Bijna 92 procent van de houders in de kinderopvang heeft baat bij de zogenoemde coulanceregeling die geldt sinds 1 januari 2022, vanwege de hoge werkdruk en het personeelstekort in de sector. Het meest is er gebruik gemaakt van de verruiming van het maximaal aantal in te zetten medewerkers in opleiding (van 30 naar 50 procent). Dat blijkt uit onderzoek door BK en BMK.
De
Idd erg jammer, dat er niet gekeken word naar de kennis en vaardigheden die mensen hebben, maar alleen naar een papiertje, ik werk als kindercoach, vele bijscholingen gehad in het gedrag en ontwikkeling van kinderen, en meer… maar niet geschikt…hoe zonde, er zijn zoveel mensen die zich met hart en ziel zouden willen inzetten, zoveel kennis en ervaring hebben, maar andere papieren dan het lijstje van de overheid..
Het is heel jammer dat je met een andere opleiding, zoals ik docent beeldende vakken, wel op de bso en niet op t kinderdagverblijf mag werken. Dat was vroeger wel zo. Ik heb dat vroeger ook jaren gedaan. Het zelfde hoorde ik van een kraamverzorgster die eerst een opleiding van een jaar moest doen. Dat terwijl die dame naar mijn bescheiden mening zo bij de babies kan werken. Het was voor haar financieel onmogelijk om eerst een jaar naar school te gaan. Kortom, kijk opnieuw naar opleidingen en laat mensen desnoods stages doen en daarna indien t bevalt natuurlijk, gewoon op de kinderopvang werken. Alleen met bso haal je geen normaal salaris, helaas. Het is belangrijk om de mogelijkheid te hebben, om op beide lokaties te werken. En het bijscholen van kennis door middel van stage en werk te doen