Podcasts
Een plek creëren waar kinderen – gezond en ziek, met of zonder beperking – samen kunnen opgroeien. Met die droom en een tekening in haar handen van een nog te bouwen kinderopvanglocatie, stapte Eva Toele twaalf jaar geleden bij een architect naar binnen. En met succes.
Podcast – Prentenboek over misbruik
KinderopvangTotaal ging in gesprek met Selma Özkan over haar ambities, de dingen waar ze te maken mee kreeg als vrouwelijke ondernemer van kleur, wat het betekent om impact te willen maken tijdens het ondernemen en haar toekomstdromen.
We praten er liever niet over, maar doen het toch. In deze podcast gaan we in gesprek met zedenrechercheur Pieter Melsen en klinisch psycholoog Iva Bicanic over hun recent verschenen prentenboek: Charlie. Een verhaal over een jongetje dat misbruikt wordt door buurman Jan. Als pedagogisch professional maakt jouw luisterend oor een wereld van verschil voor kinderen die een vervelend geheim dragen. 'Een kind ziet zichzelf vaak als pleger.'
Podcast Kletskoppen gezocht
KinderopvangTotaal ging op bezoek bij televisie-icoon Jochem van Gelder. We hebben het gehad over zijn nieuwe podcast Kletskoppen waarbij hij kinderen aan de tand voelt over hun grote dromen. En ook z'n lange carrière en alle do's en don'ts die je volgens Van Gelder in het vizier moet houden als je een fijn, open en bijzonder gesprek met kinderen wil voeren, passeren de revue.
In de nieuwste podcast spreken we Carole Beljon over haar werk in de kinderopvang en haar overstap naar het vilten van coconnetjes voor overleden baby's.
Podcast. Opvang van 2014 naar nu
Koffiedik kijken met.... Dat was de titel van een artikel in Management Kinderopvang in 2014. In dit artikel keken directeuren en bestuurders uit de kinderopvang vooruit: hoe ziet de sector er in 2024 uit? Inmiddels is het 2024 en tijd om na te gaan welke voorspellingen uitkwamen en welke juist niet. 'Tien jaar geleden had niemand kunnen voorspellen dat we het nu steeds vaker en serieuzer over gratis kinderopvang hebben.'
Podcast: Omgaan met uitdagend gedrag
Slaan, schoppen, schelden, regels bewust negeren... Externaliserend gedrag - ook wel uitdagend gedrag genoemd - op de bso: hoe ga je daar als pedagogisch professional mee om? Daniëlle van de Wege van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen deed onderzoek naar uitdagend gedrag op de bso. 'Het komt voort uit een bepaalde behoefte.'
Het promotieonderzoek van Sanne de Vet naar stress bij jonge kinderen in de kinderopvang, heeft al veel aandacht gekregen. In deze podcastaflevering licht Sanne haar onderzoek toe. Wat zijn de belangrijkste bevindingen? Wat doet stress met een kind? En belangrijker nog: wat kan de kinderopvangprofessional doen? Hoe kan je stress bij baby's en jonge kinderen reduceren?
Hoe ga je als pm'er om met kinderen die een extra ondersteuningsbehoefte hebben? Bijvoorbeeld kinderen met autisme? En wat is de invloed van stress op het gedrag van kinderen met autisme? Gezinspedagoog Joyce Blauwhoff gaat spreekt hier in deze aflevering van Podje Opvoeden over met gedragsanalist Marjon Kuipers. 'Eigenlijk weet niemand precies wat autisme is.'
Niet alleen volwassenen kunnen er last van hebben, ook kinderen kunnen ‘huidhonger’ ervaren wanneer er een gebrek is aan aanraking met aandacht. De huid, het grootste orgaan van het lichaam, heeft aanraking nodig. Het belang daarvan is onderbelicht, vindt Corina Elzenaar van Happy Kids Massage. Zij geeft tips voor kinderopvangprofessionals om aanraking uit de taboesfeer te halen.
Pedagogisch professionals Ruben en Joey werken met kinderen van 0 tot 4 jaar. Deze mannen zijn een zeldzaamheid in de Nederlandse kinderdagopvang. Hoewel zij zich vol enthousiasme inzetten voor een optimale ontwikkeling van kinderen, deinzen ouders soms terug als ze horen dat er een man op de baby- of peutergroep staat. ‘Dat raakt me.’ In deze podcastaflevering vertellen zij openhartig over hun vak als pedagogisch professional.
Geen dag is hetzelfde wanneer je als pedagogisch professional met kinderen werkt. Daar weet Monic de Ridder alles van. Zij heeft zich onlangs laten omscholen en werkt nu met passie in de kinderdagopvang. Over de ontwikkeling van kinderen raakt ze niet uitgepraat, maar één moment blijft haar in het bijzonder bij. Ze vertelt erover in de podcastserie ‘Het Kippenvelmoment’.
Ieder kind is uniek en dat weten we. Maar wat als je als kind nog wat meer uniek bent dan de rest en jouw besturingssysteem (brein) anders werkt? Mag ik dan in mijn eigen stroom zwemmen of moet ik mee met de rest? Mag ik mijn eigen koers varen? Gezinspedagoog Joyce Blauwhoff gaat in op dit thema in deze podcastaflevering.
Ferre Laevers: ‘Geen afvinklijstjes maar betrokkenheid & welbevinden’
Hoera! Een nieuw seizoen van de podcast Podje Opvoeden, in samenwerking met KinderopvangTotaal, door pedagoog Joyce Blauwhoff. Seizoen 4 staat in het teken van knap lastig gedrag van kinderen. Hoe ga je daar positief mee om? We trappen af met deze aflevering: Help! Hoe blijf ik rustig en voorkom ik een driftbui van een 2,5 jarig kind?
In deze podcastaflevering het verhaal van Kasper, verteld door zijn vader Jeroen van Veen. Een verdrietig verhaal, maar vooral een verhaal vol kleine en grote lichtpuntjes. En over de onschatbare waarde van het kinderdagverblijf wanneer een kindje ongeneeslijk ziek is.
In deze aflevering van KinderopvangTotaal, de podcast vertelt wetenschappelijk onderzoeker Fabienne Naber over het effect van stress op het babybrein. Welke invloed heeft (te) veel stress op de ontwikkeling van jonge kinderen? En hoe kun je als (professioneel) verzorger of ouder deze stress reguleren?
Als trainer Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling maakt Bennita Blocq heel veel mee. Eén verhaal in het bijzonder laat haar niet meer los. Jaren geleden kwam een pm’er tijdens een training naar haar toe en deelde een heftig verhaal. ‘Ik heb gezien dat kinderen werden mishandeld, maar niemand durft er wat van te zeggen.’ Beluister de podcast.
In deze podcastaflevering geeft Joyce Blauwhoff antwoord op de vragen van Indy, stagiaire in de kinderopvang. Ze vraagt zich af of zij het in een aantal situaties goed doet. Ze vindt het belangrijk dat kinderen naar haar luisteren. Haar vraag luidt: hoe stel ik grenzen zonder dat ik de zelfstandigheid van kinderen uit het oog verlies?
Anne-Sophie Schürmann, medeoprichter van Vesper BSO+, heeft maar één missie: passende buitenschoolse opvang realiseren voor álle kinderen met een extra zorgbehoefte. In de nieuwe podcastserie van Kinderopvangtotaal, 'Het Kippenvelmoment', vertelt Anne-Sophie waarom zij koos voor de naam ‘Vesper’.