadviseur RIVM: ‘Dit is dan ook het eindresultaat waar wij als RIVM naar toe willen werken’. Denise Castaño Rosario, beleidsadviseur BK: ‘Tegelijkertijd willen we organisaties de ruimte bieden om hierin, in gesprek met medewerkers, een weloverwogen keuze te maken. We weten namelijk dat veel pedagogisch professionals nagelversiering gebruiken als een manier om hun identiteit uit te drukken. Door nagelbedekking voortaan als streven op te nemen in de hygiënerichtlijn houden we rekening met de impact van deze richtlijn op medewerkers én op de sector waarvoor behoud van personeel cruciaal is om continuïteit en kwaliteit te waarborgen.’ De norm die blijft gelden is dat de nagels kort, schoon, glad en onbeschadigd moeten zijn.
Implementatie van de hygiënerichtlijn Kinderopvang
De branchepartijen en het RIVM brengen de hygiënerichtlijn in gezamenlijkheid onder de aandacht. De hygiënerichtlijn geeft belangrijke input voor gezondheidsbeleid en daarmee voor een gezonde omgeving voor kinderen, medewerkers en ouders/verzorgers. Nagelbedekking is slechts een van de vele onderwerpen. RIVM, BK en BMK raden houders en medewerkers aan om zich in alle onderwerpen te verdiepen, de richtlijn te volgen en te vertalen in beleid en uitvoering.
Heb je nog vragen over bovenstaande uitleg? Bel dan met de helpdesk van je brancheorganisatie.