Je kunt twintig jaar in de kinderopvang hebben gewerkt, maar toch niet meer voldoen aan de huidige kwalificatie-eis. Een frustratie voor velen, blijkt uit een rondgang door Kinderopvangtotaal. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang maakt zich hard om diploma’s terug te krijgen op de lijst.
Tien
Ook voor mij was mijn diploma niet meer geldig.
Ik heb een verzorgende IG opleiding en een opleiding tot Verpleegkundige. Verpleegkundge Gehandicaptenzorg staat wel op de lijst. Ik heb mijn diploma verzorgende IG en Verpleegkundige gehaald in de gehandicaptenzorg en heb ruim 20 jaar ervaring in deze sector (jarenlang gewerkt met clienten met gedragsproblematiek en een ontwikkelingsniveau tussen de 8 maanden en 6 jaar). Echter staat de uitstroom gehandicaptenzorg niet op de voorkant van mijn diploma maar op de achterkant. Omdat dit niet op de voorkant staat is mijn diploma dus niet geldig. Ik doe nu omdat ik toch graag aan de slag wil, een EVC traject om alsnog binnen de kinderopvang te mogen werken.
vreselijk… inderdaad ook 15 jaar ervaring in de kinderopvang en gastouderopvang. MDGO AW behaald in 1992. in 2016 er even uit geweest. En nu is terugkomen niet te doen. Was al bijna aangenomen…20 bijlagen met oa jaaropgaven naar fcb gestuurd. maar dat is niet genoeg, ze willen contracten zien en die heb ik niet meer.. en zijn ivm met avg wet niet meer op te vragen en nu wil werkgever geen assesment betalen….Dus kan ik niet meer werken in de kinderopvang…. hoop dat dit diploma echt weer terugkomt, zou een hoop vacatures schelen…..
Met het MDGO- AW diploma zijn veel mensen in de kinderopvang gaan werken. Mensen die met hart en ziel op de groep staan en dit al jaren doen. Het is toch te zot voor woorden, dat dit diploma ineens niet meer voldoet. In deze tijd, dat er personeelstekort is, wil je toch juist personeel die ervaring heeft. Mijn inziens moet MDGO-AW terug op de diplomalijst voor kinderdagverblijven.
Het is echt vreselijk. Ik was al aangenomen op het kdv tot ze erachter kwamen dat mijn diploma ineens niet meer voldeed. Ik kon wel janken. Ik heb HBO MWD gedaan met in het derde jaar sectorverdieping jeugdhulpverlening en in het vierde jaar een minor ‘werken met creatieve middelen in een (ortho)pedagogische context. Maakt niets uit. Ook niet dat ik ervaring heb in het werken in de jeugdhulpverlening, met autisme en daar verdiepingscursussen voor heb gedaan, kinderen met en zonder verstandelijke handicap en vier jaar als gastouder gewerkt. Het slaat werkelijk nergens op.
Heel veel mensen met de opleiding MDGO AW zijn destijds de kinderopvang ingegaan en hebben heel veel ervaring.
Daarom is het voor nu met het personeelstekort belachelijk dat dit diploma niet meer geldt,terwijl alleen toentertijd de naam van de opleiding veranderde.
Ik heb destijds ook stage gelopen in de kinderopvang.
Deze opleiding was in die tijd ook heel breed, niet alleen kinderopvang werd behandeld maar ook andere sectoren, dus breder dan de opleidingen van nu.
Wat ik het meest frustrerend vind is dat iedereen met een diploma MDGO AW over een kam is geschoren. Na mijn diplomering werd de naamgeving van MDGO AW vervangen door SPW………
Geen of wel jarenlange ervaring in de kinderopvang maakt niet uit…. En ja je kunt een EVC procedure doen, echter krijg je dan nog steeds geen volwaardig diploma maar kun je na de EVC procedure de opleiding SPW doen met een aantal vrijstellingen, maar moet opnieuw de examens afleggen ook zoals Nederlands, Engels etc.
Ik heb mijn diploma verlies bij de vakbond aangekaart, hadden meer signalen ontvangen maar konden niets voor mij betekenen. Door verwezen naar FCB maar zij hielden zich bij het herhalen van de beschreven overgangsregeling, gelijkstellings verzoek en konden geen antwoord geven op het WAAROM mijn diploma is geschrapt uit de diploma lijst. Op de vraag wie mij dat wel kan vertellen kreeg ik van FCB als antwoord, dat er geen Partij is die hier WEL specifiek antwoord op kan (wil?) geven……..dus ik wil geen overgangsregeling, Evc procedure etc….. Oftewel MDGO AW terug op de diplomalijst!
Een diploma zegt wat je weet. Niet wat je kan.
Voor deze doelgroep die wel in het verleden voldoende gekwalificeerd waren maar nu niet meer aan de huidige normen voldoen is er een alternatief. Je kunt via een EVC-procedure je jarenlange ervaring in je vakgebied laten erkennen in een vakbekwaamheidsbewijs of diploma (waarvoor nog extra taal en rekentoetsen gelden) die wel aan de gestelde eisen voldoet.
Ik kom vanuit mijn werk als assessor bij Vigor bij diverse kinderopvangorganisaties die veelal niet op de hoogte waren van deze mogelijkheid. Het traject duurt gemiddeld 3 maande.
Het traject is leuk maar met een jong gezin en je baan erbij is het heel erg pittig, en daarbij iemand met dyslexie en diskalculie heeft daar veel problemen mee. Dus heb je aan je jarenlange ervaring als nog niets. Als gediplomeerde gastouder met mbo 2 helpende en welzijn mag je niet op een kinderdagverblijf of BSO werken. Dus voor die doelgroep is het al weer uitgesloten.
Uit ervaring weten wij dat het vakbekwaamheidsbewijs dat via een EVC-procedure kan worden verkregen door de GGD niet wordt beoordeeld als een geldige beroepskwalificatie.
Hetzelfde is destijds in 2010-2011 gebeurd. Toen zijn een aantal diploma’s/opleidingen die eerder wel kwaliceerden voor KDV en BSO, tijdens de CAO
onderhandelingen geschrapt voor het KDV. Toen dit aan het eind van de onderhandelingen door de werkgevers nogmaals op de agenda werd gezet omdat dit nogal arbitrair was, is dat agendapunt toen niet meer behandeld – naar verluidt – omdat de delegatie van de vakbonden perse nog de trein van 17.07 uur wilde halen. Advies aan de BK en de BMK is dan ook: eerder beginnen!
Heel jammer dat al die diploma’s die vaak nog beter waren dan de huidige niet meer geldig zijn. Ik kan er echt niet bij. En dan bij het onderwijs wel ongediplomeerde krachten voor de groep en hier mensen die willen en een diploma hebben niet laten werken omdat een groepje besloten heeft dat het niet meer geldig is. Ik snap echt niet dat dit besluit ooit genomen is.